10 věcí, které jste o kuřecích nugetkách z fast foodů nechtěli vědět
Adéla Lišková
5. 5. 2019
Po kuřecích nugetkách ve fast foodech se může utlouct spoustu lidí. Jestli i vy patříte mezi ně a chcete, aby to tak zůstalo, raději už dál nečtěte. Co se v oblíbené dobrotě skrývá?
Není žádným tajemstvím, že kuřecí nugetky z fast foodů mají k těm domácím hodně daleko. Zvěsti o jejich hrůzostrašné výrobě se šíří prakticky už od té doby, kdy se začaly prodávat. Smutné ale je, že některé z nich jsou pravdivé.
1. Příliš staré na snášení vajec
První „kuřecí“ nugetky vznikly už v roce 1980. Tehdy si je lidé však raději strkali do pusy celé, protože když se do nich kouslo, bylo vidět, že maso je takové našedlé. Vyráběly se prý totiž z masa starých slepic, které už nemohly snášet vejce.
Okuste naše recepty na kuřecí medailonky, provoní vám celou kuchyni
2. Kuřecí kaše
Od roku 2003 se do nugetek začalo používat výhradně bílé maso z mladých kuřat. Chuť se výrazně zlepšila. Ovšem jak McDonald přiznal ve své vlastní kampani, kuřecí maso se před výrobou mlelo až do jakési kuřecí kaše.
3. Spousta ingrediencí
Myslet si, že v kuřecích nugetkách je jen maso, by však bylo hodně naivní. Podle jedné americké studie tvoří maso nezávisle na fast-foodovém řetezci zhruba polovinu obsahu. V další polovině se skrývá spousta tuku a dalších 40 složek.
https://www.womanonly.cz/recept/vidensky-rizek-pripravte-si-doma-rakouskou-pochoutku/
4. Vnitřnosti
Výrobci kuřecích nuget se řídí zásadou, že jídlem se nemá plýtvat. Proto se ze zvířat snaží využít opravdu všechno. Americká studie potvrdila, že obsahují rozemleté cévy, úlomky kostí, střeva, chrupavky a další podobné pochoutky.
5. Fosforečnan sodný
Tento magický termín může znamenat sůl, ale také dalších 20 chemických látek. A všechny je najdete v kuřecích nugetkách. Tyto fosfáty sodíku mohou ve větších množstvích způsobit poškození ledvin a vzácně dokonce i smrt. V malém však naopak můžou vyléčit zácpu. Co vám ale udělají, pokud ji nemáte?
6. Xantanová guma
Další všudypřítomnou přísadou je xantanová guma, která v potravinářství slouží jako zahušťovadlo a emulgátor. Také se používá jako mazivo pro ropné vrty. V nugetkách ji však není více než 0,1 % obsahu a v takovém množství není nijak nebezpečná. Oblíbený konzervant může nanejvýš způsobit průjem či nadmutí břicha.
Jednoduché kung-pao. Připravte ho podle originálního receptu
7. Dimetylpolysiloxan
Tato látka se nejčastěji používá jako odpěňovací činidlo do čistících prostředků. Je také ve stopovém množství obsažena v kuřecích nugetkách. Jinak by tak dobře nechutnaly.
8. TBGH
Ano, i tohle tam je. A taky je to v bionaftě a lacích. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv však vydal prohlášení, že v malém množství terciární butylhydrochinon nebezpečný není. Ovšem jíst něco, co ani nedokážete vyslovit, nikdy nebývá dobrý nápad.
9. Kuřecí výkaly
Kdo byl někdy na farmě, určitě si všiml, že kuřata nejsou zrovna nejčistotnější zvířata. Potřebu vykonají, kde se jim zlíbí, a většinou část zůstane i na nich. V kuřecím průmyslu není maso kontaminované výkaly žádnou výjimkou. To se týká i kuřecích nugetek.
10. Každý pes, jiná ves
Složení kuřecích nugetek není napříč státy úplně stejné. V byznysu je především nutné optimalizovat náklady, a tak se tam dá, co je v dané zemi zrovna nejvíc dostupné. Přísnější předpisy pro potraviny jsou však v Evropě, takže oproti USA jsme na tom s tajemnými přísadami lépe.