Perlivé nápoje jsou ve velké oblibě díky obsahu oxidu uhličitého. Oxid uhličitý dodává nápojům s bublinkami chuť. Bublinky našemu zdraví zrovna neprospívají. Přinejmenším okyselují naše tělo, v perlivém nápoji pijeme velmi slabou kyselinu uhličitou. Jak nám mohou bublinky dále škodit?
Podporují obezitu
Sycení oxidem uhličitým nedodává perlivým nápojům žádné kalorie, probíhá pouze za přítomnosti uhlíku a kyslíku. Bublinky dokonce vyvolávají krátkodobý efekt plného žaludku. Po obyčejné sodovce neztloustneme, jinak je to s limonádami slazenými náhradními sladidly. Náhradní sladidla ničí přirozenou schopnost těla regulovat příjem kalorií, kromě toho podporují chuť na sladké. Podporují také ukládání tuku v oblasti pasu, a tím i metabolický syndrom, který zahrnuje vysoký tlak, vysoký cholesterol a další krevní tuky, diabetes.
Poškozují ledviny
Konzumace více než dvě sklenice perlivých limonád denně zvyšuje u žen riziko poškození ledvin. Konzumace těchto nápojů zvyšuje hladinu albuminu. Zvýšená hladina albuminu je ukazatelem nadměrné zátěže těla. Výsledkem je laboratorní nález bílkoviny v moči. Muže tyti problémy nepostihují. Při konzumaci limonád s náhradními sladidly je riziko poškození ledvin větší než u limonád slazených cukrem.
Poškozují buňky
Limonády s náhradními sladidly obsahují prostředky proti plísním. Díky tomu může dojít k vážnému poškození DNA. Prostředky proti plísním deaktivují mitochondrie, zásobárny energie. Tyto látky jsou také spojovány s astmatem, kožními problémy a jinými projevy alergie.
Podporují kazivost zubů
Limonády bez cukru s bublinkami mají pH cca 2,2. Toto velmi kyselé prostředí poškozuje zubní sklovinu.
Podporují neplodnost
Limonády, s cukrem i ty bez cukru obsahují bisfenol, endokrinní receptor, látku, která poškozuje hormonální rovnováhu. Následkem jsou nejen potíže s plodností a otěhotněním, ale také nemoci srdce.
Způsobují horší kocovinu
Díky těmto nápojům s bublinkami budete dříve opilí. Bez cukru se alkohol dostává rychleji do krevního oběhu.