9 kroků jak snížit cholesterol. Poradíme se změnou stravy a bylinkami
Taťána Kročková
23. 10. 2019
Vysoká hladina cholesterolu trápí až 70 % naší populace. Ne vždy za to může špatná životospráva a nadměrná konzumace živočišných produktů. Svou roli totiž hraje také genetika. Jak můžeme snížit cholesterol a bez léků dosáhnout optimálních hodnot HDL a LDL cholesterolu?
Co je to cholesterol?
Cholesterol je látka lidskému tělu vlastní. Je součástí každé buňky a podílí se na řadě pochodů v lidském těle. Je nezbytná k tvorbě některých hormonů a také například vitaminu D. Přesto se nadbytek cholesterolu v těle obrací proti nám a způsobuje zdravotní obtíže.
Množství cholesterolu a jeho využití v organismu je dáno geneticky. Jsou lidé, kteří se celý život živí převážně sádlem a bůčkem a žádné problémy nemají. Naopak někteří často neduživí jedinci stravující se převážně zeleninou a drůbežím masem mají s jeho vysokou hladinou v krvi problém.
Nejen genetické dispozice, ale také životní styl jako strava, kouření, nedostatek pohybu či stres hladinu cholesterolu v těle ovlivňují. Problém často nastává i u osob s nadváhou a těch, kteří praktikují diety typu vajíčková, bezuhlovodanová dieta, kde je ve stravě vysoký podíl potravin bohatých na cholesterol.
10 jídel, které pomáhají snižovat cholesterol a navíc si na nich pochutnáte
Hodný a zlý cholesterol
A právě vysoká hladina cholesterolu v krvi je významným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Jedná se o celkový cholesterol, který tvoří lipoprotein s vysokou hustotou HDL (high density lipoprotein) a lipoprotein s nízkou hustotou LDL (low density lipoprotein). Říká se jim také “hodný” a “zlý” cholesterol. Zatímco hladiny LDL cholesterolu mají být nízké, HDL cholesterol může mít vyšší hodnoty. Problém ovšem nastává, pokud je tomu naopak.
HDL cholesterol totiž snižuje usazování cholesterolu na stěnách tepen a umožňuje mu návrat do jater, kde se dále rozkládá. K tomu je ale potřeba, aby jeho hodnoty v krvi byly vyšší. Hodnoty pod 1 mmol/l jsou již považovány za kritické. Cílem je tedy vždy snížit pouze hladinu “zlého” – LDL cholesterolu, který se usazuje na stěnách arterií a způsobuje kornatění tepen. Varující hodnoty při odběrech krve bývají nad 3 mmol/l. U celkového cholesterolu pak vyvstává riziko při hladinách vyšších než 5,2 mmol/l.
Jak na cholesterol přírodní cestou
Pokud vás trápí vysoký cholesterol, ať už kvůli nesprávné životosprávě nebo díky genetickým faktorům, téměř vždy může pomoci úprava jídelníčku a doplňková léčba bylinami. Zásadou je dodržování správných stravovacích návyků a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Zní to jako klišé, ale je to léty prověřená zkušenost. U zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních chorob zabírá vzdát se veškerého alkoholu, kouření a tučných jídel živočišného původu.
Doporučuje se výrazně omezit příjem živočišných tuků a bílkovin, včetně plnotučných mléčných produktů a vajec, zejména žloutku, bílek totiž žádný cholesterol neobsahuje. Jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin, zvyšte podíl vlákniny a používejte kvalitní rostlinné oleje s vysokým obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Namísto vepřového kolena nebo poctivých řízků si dopřejte lososa či jinou rybu. Určitě vám neuškodí stát se na nějakou dobu vegetariánem, či dokonce veganem. Vašemu cholesterolu to rozhodně prospěje.
Jak si připravit bezlepkový kvásek a upéct si kváskový chleba bez lepku?
Vysoký cholesterol pomáhá snížit ostropestřec
Další z možností je vyzkoušet osvědčený přírodní prostředek na regeneraci jater a celkovou detoxikaci. Jedná se o bylinku zvanou Ostropestřec mariánský (Silybum marianum). Tento bodlák se tradičně využívá nejen k léčbě nemocí jater a žlučníku, ale také ke snížení celkové hladiny cholesterolu.
Účinnou látkou je silymarin, který je obsažen zejména v semenech. Právě proto se semínka ostropestřce žvýkají nebo drtí na prášek. Ten se pak užívá na špičku nože, případně se přidává do jídla. Ostropestřec působí protizánětlivě, regeneruje poškozené buňky a pomáhá při trávicích potížích.
Na snížení cholesterolu existují další byliny, které lze užívat ve formě tinktury či bylinné čajové směsi. Výborný je také klasický česnek a též česnek medvědí.
Potraviny na snížení cholesterolu
Dalšími doporučenými potravinami, které byste neměli vynechat ze svého jídelníčku, jsou ryby, mořské plody, kvalitní rostlinné a ořechové oleje, například lněný nebo olivový olej, oříšky a semínka všeho druhu, třeba vlašské a pekanové ořechy nebo slunečnicová a dýňová semínka.
Dále avokádo, černý a zelený čaj, ovesné vločky, otruby, žitný kváskový chléb, celozrnná rýže, jáhly, pohanka, čekankové puky, jablka, sušené švestky, banány, kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa bez mléka, vegetariánské náhražky masa s obsahem vaječného bílku nebo luštěnin či zeleniny, a mnohé další. Nechte si poradit ve specializovaných prodejnách a zdravých výživách.
Léky proti cholesterolu zvyšují riziko rakoviny. Jak se bez nich ale obejít?
Jak snížit cholesterol v devíti krocích:
Jediný účinný způsob jak snížit riziko zvýšené hladiny cholesterolu a předejít možným zdravotním komplikacím, především srdečně cévním onemocněním, spočívá v prevenci. Ať už tedy preventivně nebo z doporučení lékaře, zaměřte se na následující body, které vedou ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.
1. Snižte spotřebu nasycených tuků
Snižte spotřebu nasycených tuků, které jsou obsaženy v živočišných produktech, hlavně ve vaječných žloutcích a vnitřnostech.
2. Používejte rostlinné oleje
Nahraďte nasycené tuky nenasycenými. Jejich vysoká hladina v krvi naopak vaše cévy chrání. Obsaženy jsou v rostlinných olejích a rybách.
3. Jezte méně tučného masa
Snižte spotřebu potravin s vysokým obsahem cholesterolu – tučné maso (s výjimkou ryb), vnitřnosti, žloutky, uzeniny, tučné sýry a plnotučné mléčné výrobky.
4. Vyhněte se smaženému jídlu
Vařte správně – ideální je dušení v páře. Pokud smažíte, tak nejlépe na teflonových pánvích, které vyžadují menší množství tuku.
5. Vybírejte správné potraviny
Kupujte libové maso. Například z drůbežího po upečení stáhněte kůži, ve které je nejvíce tuku.
6. Dostatek vlákniny
Vláknina je důležitá pro trávicí trakt a snižuje též hladinu krevního cukru a cholesterolu. Dopřejte si proto dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
7. Hýbejte se
Promasírujte své cévy a posilte srdce i plíce pohybem. Předcházíte tak nadváze, která bývá s vysokou hladinou cholesterolu často spojená. Ideální je minimálně 30 minut rychlé chůze denně, pokud nemáte na další vhodné činnosti čas.
8. Nestresujte se
Stres! Přestože se snažíte seč můžete a dodržujete vše, co máte předepsané, váš cholesterol se ne a ne hnout. Příčinou může být stres, který brání organismu pracovat tak, jak má. Zkuste se zamyslet nad svým životem a změnit to, co změnit můžete tak, abyste zbytečně nežili v permanentním stresu.
9. Pijte čaj Pu-erh
A když se stále nedaří, můžete zkusit třeba pití čaje Pu-erh, který je nazýván čajem čínských císařů. Jeho blahodárné účinky na lidské zdraví jsou známy už velmi dlouho. Patří mezi ně snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Tak vzhůru do boje.