Dejte si denně tři vajíčka a uděláte hodně pro svoje zdraví.
I když je stále větším fenoménem vegetariánská strava a celá řada diet, vajíčka byste ze svého jídelníčku škrtat neměla. Ty totiž vzhledem ke svému složení obsahují to nejlepší, co můžete sníst vůbec.
A pokud se bojíte cholesterolu obsaženého ve vajíčkách, buďte v klidu: jedno vejce obsahuje 180 až 186 miligramů cholesterolu, zatímco vaše játra denně vyprodukují 1000 až 2000 miligramů.
Konzumace vajec vám nezvedne hladinu cholesterolu, protože vaječný cholesterol pouze nahradí jiný, který do těla dostanete například nezdravými jídly.
No a jaké čtyři důvody pro jezení vajec jsou?
- Zdravé kosti. Vajíčka obsahují vitamin D a vápník, o kterém je všeobecně známo, že je pro zdravé kosti důležitý. Vitamin D zase pomáhá vápník do lidského těla vstřebat a zapracovat do kostí.
- Pevné svaly. Konzumací dvou vajíček dostanete do těla tolik bílkovin, jako byste snědla střední plátek kvalitního masa, na rozdíl od něj ale vejce neobsahují kyseliny a tuk.
- Zdroj kvalitních živin. Nejen že vajíčka vám dodají fyzickou sílu, ale ještě obsahují celou řadu důležitých živin, které tělo potřebuje. Vedle již zmíněného vápníku a vitaminu D najdete ve vajíčkách riboflavin, kyselinu listovou, železo, fosfor, selen, hořčík a vitaminy A, E a B6. Z hlediska chemického složení jsou vejce jednou z nejlepších potravin vůbec.
- Pomůcka při hubnutí. Vajíčka neobsahují příliš mnoho kalorií. Navíc studie, zveřejněné v celé řadě světových vědeckých magazínů, prokázaly, že vajíčka po ránu lidský organismus zasytí natolik, že po zbytek dne nemáte zdaleka takovou potřebu jíst. Takže stačí kvalitní vaječná snídaně a máte na celý den vystaráno!