10 tipů jak na únavu pomocí stravy. Jaké jsou nejčastější příčiny toho, že jsme bez energie?
Taťána Kročková
22. 2. 2022
Zejména na jaře a na podzim, kdy se mění počasí, podléháme větší únavě a stavům vyčerpání. Velkou roli hraje i to, jak se o sebe po celý rok staráme a jak se stravujeme. Každý nedostatek vitamínů a minerálů se totiž hned projeví na našem těle i na psychice. Za chronickou únavou ale mohou stát také různá onemocnění. Do jisté míry lze únavu odbourat pomocí stravy. Třeba tím, že si do těla doplníme potřebné vitamíny a minerály. Které deficity nutrientů mohou za únavu nejvíce a jaké nejčastější nemoci únavu způsobují?
1. Nedostatek železa
Častým důsledkem únavy bývá nedostatek železa a z něj vyplývající chudokrevnost neboli anémie. Ta může mít i různé jiné primární příčiny, nicméně většinou spolehlivě pomáhá dodávat tělu potřebné železo v tabletách na předpis od lékaře nebo se snažit neopomíjet zdroje železa ve stravě. Rozlišujeme dva typy železa: hemové železo je přítomno ve vnitřnostech, rybách a červeném mase, nehemové železo najdeme v rostlinné stravě, například v meruňkách, borůvkách, černém rybízu, jahodách, višních, červené řepě, listové zelenině, oříšcích a semenech. Ne vždy se ale železo dobře vstřebává. Velmi tomu napomáhá současný příjem vitamínu C, který také souběžně mnohé potraviny, zejména ovoce nebo zelenina, obsahují.
Při potížích s nedostatkem železa je ale třeba vyhnout se některým látkám, které naopak vstřebávání železa narušují. Patří mezi ně například káva, silný černý čaj či kakao. Také je to vápník a obsažené fytáty a oxaláty v mnohých potravinách přirozeně obsahujících železo, například v listové zelenině nebo oříšcích a semenech. Proto se velmi doporučuje potraviny před konzumací buď tepelně upravit, čímž se tyto nežádoucí látky ničí, anebo využít proces namáčení a klíčení. Problémy s nedostatkem železa mohou mít i osoby stravující se ryze vegansky, anebo lidé trpící celiakií a různými potravinovými alergiemi.
Narkolepsie jako možná příčina časté únavy. Komu hrozí a jak se léčí?
2. Nedostatek vitamínu B12
Nedostatek vitamínu B12 bývá rovněž spojován s velkou únavou. Nejen že díky nedostatku B12 tělo nemůže tvořit dostatek červených krvinek, ale také při velkém nedostatku hrozí i nevratné nervové poruchy v podobě polyneuropatie. Nedostatkem vitamínu B12 trpí jak osoby, které nekonzumují žádné živočišné produkty, tedy vegani a vitariáni, tak také starší osoby, kterým se už vitamín B12 tak dobře nevstřebává. Příčin nedostatku vitamínu B12 ale může být víc. Tento vitamín se hromadí v organismu a vydrží delší dobu, je ale potřeba jej průběžně tělu dodávat. Ústy se z různých vitamínových doplňku vstřebává hůře, nejspolehlivější je injekční forma B12 podání na doporučení lékaře.
Pokud však chcete mít dostatek vitamínu B12 ze stravy, je potřeba, abyste konzumovali maso, například alespoň ryby. V rostlinné říši se vitamín B12 ve velmi malém množství tvoří ve fermentovaných produktech a řasách.
3. Nedostatek vlákniny, prebiotik a probiotik
Nedostatek vlákniny velmi často stojí za chronickou únavou. Když nemáme v pořádku střeva, nejen že trpíme různými trávicími potížemi, ale také se cítíme velmi unavení. V našich střevech se totiž hromadí spousta toxinů, které se nedají jen tak snadno odbourat. Pro práci našich střev je důležité mít dostatečný příjem vlákniny, a to například díky konzumaci ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Vynikající jsou také prebiotika, například inulin, který je obsažený třeba v kořeni čekanky. Tato prebiotika slouží jako potrava pro probiotické kultury žijící ve střevech, které nám pomáhají k tomu, aby naše střeva pracovala správně a jsou nesmírně důležitá i pro náš imunitní systém.
Proto bychom kromě vlákniny a prebiotik měli také mít dobré zdroje probiotických kultur ve stravě, například v podobě kvašené zeleniny, kysaných výrobků a podobně.
4. Nedostatek proteinů
Člověk, který se stravuje klasickým způsobem, má pestrou stravu a jí všechno, obvykle netrpí nedostatkem bílkovin. Lidé, kteří však z nějakého důvodu mají nízkobílkovinnou stravu a preferují rostlinné produkty, mohou nedostatkem proteinů trpět. Za únavou ale může stát jak nadbytek, tak i nedostatek bílkovin. Zatímco nadbytek bílkovin může zahnívat ve střevech a ukládat se v kloubech v podobě kyseliny močové, nedostatek zase způsobí ochablost svalů a celkovou únavu.
Proto je dobré dbát na to, abychom ve stravě měli všechny základní nutrienty a nezanedbávali ani příjem kvalitních bílkovin v podobě aminokyselin, z nichž mnohé jsou pro práci našeho organismus nezbytné.
5. Zaplísnění organismu
Pokud se dlouhodobě cítíme unavení a máme další doprovodné potíže, například poruchy trávení, svědění pokožky a sliznic, ekzémy nebo výskyt kvasinek a plísní na kůži, můžeme mít celkově zaplísněný organismus. K tomu dochází snadno při nadměrné konzumaci jednoduchých cukrů, sladkého bílého pečiva a slazených mléčných výrobků.
Cesta k odplísnění je vcelku jednoduchá, i když dlouhodobá. Zařaďte do stravy hodně zeleniny, kvašeného zelí, kysaných neslazených produktů, hodně česneku, žitný kváskový chléb místo bílého kynutého pečiva a hlavně vysaďte zcela veškeré cukry a omezte sacharidy ve stravě celkově.
Jak a proč konzumovat vegan proteiny. Jsou rostlinné proteiny vůbec dostačující?
6. Nesnášenlivost potravin
Únavu a další potíže může způsobovat nesnášenlivost potravin nebo histaminová intolerance. Je potřeba vysledovat, které potraviny vám nedělají dobře a jednoduše je vyloučit z jídelníčku.
Mezi nealergizující a dobře tolerované potraviny, které dodávají spoustu energie patří například jáhly, quinoa, amarant, celozrnná rýže, většina druhů zeleniny a ovoce. S těmito potravinami nešlápnete vedle.
7. Přemíra sladkostí a pečiva
Přemíra sladkostí a pečiva vždy způsobuje únavu a také zaplísnění organismu. Pokud to budete s cukry a sladkým bílým kynutým pečivem přehánět, budete se cítit nafouknutí a unavení. Správnou cestou je opravdu změnit stravu, jíst více celozrnné výrobky a vynechat jednoduché cukry ve stravě.
8. Přemíra stimulantů a kofeinu
Spousta lidí se dopuje kofeinem a dalšími dostupnými stimulanty, aby vůbec zvládli svůj den. Tohle je však velký problém, protože jakmile si naše tělo na kofein jednou zvykne, vytvoří se závislost a když naše dávka vyprchá, nastane hluboký propad spojený se silnou únavou a potřebujeme další a další dávky k nakopnutí. Nehledě na to, že kofein má spoustu nežádoucích účinků v organismu, například rychleji spotřebovává minerály jako hořčík či železo, které nám pak chybí v těle, což zase druhotně způsobí únavu. Je proto vždy lepší vystačit si s vlastními silami a dopingu neholdovat.
„Stimulující látky typu káva, černý a zelený čaj, čokoláda, cukr, alkohol, marihuana a jiné drogy způsobem, jakým k nim v naší kultuře běžně přistupujeme, mají spíše negativní dopad na naše zdraví, všechny tři dóši znerovnovážňují, vyčerpávají tělo a narušují agni. Konkrétně káva představuje velmi návykovou látku, která dráždí trávicí systém a nezdravě stimuluje nadledvinky. Může být zodpovědná za tvorbu žaludečních vředů, za dráždivý tračník, chronickou zácpu, vyčerpání nadledvinek, chronickou únavu, podrážděnost, záněty či nespavost,” říká ájurvédská terapeutka Andrea Lazarská v našem článku Jak se stravovat v zimě podle ájurvédy, proč nepít kávu a jak si posílit imunitu?
Jak se stravovat v zimě podle ájurvédy, proč nepít kávu a jak si posílit imunitu?
9. Chronické infekce v těle
Za chronickou únavou samozřejmě stojí také řada různých onemocnění, nejčastěji jsou to různé chronické infekce v našem těle, o kterých třeba ani nevíme. Může jít například o boreliózu nebo EB virus. Vždy je dobré nechat se při dlouhotrvající únavě pečlivě vyšetřit lékařem a nic nezanedbat, protože můžeme být i vážně nemocní a nevědět o tom. Velká dlouhotrvající únava jako symptom může stát i za onkologickým onemocněním. Ale i v případech chronických nemocí umí pomoci strava: například bylinky nebo čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, které dodávají potřebné nutrienty a energii, přičemž zároveň komplexně detoxikují organismus.
10. Autoimunitní onemocnění
Silnou únavu způsobují i autoimunitní onemocnění, se kterými se bohužel musíme naučit žít. A strava umí i v těchto případech zpomalit jejich progresi a průběh. Může jít například o roztroušenou sklerózu, ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu a mnohé další. Vhodná strava na doporučení lékaře, nutričního specialisty nebo třeba i kvalifikovaného terapeuta tradiční čínské medicíny nebo ájurvédy dokáže značně ulevit a dodat tělu potřebnou energii.
Jak poznat autoimunitní onemocnění a pomůže úprava jídelníčku?
Zdroje: WikiSkripta, https://www.healthline.com/health/best-diet-plan-for-anemia#takeaway, https://www.evahajkova.com/cs/jak-zvysit-absorpci-zeleza-z-potravin/, https://cs.medlicker.com/1491-vitamin-b12-zdravi-ucinky, https://www.vitalia.cz/clanky/kvasinky-protikvasinkova-dieta/