Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

9 důvodů, proč budete jíst jablka každý den

Veronika Tichá

Veronika Tichá

21. 6. 2017

Jablko je oblíbené ovoce, které obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, téměř žádný tuk a na našich stolech se vyskytuje nejčastěji. Z jakých důvodů bychom měli minimálně jedno denně spořádat?

1. Jablka jsou nezbytná pro stavbu kostí

Jablko obsahuje více než 30 minerálních látek, mezi nimi například vápník, fosfor, železo a hořčík, které jsou nezbytné právě pro stavbu kostí.

2. Příznivě ovlivňují činnost zažívacího ústrojí

To se jim daří, jelikož obsahují velké množství enzymatických látek.

3. Udržují stabilní hladinu cukru v krvi

Jablka obsahují fruktózu, jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Po jablkách tedy nepřiberete, přestože jsou sladká.

4. Pomáhají se nám zbavovat škodlivin

Rozpustná vláknina neboli pektin brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje peristaltiku střev a vylučování toxinů z těla.

5. Jsou bohaté na vitamíny

Jablka obsahují provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a další.

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

6. Snižují riziko srdečních chorob

Jablka obsahují tzv. flavonoidy, to jsou pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.

7. Snižují cholesterol

Vláknina obsažená v jablkách nejen pomáhá tělu zbavit se škodlivin, ale také snižuje cholesterol a odvodňuje organismus. Je obsažena hlavně ve slupce, proto jablka neloupejte. Jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny.

8. Jablka nás zbaví žízně

Každé jablko obsahuje až 85 % vody, takže skvěle uhasí žízeň.

9. Snižují riziko rakoviny

Jablka jsou zdrojem pozitivně působících antioxidantů, které snižují riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Ohodnoťte tento článek:
3,5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

9 důvodů, proč budete jíst jablka každý den