Některým cukrům, zejména řepnému, bychom se měli vyhýbat. Vynechání čokoládových tyčinek a podobných sladkostí ale někdy nestačí k tomu, aby se nám do těla nedostávaly velmi dobře ukryté cukry. Omezte proto na minimum následující potraviny:
1. Džusy
100% džusy můžou působit sebezdravěji, ale i přes vysoký obsah ovoce v nich najdeme spoustu cukru. Nahraďte je mošty, čerstvě vymačkanými šťávami nebo vodou s citrónem, budou vám chutnat stejně, ale kalorická hodnota je nesrovnatelně nižší.
2. Ovocné jogurty
Nakupujte bílé jogurty a dochucujte si je čerstvým ovocem nebo jinými sladidly jako je med nebo javorový sirup.
3. Kečup
Toto velmi oblíbené dochucovadlo je doslova přesycené nezdravými cukry! Pokud se bez něj neobejdete, zkuste si ho udělat sami doma, ať máte přehled o množství přidaných surovin.
4. Sterilované zelí
Také do sterilizovaného zelí je cukr běžně přidáván, ač by to někoho možná nenapadlo. Cukr se totiž nepoužívá jen jako sladidlo, ale také jako konzervant.
5. Nakládané okurky
Sladkokyselý nálev v okurkách a jiné sterilované zelenině je doslova kalorickou bombou, proto dejte raději přednost čerstvé zelenině.
6. Sušené a kandované ovoce
Stejně tak se jednoznačně doporučuje konzumace česrtvého ovoce. Naštěstí už existují i neslazené varianty sušeného ovoce, stačí jen pozorně číst etikety.
7. Snídaňové cereálie
Ve výrobcích určených dětem a propagovaných jako zdravá strava se stále používá velké množství řepného cukru, přestože bychom ho tam nečekali. Patří sem různé cereální lupínky, křupky, tyčinky nebo sušenky.
8. Alkoholické nápoje
Divíte se, že jste vyřadili cukry a tuky z jídelníčku a stále přibíráte? Zkuste omezit noční život spojený s hojnou konzumací alkoholu, ten vám na zdraví nepřidá.