Menu
WomanOnly
Apetit

2 tipy, jak připravit brokolici. Zapečená se sýrem nebo jako karbanátky

Veronika Tichá

Veronika Tichá

5. 2. 2020

Jedni ji nesnáší, druzí milují. Brokolice je zelenina, která pro vás může být velkým přínosem, pokud ji pravidelně zařadíte do svého jídelníčku. Přinášíme dva recepty, které budou chutnat všem.

Brokolice slouží jako prevence proti rakovině prsu a konečníku díky svým silným antioxidačním účinkům. Obsahuje vitamíny B, C, E, minerální látky, vlákninu, flavonoidy a betakaroten. Betakaroteny jsou silné antioxidanty snižující hladinu volných radikálů v krvi a tím i riziko cévních onemocnění. Podobný antioxidační efekt má i vitamin E a vitamin C, který navíc podporuje celkovou obranyschopnost organismu.

Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, nákypů nebo salátů. Výborně se hodí jako dietní příloha k masu a do vegetariánské kuchyně. Vyzkoušejte ji zapečenou se sýrem nebo jako karbanátky.

Zapečená brokolice se sýrem

  • 1 brokolice
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 50 g nivy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • sušená petrželka
  • olej na vymazání misky

V dostatečném množství osolené vody uvaříme brokolici rozebranou na růžičky. Nevařte ji příliš dlouho, aby nebyla rozvařená. V kastrůlku rozehřejeme máslo, nasypeme mouku, podle potřeby naředíme mlékem a připravíme bešamel. Osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a petrželkou. Vypneme sporák a vmícháme asi třetinu obou sýrů.

Zapékací misku vymažeme olejem a narovnáme do ní polovinu brokolice. Vrstvu posypeme další třetinou sýra. Vytvoříme z brokolice druhou vrstvu a vše zalijeme připraveným bešamelem. Povrch posypeme zbylým sýrem, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Zapékáme asi 20–30 minut, pak sundáme pokličku a necháme sýr zezlátnout ještě asi 5–10 minut.

Jak upravit brokolici: 3 jednoduché recepty, které si zamilujete

Brokolicové karbanátky

  • 160 g anglické slaniny
  • 1 brokolice
  • 3 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • půl kelímku tvarohu
  • rostlinný olej
  • pepř a sůl
  • strouhanka podle potřeby

Recept na brokolicové karbanátky: Sytý oběd plný zeleniny

Brokolici rozebereme na růžičky, které propláchneme a uvaříme doměkka. Slaninu, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Uvařenou brokolici rozmačkáme vidličkou a promícháme se slaninou, cibulí, česnekem, vejcem, tvarohem a podle chuti osolíme a opepříme. Směs na karbanátky zahustíme strouhankou tak, abychom mohli tvarovat karbanátky. Karbanátky ukládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Jako příloha se nejlépe hodí brambory.

Ohodnoťte tento článek:
4,2
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

2 tipy, jak připravit brokolici. Zapečená se sýrem nebo jako karbanátky