Menu
WomanOnly
Apetit

12 receptů z cukety, které budete chtít vyzkoušet

Cuketa má skutečně široké využití. Skvěle se hodí k přípravě polévek, předkrmů, hlavních jídel a dokonce i moučníků. Sezóna cuket už pomalu klepe na dveře, tak se inspirujte našimi recepty a připravte se na ni s předstihem.

Nejlepší bezmasé recepty z cukety

Tuto oblíbenou letní zeleninu můžete použít do vařených, smažených i zapékaných jídel. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a hravě si s ní poradí i kuchař začátečník. Zkuste naše recepty na bezmasá jídla s cuketou a přesvědčte se sami!

Zdravá cuketová polévka z 5 ingrediencí

Cuketová polévka

Hledáte inspiraci na extra rychlou a zdravou večeři? Pak vyzkoušejte krémovou cuketovou polévku, k jejíž přípravě potřebujete jen pět ingrediencí (nepočítáme-li sůl a pepř). Oceníte ji jak v létě, tak v chladnějších podzimních dnech.

Recept na cuketovou polévku můžete obměňovat dle vlastní chuti i toho, co máte zrovna ve spíži. Místo zakysané smetany lze použít klasickou smetanu na vaření, k dochucení polévky případně skvěle poslouží pár kapek citronové šťávy, muškátový oříšek nebo trocha parmezánu.

Ingredience:

  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední cukety
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • sůl
  • pepř

Postup:

Příprava cuketové polévky je skutečně snadná a velmi rychlá. V jednom hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar společně s cuketou nakrájenou na kostky, dvěma stroužky česneku a nahrubo nasekanou cibulí. Stáhněte plamen, přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Ve chvíli, kdy je cuketa měkká, polévku dochuťte solí (a případně i dalším kořením) a rozmixujte ji ponorným mixérem. Vmíchejte zakysanou smetanu a podávejte.

Zapečená cuketa s rajčaty a dvěma druhy sýra

Zapečená cuketa s rajčaty a sýrem

Také recept na zapečenou cuketu s rajčaty a sýrem oceníte ve chvíli, kdy jste v časovém presu. Tento bezmasý pokrm se hodí jako příloha, předkrm nebo lehký oběd. Zapečenou cuketu podávejte s brambory, čerstvým pečivem nebo jen tak – záleží jen na tom, jak velký máte hlad.

Ingredience:

  • 4 střední cukety
  • 4 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 125 g mozzarelly (1 balení)
  • 30 g parmezánu
  • 1 lžíce bazalky (sušené nebo nasekané čerstvé)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Jak cuketa prospívá zdraví? Dopřejte si ji nejen při cukrovce!

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Cuketu, rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky, česnek nasekejte nahrubo. Plech s vyšším okrajem nebo velkou zapékací mísu vyložte plátky cukety, potřete je olejem a posypte nasekaným česnekem. Cuketu dejte péct na asi 10 minut z každé strany. Jakmile začne zlátnout, plech vyndejte a plátky cukety poklaďte mozzarellou a rajčaty. Osolte dle chuti. Nakonec vše posypte strouhaným parmezánem a bazalkou a dejte zapékat na dalších 30 minut.

Řecké cuketové kuličky (kolokithokeftedes)

kolokithokeftedes cuketové

Ač mají tyto řecké cuketové kuličky krkolomný název, jejich příprava je velmi jednoduchá. Jedná se o jeden z předkrmů, který najdete v menu každé řecké restaurace. Poslouží však i jako lehký oběd, zvláště pokud je budete podávat s tzatziki nebo vařenými brambory. Jestliže hledáte bezmasý recept z cukety a klasické cuketové placky vás už omrzely, zkuste tuto řeckou alternativu.

Ingredience:

  • 5-6 středních cuket
  • 2 lžičky soli
  • 150 g sýru feta
  • 2-3 vejce
  • hrst čerstvé máty
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 3 jarní cibulky
  • strouhanka nebo hl. mouka na zahuštění (asi 150 g)
  • olej na smažení

Postup:

Cuketu i se slupkou nastrouhejte, vložte do cedníku, osolte a dobře promíchejte. Cílem je zbavit cuketu co největšího množství vody, proto ji nechte takto odpočívat alespoň hodinu. Poté ji zabalte do čisté utěrky a pořádně promačkejte. Tento krok nevynechávejte – přebytečná voda by směs rozředila a kuličky by při smažení nedržely pohromadě.

V míse promíchejte vejce, nakrájenou cibulku, rozdrobený sýr feta, nasekanou mátu a kopr. Přidejte nastrouhanou cuketu a strouhanku či hladkou mouku. Pomocí dvou lžiček tvarujte kuličky a smažte je na rozpáleném oleji dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku a podávejte.

Plněné cuketové květy

Plněné cuketové květy

Konzumovat můžete jak plody cukety, tak její květy – uvidíte, že si je okamžitě zamilujete. Připravte tyto efektní jednohubky například jako součást pohoštění na party, nebo si je alespoň zapište na seznam netradičních a zároveň snadných a rychlých receptů z cukety.

Ingredience:

  • 15 cuketových květů
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • 130 g sýru ricotta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Ricottu promíchejte se žloutkem, solí a čerstvým nasekaným koprem. Cuketové květy plňte připravenou směsí a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Manipulujte s nimi opatrně, aby se nepotrhaly. Nakonec je zakápněte olivovým olejem a pečte 15-20 minut. Jakmile získají nazlátlou barvu, máte hotovo.

Krémové cuketové rizoto

Krémové cuketové rizoto

Jestliže hledáte recept na rychlé cuketové jídlo, je pro vás toto krémové rizoto s piniovými oříšky a restovanou cuketou to pravé. Jedná se o poměrně sytý pokrm, který určitě splní vaše požadavky na plnohodnotný oběd.

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 180 g rýže arborio nebo carnaroli
  • 1 menší cibule
  • 50 g másla
  • šťáva + kůra z 1 citronu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 30 g parmezánu
  • 2 lžíce mascarpone
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • sůl

Postup:

V pánvi rozehřejte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a opékejte ji na mírném ohni, až zesklovatí. Cuketu nakrájejte na malé kostičky a restujte ji společně s cibulí. Nezapomeňte si několik kostek cukety schovat na ozdobu. Po chvilce přidejte také rýži, zesilte plamen a vše opékejte po dobu asi 1 minuty.

Přilijte hrnek horkého vývaru a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile rizoto zhoustne, přilijte další hrnek vývaru. Takto pokračujte dalších 20-25 minut, až je rýže měkká. Vmíchejte nastrouhaný parmezán, mascarpone, sůl a kůru z citronu. Nakonec rizoto přiklopte pokličkou a nechte jej pár minut odpočívat.

Mezitím si na olivovém oleji osmahněte zbylé kostky cukety. Piniové oříšky opražte nasucho na pánvi. Rizoto rozdělte do misek nebo talířů a restovanými kousky cukety a oříšky ho ozdobte.

Top recepty z cukety a masa

Pokud nejste příznivcem vegetariánských jídel, vyzkoušejte cuketu s hovězím či kuřecím masem. Inspirovat se můžete našimi jednoduchými a rychlými recepty.

Cuketové loďky s hovězím masem

Cuketové loďky s hovězím masem

Zapečené cukety plněné mletým hovězím masem můžete podávat třeba jako vynikající low carb večeři. Cuketové loďky v této podobě neobsahují žádný lepek, proto si je můžete dopřát i v rámci bezlepkové diety.

Ingredience:

  • 6 středních cuket
  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g rajčatové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 60 g parmezánu
  • sůl

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C. Cukety podélně přeřízněte a pomocí lžíce vydlabejte dužinu. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji na olivovém oleji dozlatova. Ke konci smažení přidejte nadrcený česnek a nechte ho rozvonět. Poté přidejte také maso a ze všech stran jej opečte. Nakonec vmíchejte rajčatovou omáčku, pokrájenou cuketovou dužinu, koření, sůl a směs vařte na mírném ohni asi 10 minut.

Cukety naplňte hotovou směsí, posypte nastrouhaným parmezánem a dejte péct do trouby na 15-20 minut.

Cuketové špízy

Cuketové špízy

Tyto jednoduché špízy mezi zdravými a rychlými recepty z cukety rozhodně nesmí chybět. Můžete je podávat jen tak, nebo například k vašemu oblíbenému zeleninovému salátu.

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 3 kuřecí prsa
  • lžíce balsamica
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravte marinádu na maso. Smíchejte balsamico, olivový olej, nadrcený česnek, hořčici, sůl a koření. Marinovat budete jak kuřecí prsa, tak cuketu, proto si obě ingredience nakrájejte na menší kousky. Cuketu a maso marinujte v uzavíratelných nádobách asi půl hodiny.

Troubu nastavte na režim gril a předehřejte na 200 °C. Na grilovací jehly střídavě napichujte maso a cukety a dejte je grilovat na přibližně 6-8 minut z každé strany.

Cuketovo-hovězí casserole

Cuketové casserole

Pojmem casserole se označují pokrmy, které se připravují v jednom hrnci nebo pekáči s pokličkou. Díky tomu, že se vše vaří společně, se dokonale prolnou jednotlivé chutě. Velmi často se tímto způsobem připravují jídla, jejichž základ tvoří právě maso a zelenina.

Pokud jste milovníkem cuket a máte chuť na masitý oběd, určitě tento recept vyzkoušejte. Uvidíte, že nebudete litovat!

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 0,5 kg mletého hovězího masa
  • 400 g krájených a loupaných rajčat (1 plechovka)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 100 ml vody
  • 60 g parmezánu
  • sůl
  • černý pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a v dostatečně velkém hrnci ji restujte na olivovém oleji po dobu 2-3 minut. Přidejte mleté maso a asi 5 minut ho za stálého míchání opékejte. Přidejte drcený česnek, sůl, pepř a koření. Po 1-2 minutách přilijte krájená rajčata a vodu, směs dobře promíchejte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte asi 10 minut. Vmíchejte na kostičky nakrájenou cuketu.

Směs přelijte do pekáče, posypte strouhaným parmezánem a přiklopte pokličkou. Pečte na 190 °C asi 30 minut. Nakonec casserole odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut.

Restovaná cuketa s kuřecím masem

Jednoduché a zdravé jídlo, které připravíte během pár minut. Restovanou cuketu s kuřecími prsy můžete podávat jak s pečivem nebo rýží, tak bez přílohy. Všechny potřebné suroviny máte určitě ve spíži.

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 2-3 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

V dostatečně velké pánvi rozehřejte olej, vložte na nudličky pokrájené maso a zprudka opékejte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a pár minut restujte. Směs podlijte trochou vody, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a přibližně 15 minut duste pod pokličkou. Na závěr přidejte rajčata, sůl a koření a počkejte, až se odpaří přebytečná tekutina.

Kuřecí čína s cuketou

Kuřecí čína s cuketou

Máte rádi čínu a zároveň potřebujete spotřebovat cukety? Pak není nic jednoduššího, než uvařit cuketovou čínu. Podávejte ji s jasmínovou rýží, která je pro tento typ pokrmu ideální.

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 3 kuřecí prsa
  • 2 cibule
  • 1/2 pórku
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g žampionů
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžičky solamylu
  • sušený zázvor
  • kari koření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Maso nakrájejte na nudličky a promíchejte se solamylem, kari kořením, sušeným zázvorem, 1 lžící oleje a 1 lžící sojové omáčky. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a poduste na 1 lžíci oleje. Cukety a pórek pokrájejte na tenké nudličky, cibuli najemno.

Na 3 lžících oleje zlehka orestujte cibuli, přidejte nakrájenou zeleninu a za občasného míchání ji opékejte. Mezitím si na jiné pánvi zprudka opečte maso, které zalijte zbývající sojovou omáčkou. K měkkému masu přidejte hotové žampiony, na nudličky nakrájenou zeleninu a prolisovaný česnek. Dochuťte solí a ještě pár minut zprudka restujte.

Sladká tečka na závěr – recepty na cuketové moučníky

Cuketu můžete na rozdíl od většiny ostatních druhů zeleniny přidávat i do sladkých moučníků a dezertů. Pokud máte cuket nazbyt a chcete zkusit něco nového, připravte si třeba cuketový crumble nebo vláčnou cuketovou bábovku.

Cuketový crumble

Cuketový crumble

Crumble je extra snadný na přípravu, navíc vám umožní zužitkovat sezónní přebytky. Proto si na něj vzpomeňte v létě, až vás úroda cuket doslova zavalí.

Ingredience:

Náplň:

  • 6 středních cuket
  • šťáva ze 2 citronů
  • 130 g cukru
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku

Drobenka:

  • 150 g třtinového cukru
  • 130 g polohrubé mouky
  • 80 g opražených ovesných vloček
  • 220 g másla
  • 1 lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

Nejprve si připravte cuketovou náplň. Smíchejte nastrouhanou cuketu, citronovou šťávu, oba cukry, skořici, mouku a muškátový oříšek. Směs přendejte do zapékací mísy. Poté se vrhněte na drobenku – smíchejte všechny suché ingredience, tedy cukr, mouku, vločky, skořici a muškátový oříšek. Přidejte máslo a ručně vše spojte dohromady.

Cuketovou směs posypte hotovou drobenkou a pečte na 190 °C přibližně 45 minut. Crumble je výborný sám o sobě, ale pokud jej chcete pozvednout na vyšší úroveň, servírujte ho s vanilkovým pudinkem nebo zmrzlinou.

Citronová cuketová bábovka

Citronovo cuketová bábovka

Pokud stále nenacházíte ten správný recept na vláčnou bábovku, zkuste tuto cuketovou variantu. Můžete přidat vlašské ořechy, rozinky, brusinky nebo kousky čokolády.

Ingredience:

  • 2 střední cukety
  • 200 g cukru
  • šťáva a kůra ze dvou citronů
  • 250 ml oleje
  • 3-4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky sody
  • špetka soli

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse smíchejte cukr, kůru ze dvou citronů, citronovou šťávu, olej, vejce a vanilkový extrakt. V jiné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Spojte obě směsi dohromady a nakonec přidejte nastrouhanou cuketu. Pečte asi 45 minut ve vymazané a moukou vysypané formě. Před krájením bábovku nechte úplně vychladnout.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
2,6
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

12 receptů z cukety, které budete chtít vyzkoušet