Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

5 tipů jak správně vybrat v obchodě tuk. Co na chleba a na čem smažit?

Markéta Pešková

Markéta Pešková

21. 8. 2014

Nejste si občas jistí správnou volbou tuků? Přemýšlíte, co je nejlepší na namazání na pečivo a co např. na smažení? Desítky studií chrlí stále nová doporučení, z nichž jasné je jedno: tuky v naší stravě potřebujeme, ale především se v nich musíme pečlivě vyznat! Jak tedy v obchodě vybrat a jak správně použít jednotlivé druhy tuků?

1. Co je pravé máslo

Bohužel ne vše, co je zabaleno do tradičního máslového obalu, musí být máslem. Pravé máslo je totiž živočišný tuk a po přečtení složení by ho mělo obsahovat 80 – 90 %. Nezapomeňte však, že živočišného tuku má většina z nás ažaž! Proto udělejte podél regálu další dva kroky.

Pozor, setkáte se ale i s výrobky, které nedostatečnou míru živočišného tuku nahrazují rostlinným. Jedná se o náhražky másla, kterým se raději vyhněte.

2. Margarín jen kvalitní

Nedávná analýza tuků ukázala, že kvalita margarínů v českých obchodech je na velmi dobré úrovni. Jak vybrat ten skutečně dobrý? Kvalitní margarín se vyrábí ze směsi různých olejů. Díky řepkovému oleji mají kvalitní margaríny vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, kterých máme v naší stravě nedostatek. Kvalitní margarín zároveň musí obsahovat minimum trans mastných kyselin. Maximálně jedno procento! Margaríny zavedených značek takové pravidlo většinou splňují.

3. Ztužené tuky nechte být

Ukazuje se, že si dlouhodobě pleteme ztužené tuky s margaríny. Jenže mezi nimi je zásadní rozdíl! Zatímco dříve museli výrobci ztužovat část rostlinných olejů, aby ztuhly a daly se roztírat, dnes se již tyto technologie pro výrobu margarínů zavedených značek nevyužívají. Tuky, vyráběné částečným ztužováním, používané především pro smažení, však stále obsahují významné množství trans nenasycených mastných kyselin. Přitom v kuchyni se dají dobře nahradit.

4. Smažte zodpovědně

Chcete-li smažit, volte raději rostlinný olej namísto ztuženého tuku. Mezi oleji sáhněte po řepkovém. Je nejen zdraví prospěšný, ale snáší krátkodobě i vysoké teploty. Díky tomu se nepřepálí tak rychle jako slunečnicový olej. Zdravotně méně vhodnou variantou je smažení na sádle. To se stejně jako řepkový olej přepaluje až při vyšších teplotách, obsahuje však cholesterol, z něhož se právě při vysokých teplotách vytvářejí zdraví škodlivé látky.

5. Restujte bezpečně!

Princip restování spočívá v rychlé úpravě surovin na malém množství tuku. Jaký však použít? Lepší rostlinný než živočišný. Máslo se na restování příliš nehodí. Obsahuje bílkoviny, které se při restování snadno spálí, a vznikají tak zdraví škodlivé látky. A nechutnají. Použít můžete třeba olivový olej. Nebo vyzkoušejte margarín, který obsahuje kolem 70 % tuku. Takový margarín se hodí nejen na restování, ale i na mazání nebo příležitostné pečení.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

5 tipů jak správně vybrat v obchodě tuk. Co na chleba a na čem smažit?