Když se snažíte zhubnout či zlepšit svoje zdraví, je hned několik potravin, které vám mohou celé týdny dřiny pokazit. Existují samozřejmě takové, u kterých je to jasné díky jejich složení, bramborák či tabulku mléčné čokolády si dá při dietě jen málokdo. Ale jsou i zákeřná jídla, která všichni vesele jíme častěji než bychom měli a ani o tom nepřemýšlíme.
1. Bílý chleba
Bílý chleba nemá žádnou nutriční hodnotu, obsahuje jen hodně sacharidů a nedokáže plně uspokojit ani vaše chuťové buňky, ani žaludek. Takže po jeho snězení máte během chvíle znovu hlad a pátráte po další svačince. Ideálním řešením je ho nahradit celozrnným pečivem kdykoli je to možné. Zajímavým řešním je také dát si místo chleba třeba jen salátovými lístky nebo celozrnné tortily.
2. Smažené jídlo
Je nad slunce jasné, že smažené jídlo ještě nikdy nikomu nepomohlo zhubnout. Kromě toho, že neobsahuje žádné užitečné živiny a naopak zatěžuje tělo nezdravými tuky, může způsobit i vážné zdravotní problémy. Smažené jídlo je po právu spojováno s vysokým cholesterolem a krevním tlakem, následkem čehož hrozí pravděpodobněji srdeční příhody a onemocnění. A bohužel není řeč jenom o hranolkách a fast foodu, ani smažení doma není zdravější. Nahraďte potraviny plavající v tuku vařením v páře či pečením.
3. Majonézový salátový dresing
Saláty mají pověst zdravých dietních jídel, takže se k nim spousta lidí při pokusech o hubnutí upne téměř celým svým jídelníčkem. V mnoha případech je to skvělý nápad, nicméně je důležité se obloukem vyhnout dresingům na bázi majonéz nebo tučných smetan. Je potřeba mít na mysli, že obsahují velké množství tuku a kalorií, které udělají ze salátu jídlo nevhodné při dietě. Zkuste je nahradit těmi na bázi olivového oleje.
4. Bílá rýže
Rýže je běžnou ingrediencí mnoha receptů a oblíbenou přílohou. Mnoho lidí navíc automaticky předpokládá, že bílá rýže je zdravá, ale její nutriční hodnota zásadně závisí na typu, který si vyberete. Bílá rýže obsahuje velké množství tuků a má minimální nutriční hodnotu. Vybírejte proto vždy hnědou rýži, která je plná vitamínů, minerálu a vlákniny. Právě vláknina dodává pocit sytosti na delší dobu.
5. Sladké sirupy
Sladké sirupy jako je javorový, ale i datlový či kukuřičný nejsou ve větším množství nijak zdravé. Jsou prospěšnější než cukr, ale ne nijak závratně, neboť převážná většina z nich právě velké množství cukru obsahuje. Zkuste je nahradit třeba čerstvým ovocem, budete se divit, jak je to snadné.