Žít věčně pravděpodobně nikdy nedokážeme, ale žít dlouho není úplně nemožné, pokud tomu trochu pomůžeme. Zdravá strava, pohyb a veselá mysl jsou celkem spolehlivým receptem na dlouhověkost. Jakými potravinami můžeme tohoto cíle dosáhnout? Především dbejte na vyváženou stravu, a proto si nevybírejte jen jednu položku z našeho seznamu, ale potraviny kombinujte.
1. Ryby
Ryby a mořské plody jsou ceněné díky obsahu prospěšných nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš organismus.
2. Oříšky a semínka
Všechny druhy ořechů a semen obsahují mnoho antioxidantů, zejména pak vlašské ořechy chrání tělo před buněčným poškozením, předčasným stárnutím, před různými záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním.
3. Olivový olej
Kvalitní olivový olej lisovaný za studena díky obsahu nenasycených mastných kyselin funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, upravuje hodnotu krevního tlaku a koriguje cholesterol. Díky antioxidantům působí jako rakovinou a infekčními nemocemi.
4. Česnek
Česnek má antibakteriální vlastnosti způsobené sloučeninou zvanou alicin, která mu také dává jeho charakteristickou vůni. Díky antioxidantu flavonoidu hraje důležitou roli v prevenci rakoviny zažívacího traktu a kardiovaskulárních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu.
5. Zelenina
Brokolice, květák a růžičková kapusta, rajčata a papriky, řepa s dýní, to všechno jsou velmi zdravé druhy zeleniny. Obsahují velmi málo kalorií a poskytují hodně vlákniny, vitamínů a minerálů.
Růžičková kapusta. Jak na její pěstování a co si z ní uvařit?
6. Zázvor
Zázvor obsahuje antioxidanty, má skvělé účinky při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, některých druhů rakovin a dalších nemocí spojených se stárnutím. Tento kořen je užitečný zejména proti revmatismu a artritidě.
7. Bylinky
Aromatické byliny, jako je rozmarýn, tymián, oregano, bazalka nebo máta, jsou velmi bohaté na esenciální oleje z terpenové skupiny. Tyto terpeny jsou schopné působit proti mnoha typům nádorů a zamezují množení rakovinných buněk. Nahraďte sůl bylinkami a budete zase o něco zdravější.
8. Sója
Sója obsahuje isoflavony, silné antioxidanty, které snižují riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárního onemocnění, snižují hladinu cholesterolu a zmírňují příznaky menopauzy.
9. Červené ovoce
Maliny, jahody, ostružiny, borůvky, černý rybíz, kanadské jahody, brusinky a červené hrozny, to všechno jsou ovocné plody zvláště bohaté na antioxidanty polyfenoly a flavonoidy. Například maliny mají dvakrát více antioxidantů než grapefruit.
10. Zelený čaj
Zelený čaj bsahuje antioxidační katechin, který zneškodňuje bakterie. Jeden hrnek čaje denně sníží riziko vysokého krevního tlaku až o 46 % a navíc zabraňuje stárnutí.
11. Červené víno
Dopřejte si skleničku červeného vína čtyři až pětkrát do týdne. Snížíte tím riziko srdečního infarktu, ucpávání tepen, cukrovky a jiných životu nebezpečných nemocí. Červené víno, bsahuje hodně flavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační účinky.