O zásadách správné výživy už toho bylo napsáno mnoho, ale zásady správného stravování v období nachlazení, chřipky nebo jiné virové nemoci bychom možná potřebovali ujasnit. Některá pravidla jsou notoricky známá, například pití dostatečného množství tekutin nebo zvýšený přísun ovoce a zeleniny. Správný jídelníček by měl také doplnit látky, které při boji s virem spotřebováváme, a přitom nepřetěžovat metabolismus. Těchto 10 jídel může urychlit léčení mnoha nemocí a některá z nich vás možná překvapí!
1. Slepičí polévka
Tento pokrm je číslo jedna v domácím léčení. Dodává vám potřebnou dávku tekutin a živin, se kterou dokážete bojovat s ucpaným nosem, nevolností, bolestí hlavy nebo nachlazením. Už naše babičky věděly, že polévka je grunt!
2. Ovoce a zelenina
Klasika mezi zdravými potravinami. Pomeranče, grapefruity, citrony, jahody , kiwi , červené papriky a květák jsou doslova přeplněné vitaminem C! Listová zelenina je také vysoce ceněna vzhledem k velkému obsahu vitaminu A a C, což jsou antioxidanty, které vás účinně zbaví nachlazení.
Zkušení gurmáni určitě vědí, že je dobré mít po ruce kapesník při konzumaci ostřejších jídel, protože velmi spolehlivě uvolňuje ucpané dutiny. Z této skupiny jídel rozhodně svými léčivými účinky vyčnívá česnek, který navíc podporuje obranyschopnost, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny.
4. Ryby
Mořské ryby a mořské plody jako losos, tuňák, makrela nebo ústřice jsou bohaté na omega – 3 mastné kyseliny, které posilují imunitní systém při nachlazení. Vysoký obsah bílkovin navíc pomáhá urychlovat léčbu.
5. Zázvor
Kořen zázvoru už dnes naštěstí není v obchodech neznámým cizokrajným zbožím a využití pravidelně nachází v mnoha českých kuchyních. Mezi jeho nejvýznamnější účinky patří podpora trávení, prevence proti chřipce, rýmě i rakovině a v neposlední řadě ho známe také jako afrodiziakum. Pokud vás bolí v krku, je nejúčinnější konzumovat ho v podobě čaje s medem.
6. Hořká čokoláda
I když jste nemocní, není důvod si nedopřát kousek čokolády, obzvláště pokud obsahuje nejméně 70% kakaa. Kvalitní hořká čokoláda je další potravina plná tělu prospěšných antioxidantů.
7. Červené víno
Rozhodně nechceme u nikoho podporovat alkoholismus, ale sklenka červeného vína denně nikdy nikoho nezabila, ba naopak! Že víno v přiměřeném množství je lék, už víme dávno, ale zkusili jste někdy léčit vínem chřipku? Je vědecky dokázané, že pití červeného vína snižuje naši náchylnost k respiračním onemocněním.
8. Ořechy a semena
Tyto potraviny jsou nejen zdrojem antioxidantů, ale také velkého množství zinku, který hraje důležitou roli při budování imunity.
Obecně tedy platí, že bychom nejen při nemoci měli jíst střídmě, tzn. lehká jídla po malých porcích, protože tělo má bojovat s nemocí a ne s mastnou kachnou v žaludku! Nechte se inspirovat třeba našimi tipy, většina z nich mimo své léčivé účinky také urychluje metabolismus a funguje jako afrodiziakum.