Není žádným překvapivým zjištěním, že lidé jsou dnes tlustí a nemocní jako nikdy předtím. Svádět to na geny je ovšem nesmysl, můžeme si za to sami. Následujících 10 grafů vám odhalí všechny hříchy moderní doby.
1. Stravování ve fast-foodech
Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19623/
Lidé jsou dnes zkrátka líní něco si sami uvařit, a tak se raději najedí někde v restauraci či v něčem horším. Tento graf ukazuje, jak se za poslední století ve Spojených státech změnily stravovací návyky. Zatímco podíl stravování v nezdravých fastfoodech (červená barva) a dalšího stravování mimo domov (modrá barva) roste, podíl jídla konzumovaného doma (zelená barva) klesá. Evropané jim ovšem nemají co vyčítat, jsou na tom dost podobně.
60 dní bez cukru. Zhubněte a poznejte další výhody, proč nejíst cukr
2. Spotřeba cukru
Zdroj: http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/899
Život je dnes tak stresující, že si ho zkrátka musíme trochu osladit. Nadměrná konzumace cukru se ovšem negativně podepisuje jak na naší postavě, tak na našem zdravotním stavu obecně. Graf ukazuje, jak se za poslední tři století rapidně zvýšila spotřeba cukru na osobu. Dále si můžete všimnout, jak zároveň roste míra obezity, která se spotřebou cukru koreluje. Jedná se o data z USA a Spojeného království.
3. Hříšné svátky
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Mp2p4TdLn_8
Zdá se, že vánoční svátky jsou jedním z nejhorších nepřátel naší postavy. Lidé se obvykle tváří v tvář té spoustě dobrot, nalomení klasickým předvánočním stresem, neudrží a pořádně se nadlábnou. Statistiky ukazují, že v průměru stojí zhruba za polovinou ročního přírůstku na váze. Nabraných pár kilo navíc jde ovšem potom dolů jen těžko.
4. Nízkotučné diety
Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19623/
Zhruba před 40 lety se začalo tvrdit, že za tloustnutím stojí zejména nadměrně tučná strava. V této době se zároveň začíná rozmáhat trend nízkotučných potravin a diet. To by ještě úplně nevadilo, ovšem když se omezí tuky, musí se přidat cukry, aby jídlo mělo vůbec nějakou chuť. Cukry ovšem ve skutečnosti škodí mnohem více než tuky.
5. Jídlo je levnější
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Mp2p4TdLn_8
Zatímco dříve se lidé kvůli špatné úrodě potýkali s hladomory, v dnešním vyspělém světě už je něco takového nemyslitelné. Díky lepším technologiím zpracování a uchovávání se nutné výdaje na jídlo snížily z 25 % průměrného disponibilního příjmu v roce 1930 na pouhých 10 %. Zde pak funguje jednoduchý zákon poptávky – čím je cena nižší, tím více kupujeme a spotřebováváme.
6. Kalorické nápoje
Ačkoliv si to mnohdy neuvědomujeme, i nápoje obsahují spoustu kalorií. Jedná se zejména o ovocné džusy, limonády a slazené perlivé nápoje. Graf ukazuje, jak v USA v posledních letech jejich spotřeba stoupá.
Konzumace jedné koly denně snižuje pravděpodobnost otěhotnění o 20 %
7. Přejídání
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Mp2p4TdLn_8
Proč se lidé v dnešní době tolik přejídají? Odpověď nabízí výzkum provedený s krysami. Zatímco jedna skupina krys byla krmena zdravou stravou, dvě další dostávaly nezdravou stravu, přičemž jedna z nich konzumovala jednu potravinu a druhá měla stravu složenou z více druhů. Jak lze vidět na grafu, nejvíce ztloustly právě krysy s větším výběrem. Podobný problém má nejspíš i moderní lidstvo – lidé zkrátka neví, co ochutnat dřív.
8. Sedavá práce
Zdroj: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0019657
S vývojem moderních technologií se práce stává čím dál náročnější na přemýšlení, potřeba fyzické aktivity se ovšem snižuje. Lidé tak během času, který stráví v zaměstnání, spalují mnohem méně kalorií než dříve. Na grafu lze vidět, že je tomu tak u mužů i žen.
Jak méně jíst? Řešením je pravidelnost a malé porce
9. Nezdravé tuky
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=Mp2p4TdLn_8
Konzumace tuků je v přiměřené míře pro naše tělo žádoucí, ovšem mělo by jít o zdravé tuky – přírodní tuky z másla či sádla, které lidé spotřebovávali na začátku 20. století. Ty však byly postupem času nahrazeny zpracovanými rostlinnými oleji, které výrazně zvyšují kalorickou hodnotu potravin.
10. Méně spánku
Zdroj: Cauter EV, et al. The Impact of Sleep Deprivation on Hormones and Metabolism. Medscape, 2005
Zatímco v roce 1960 si lidé dopřávali průměrně 8,5 hodin spánku, v roce 2000 už to bylo pouhých 6,5 hodin. Spánek má ovšem významný vliv na hladinu různých hormonů, přičemž jeho nedostatek se projevuje zejména pocity vlčího hladu a častou chutí na sladké.
Jak zhubnout břicho? Stačí k tomu 4 potraviny, které podporují dobrý spánek!