Pro úspěšnou léčbu cukrovky jsou důležité tři kroky: inzulin, dieta a fyzická aktivita. Zásadní význam inzulinu je určitě nesporný, ale bez vhodného složení stravy a pohybu nebude léčení účinné. Absence cukru a snížení příjmu především živočišných tuků v jídelníčku diabetika je samozřejmost, jak ale jíst, aby u nás nemoc vůbec nepropukla?
Jakákoliv změna stravování může být efektivní pouze ruku v ruce se zdravým životním stylem. S těmito deseti potravinami je ale velká naděje, že se vám cukrovka vyhne velkým obloukem.
1. Jablka
Že strava s vysokým obsahem ovoce a zeleniny snižuje riziko vzniku různých chronických onemocnění pro nás není nic nového, ale o jablkách možná nevíme, že hrají důležitou roli v prevenci diabetu, protože vláknina v nich obsažená pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
2. Mangold
Mangold
Mangold není zvířátko ze zoologické zahrady, ale do fialova zbarvená zelenina s vysokým obsahem mnoha důležitých látek, které, stejně jako u ovoce, snižují hladinu cukru v krvi. Je to především vláknina, vápník, silné antioxidanty a vitamíny skupiny B.
3. Řecký jogurt
Pravý řecký jogurt je plný vápníku a vitaminu D, které viditelně snižují riziko vzniku cukrovky. Vysoký obsah bílkovin pomáhá regulovat hmotnost, což je důležité vzhledem k tomu, že nadváha výrazně přispívá ke vzniku onemocnění diabetem.
Příznaky cukrovky. Odhalte svou nemoc včas!
4. Lilek
Fialový pigment obsažený ve slupce lilku je důležitý antioxidant, který chrání před poškozením některé buňky v těle, zejména tzv. beta-buňky ve slinivce, které jsou zodpovědné za vylučování inzulínu v těle.
5. Čočka
Všechny luštěniny jsou bohaté na vlákninu a minerály jako železo, hořčík a vápník. Vláknina obsažená v čočce zpomaluje trávení a také zvyšování hladiny cukru v krvi.
6. Zázvor
Zázvor je známý nejen jako skvělý pomocník při bolestech břicha, ale může také zlepšovat citlivost lidského těla na inzulín, což může pomáhat snižovat záněty způsobené vysokou hladinou inzulínu v krvi.
7. Maliny
Maliny jsou zdravou alternativou ke sladkému mlsání a antioxidanty v nich obsažené navíc snižují riziko obezity.
8. Losos
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které se nachází v tučných rybách, udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Pokud nevyhledáváte lososa, tuňák, makrela nebo sardinky pro vás vykonají stejnou službu. Navíc jsou zdrojem velkého množství vitaminu D, jehož nedostatek způsobuje diabetes II. typu, proto bychom měli ryby zařazovat pravidelně do našeho jídelníčku.
9. Arašídové máslo
Tato pochoutka známá především z amerických filmů se už docela dobře zabydlela i v našich končinách. Ořechy a máslo jsou ideální kombinací pro snížení rizika diabetu. Obě potraviny jsou zdrojem nenasycených tuků, vlákniny a bílkovin.
10. Hnědá rýže
Výzkumy prokázaly, že přechod z bílé rýže na hnědou snižuje riziko vzniku diabetu, a to zejména díky tomu, že v hnědé rýži je vyšší obsah vlákniny, antioxidantů a vitaminu B.
Pokud se chcete stravovat tak, abyste předcházeli propuknutí diabetu I. nebo II. typu, je také nutné dodržovat určitá pravidla, známá všem zastáncům zdravého životního stylu. Jezte pravidelně v malých dávkách, snižte množství cukrů, tuků a smažených jídel a nebudete se muset bát o své zdraví.