Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

13 léčivých účinků čokolády. I mlsání může být zdravé

Veronika Tichá

Veronika Tichá

2. 1. 2015

Čokoláda, která se řadí mezi vysoce kalorické cukrovinky, má mít blahodárné účinky pro naše zdraví? Málokdo ví, že už v 17. a 18. století se prodávala v lékárnách jako lék na poruchy spánku nebo trávení a historie jejích léčivých účinků sahá ještě dál. Jak nám tato pochoutka může prospět, a jsou vhodné všechny čokolády, které nabízí supermarkety?

Čokoládu známe už přes 2400 let a nejdříve si ji oblíbili Indiáni. Zpočátku byla tak vzácná, že se používala i jako platidlo. Později se začala využívat právě v lékařství, a sice jako lék při horečce, astmatu nebo dokonce při potížích v těhotenství a během porodu. My ji známe především jako účinný lék na nervy,  je ale možné, že se dopujete špatným výrobkem. Její síla totiž není v cukru, jak si někteří naivně myslí, ale v kvalitních kakaových bobech, které pocházejí z kakaovníku pravého.

Není totiž čokoláda jako čokoláda, spousta výrobků tvářících se jako čokoláda, které můžete koupit v obchodech, s ní ve skutečnosti mají pramálo společného. Můžeme o ní mluvit tehdy, když obsahuje minimálně 70% kakaa, ostatní bývají pouze její náhražky plné cukrů a tuků. Když je čokoláda vyrobena z nepražených kakaových bobů, je její kvalita ještě vyšší.  Právem se kakaovým bobům někdy říká „potrava bohů“.

Proč je tedy pravá čokoláda zdravá?

  • snižuje krevní tlak
  • protizánětlivé účinky díky obsahu flavonoidů a antioxidantů, a tím posiluje náš imunitní systém
  • snižuje riziko vzniku rakoviny, protože obsahuje fenoly zpomalující proces jejího rozvoje
  • povzbuzující účinky, protože obsahuje kofein
  • chrání srdce a oběhový systém díky antioxidačním látkám
  • oddaluje stárnutí organismu
  • navozuje pocity štěstí a pohody zvyšováním hladiny serotoninu a endorfinu
  • je zdrojem rychlé energie
  • kakaové máslo obsažené v čokoládě působí blahodárně na pleť, což je hojně využíváno v kosmetickém průmyslu nebo při čokoládových masážích
  • obsahuje minerální látky jako hořčík, měď, draslík, vápník, sodík, železo a fosfor, které jsou prospěšné našemu tělu
  • u mužů má pozitivní vliv na erekci, funguje také jako afrodiziakum
  • obsahuje třísloviny, které zbavují ústní dutinu bakterií
  • může zmírňovat migrénu

Věřili byste, že zrovna tato potravina může být našemu zdraví tolik prospěšná? Při její konzumaci si ale hlídejte množství, i hořká čokoláda se musí doslazovat, aby byla chutnější. Nějaká ta kalorie navíc nám ale za to stojí, co myslíte? Obzvláště pokud její pozitivní vlastnosti drtivě válcují ty negativní. Dejte si ale pozor, na čokoládě velmi snadno vzniká silná závislost!

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

13 léčivých účinků čokolády. I mlsání může být zdravé