Salátové okurky jsou pro tělo malým zázrakem. Organismus hydratují, očišťují a mají neuvěřitelné účinky i na pleť. Jsou navíc ideální dietní potravinou, protože zaplní žaludek, ale neobsahují příliš mnoho kalorií.
Okurky můžete bez výčitek konzumovat denně. Tělo vás za to jedině pochválí. Nejsou nadarmo jednou z nejvíce pěstovaných zelenin na světě. Pomáhají totiž udržovat celkové zdraví.
1. Voda, voda, samá voda
Salátové okurky obsahují 90 % vody, jsou proto ideální potravinou pro hydrataci organismu. Pomáhají také zmírňovat nemoci ledvin a močového měchýře, mají močopudný účinek.
2. Okurky očišťují organismus
Sálátovky povzbuzují činnost ledvin, díky čemuž se z těla rychleji odplaví škodlivé látky, umí dokonce rozpustit ledvinové kameny. Pomáhají celkové detoxikaci organismu, zlepšují imunitní systém a posilují sliznici střev. Dokážou také pomoci lidem trpícím dnou či revmatismem.
3. Vitamínová bomba
Salátové okurky dodávají tělu kyselinu listovou, obrovské množství vitamínu C, B a A, navíc také hořčík, draslík, chlór, síru, vápník a další stopové prvky nezbytné pro správnou funkci organismu. Obsahují také biolátku, enzym erepsin, který dokáže štěpit bílkoviny, zabíjet bakterie, různé parazity a tím čistí střeva.
4. Okurka pomůže ke štíhlé linii
Salátové okurky obsahují velmi malé množství kalorií, jsou proto ideální pro dietu. Jsou skvělé do nejrůznějších salátů či jen tak k svačině.
5. Kouzelník pro pleť, vlasy a nehty
Okurky a v nich obsažené antioxidanty dokáží rozzářit vaši pleť, zbavit ji přebytečného mazu a dodat jí potřebnou hydrataci. Šťáva z okurek dodá pleti minerály jako draslík a magnésium. Vyzkoušejte třeba okurkové masky, nebo na pleť přikládejte přímo okurková kolečka. Výborná jsou i na zklidnění unavených očí.
Okurky se doporučují také jako výživná kúra při vypadávání vlasů a lámání nehtů. Můžete třeba zkusit jejich čistou šťávu.
6. Chladí
Salátové okurky jsou výbornou první pomocí pro spálenou pokožku od sluníčka, stačí ji přiložit na postižené místo. Konzumace okurek vám pomůže ale i třeba od pálení žáhy.
Hořké okurky můžete ještě zachránit
Aby byly okurky co nejchutnější, je dobré kupovat je čerstvé a před jídlem důkladně oloupat. Někdy se ale stane, že jsou okurky nahořklé. Nepříjemnou chuť zmírníte tím, že okurky nastrouháte a posypete solí, po chvíli pustí šťávu a jejich chuť se zjemní. Potom je už stačí opláchnout studenou vodou, aby nebyla přesolené.