Hlídáte si velikost porcí, aby se vaše váha nevyšplhala do závratných výšin? Přinášíme vám způsob, podle kterého můžete kontrolovat objem jídla, které konzumujete. Nic k tomu nepotřebujete, jako vodítko vám bude sloužit vaše ruka.
Mezi základní pravidla zdravého stravování patří nejen vhodné složení stravy, ale také velikost porcí. Pokud se budete nezřízeně přejídat, byť jen zdravými potravinami, nejen že nezhubnete, ale také si můžete přivodit zdravotní potíže.
Asi si dokážete představit, jaký to pro žaludek musí být nápor, když se do něj snažíte nacpat celou husu s deseti knedlíky! Jezte tak, abyste se po jídle mohli pohnout a i přesto jste se zasytili. Při přípravě jídla používejte místo kuchyňské váhy jako měřítku svou vlastní ruku a nemůžete udělat chybu.
Dlaň – bílkoviny
Jedna porce bílkovin, ať už ryb, drůbeže, masa nebo tofu a podobně, by měla být ve velikosti dlaně.
Palec – tuky
Porce zdravých tuků, jako je například sýr nebo jiné mléčné výrobky, by měla být velká jako váš palec. Jedinou výjimkou jsou všechny druhy ořechů, které nepoměřujte podle velikosti palce, těch byste měli na jednu porci použít pouze dvě lžičky.
Pěst – ovoce a obiloviny
Obiloviny jako chléb, celozrnné pečivo nebo müsli, ovoce, ale také rýže a jiné přílohy, kde převažují sacharidy, by se měly rovnat velikosti vaší sevřené pěsti nebo tenisového míčku, pokud máte ruce jako lopaty.
Roztažená dlaň – zelenina
Zeleniny byste měli sníst na jeden zátah jen tolik, aby se vám vešla do dlaně s roztaženými prsty.
V praxi to funguje tak, že při přípravě oběda na talíř dejte lososa velikosti sevřené dlaně, jako přílohu porci brambor velikosti sevřené pěsti a doplňte zeleninou, která nepřesáhne velikost ruky s roztaženými prsty. Měřítko máte stále u sebe, takže konec výmluvám!