Už od malička slýcháme stále dokola „jezte ovoce a zeleninu“. Moc dobře všichni víme, že asi největším poselstvím těchto vět je vitamin C, který je obsažen nejen v ovoci, ale také v zelenině. Tyto produkty přírody však skrývají mnohem více.
1. Vláknina
Jak ovoce, tak i zelenina jsou tím nejlepším zdrojem vlákniny. Ta je důležitá nejen pro správnou funkci střev, ale také pro snižování cholesterolu v krvi a dokonce při hubnutí. Zároveň je skvělou prevencí proti rakovině tlustého střeva a pomáhá i při hemeroidech, neboť zamezuje zácpě.
2. Antioxidanty
Antioxidanty, které bojují proti volným kyslíkovým radikálům chrání naše buňky proti poškození. Ovšem svou funkci plní nejlépe při konzumaci v syrovém stavu.
3. Kyselina listová
Kyselina listová, kterou najdeme hlavně v zelených druzích zeleniny, nám pomáhá při tvorbě nových zdravých buněk a také snižuje riziko vrozených vad u plodu. Proto je nezbytnou součástí výživy těhotných.
4. Minerály
Jeden z nejpotřebnějších minerálů, draslík, který je například ve vyšší koncentraci obsažen v banánech, je potřebný pro rovnováhu tekutin a minerálů uvnitř buněk. Zároveň odvodňuje a pomáhá při svalových kontrakcích.
5. Betakaroten
Další látkou, kterou nesmíme zapomenout zmínit je betakaroten. S tím se vám zajisté vybaví mrkev – asi nejznámější druh kořenové zeleniny. Betakaroten se v těle přeměnuje na vitamin A, který je kromě vitaminu C, dalším skvělým antioxidantem. Je výbornou prevencí proti většině civilizačních chorob a také, podle některých studií, omlazuje naše buňky.