Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

10 jídel, které pomáhají snižovat cholesterol a navíc si na nich pochutnáte

Veronika Tichá

Veronika Tichá

29. 10. 2016

Vysoký cholesterol – před lety pouze cizí slovo, dnes strašák mnoha strávníků. Na českou kuchyni nedá drtivá většina Čechů dopustit, ale bramboráky, smažáky, vepřa, knedla a podobné legrace při dlouhodobé konzumaci zas tak veselé konce nepřinášejí.

Proti zvyšování cholesterolu v krvi se bráníme zdravým stravováním a pohybem, ale existuje i 10 jídel, které při pravidelné konzumaci výrazně přispívají ke snížení hladiny cholesterolu. Které druhy potravin máme na mysli?

Pistácie

Nejen pistácie, ale i například slunečnicová, dýňová, piniová semínka nebo mandle obsahují látky zvané fytosteroly, které snižují nejen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale mají také preventivní účinek vůči různým typům rakoviny.

Hummus

Častí návštěvnici zdravé výživy tuto pochoutku z cizrny důvěrně znají. Vláknina obsažená v cizrně kromě cholesterolu snižuje i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Obiloviny

Ječmen, pohanka, oves nebo bulgur už se stává nepostradatelnou složkou mnoha pokrmů zejména pro vysoký obsah vlákniny. Abyste jedli zrní, nemusíte být slepice, takže pryč s předsudky a zkuste třeba bramborovou kaši s pohankou nebo zeleninový salát s bulgurem.

Sója

Výrobky ze sóji jsou bohaté na vlákninu a vzhledem k vysokému obsahu bílkovin fungují také jako rovnocenná náhrada za maso, což určitě ocení nejen vegetariáni.

Třešně

Třešně jsou velmi účinným antioxidantem, ovšem v tom stavu, ve kterém je natrháte ze stromu, naložené v rumu a cukru cholesterol spíše zvýší.

Dýně

Zelenina plná vlákniny a antioxidantů už dávno není jen halloweenskou dekorací. Například dýňová polévka nebo pečená dýně jsou velké delikatesy!

Sezamový olej

Tento olej u nás není tolik známý jako například olivový, ale obsahuje stejné množství nenasycených mastných kyselin a dodává jídlu lahodnou oříškovou chuť. Jde tedy o zdravou alternativu živočišných tuků.

Banány

Asi nás nenapadne ovoce, které by mělo více vlákniny než banány. Kromě snižování cholesterolu brání také ucpávání tepen.

Sardinky

I když jsou malé, obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Oproti jiným mořským rybám obsahují méně rtuti a jsou snadno dostupné, doporučujeme ale kupovat sardinky naložené ve vlastní šťávě.

Chia semínka

Kde získáte omega-3 kyseliny, pokud jste vegetariáni? Přesně pro vás tu jsou chia semínka, zázračná multifunkční potravina. Zahrnují v sobě všechny prospěšné látky, o kterých jsme psali výše, tzn. vlákninu, mastné kyseliny, proteiny a antioxidanty. Vzhledem k tomu, že nemají žádnou specifickou chuť, můžete je konzumovat téměř ve všech pokrmech. Zkuste si je přisypat do jogurtu, palačinek nebo polévky a snižujte cholesterol a zprůchodňujte cévy, aniž byste to jakkoliv pociťovali!

Z výše uvedených bodů vyplývá, že největším nepřítelem cholesterolu je jednoznačně vláknina. Tato zázračná látka zasytí na dlouhou dobu, takže potlačuje chuť k jídlu, a proto jsou jídla obsahující vlákninu velmi oblíbená u lidí udržujících si štíhlou linii. Vyhlaste válku knedlíkům a zrenovujte váš jídelníček i žíly!

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

10 jídel, které pomáhají snižovat cholesterol a navíc si na nich pochutnáte