Cizrna patří mezi luštěniny, jejichž popularita v současnosti roste. Je bohatá na bílkoviny a sacharidy, je také skvělým zdrojem vitaminů či železa. Nevíte co s ní? Máme pro vás rovnou tři tipy.
Pod pojmem luštěniny si už dávno nevybavíme jen podivnou hmotu nazývanou hrachová kaše, kterou nám vařily kuchařky ve školní jídelně. Teď už se z luštěnin připravují mnohem lepší pochoutky.
Cizrnová pomazánka je skvělá k domácí konzumaci, jako svačina na výletě i k pohoštění návštěvy. Těstovinový salát s cizrnou se osvědčil hlavně jako rychlá a zdravá večeře. Cizrnová bábovka je sladká tečka na závěr, která neobsahuje lepek ani mléčné produkty. Nemějte z ní obavy, je opravdu chutná.
Jak cizrna prospívá zdraví a hubnutí. Víme, proč ji zařadit do jídelníčku
Recept na cizrnovou pomazánku:
- 100 g cizrny
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička oleje
- půl lžíce citronové šťávy
- sůl, pepř
1. Cizrnu si den předem namočíme, aby změkla. Následující den vodu slijeme a cizrnu rozmixujeme tyčovým mixérem najemno.
2. Přidáme prolisovaný česnek, olej a citronovou šťávu. Promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Dobré sacharidy a ty špatné. Proč tělo sacharidy vlastně potřebuje?
Recept na cizrnový salát:
- 1 konzerva sterilované cizrny
- 200 g těstovin
- 4 větší rajčata
- 2 vejce
- dresing dle chuti
- pažitka
1. V dostatečně slané vodě si uvaříme těstoviny. V druhém hrnci dáme vařit vajíčka natvrdo.
Tip: Těstoviny můžeme zkusit i celozrnné, nechutnají vůbec špatně.
2. Vajíčka i těstoviny necháme po uvaření zchladnout. Mezitím si nakrájíme rajčata na měsíčky a slijeme cizrnu.
3. Vajíčko nakrájíme na menší kousky a dáme do velké mísy k těstovinám. Přidáme rajčata a cizrnu. Dochutíme olejem nebo dresingem dle gusta.
Tip: Jeden z nejsnazších dresingů připravíme z jogurtu, který stačí ochutit bylinkami, sýrem nebo česnekem.
4. Salát posypeme nasekanou čerstvou pažitkou.
Recept na bábovku z cukety. Nebojte se trochu experimentovat
Recept na cizrnovou bábovku:
- 1 konzerva cizrny
- 4 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 150 ml pomerančové šťávy
- 60 g kakaa holandského typu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
1. Cizrnu scedíme a propláchneme. Rozmixujeme do hladka a postupně důkladně vmícháme ostatní suroviny.
2. Nalijeme do vymazané a kakaem vysypané bábovkové formy. Pečeme na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.