Jablko je oblíbené ovoce, které obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, téměř žádný tuk a na našich stolech se vyskytuje nejčastěji. Z jakých důvodů bychom měli minimálně jedno denně spořádat?
1. Jablka jsou nezbytná pro stavbu kostí
Jablko obsahuje více než 30 minerálních látek, mezi nimi například vápník, fosfor, železo a hořčík, které jsou nezbytné právě pro stavbu kostí.
2. Příznivě ovlivňují činnost zažívacího ústrojí
To se jim daří, jelikož obsahují velké množství enzymatických látek.
3. Udržují stabilní hladinu cukru v krvi
Jablka obsahují fruktózu, jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Po jablkách tedy nepřiberete, přestože jsou sladká.
4. Pomáhají se nám zbavovat škodlivin
Rozpustná vláknina neboli pektin brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje peristaltiku střev a vylučování toxinů z těla.
5. Jsou bohaté na vitamíny
Jablka obsahují provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a další.
Zdroj: Shutterstock.com
6. Snižují riziko srdečních chorob
Jablka obsahují tzv. flavonoidy, to jsou pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.
7. Snižují cholesterol
Vláknina obsažená v jablkách nejen pomáhá tělu zbavit se škodlivin, ale také snižuje cholesterol a odvodňuje organismus. Je obsažena hlavně ve slupce, proto jablka neloupejte. Jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny.
8. Jablka nás zbaví žízně
Každé jablko obsahuje až 85 % vody, takže skvěle uhasí žízeň.
9. Snižují riziko rakoviny
Jablka jsou zdrojem pozitivně působících antioxidantů, které snižují riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny.