Shrňme si, co víme o banánech: obsahují vlákninu, nezralé jsou zelené a zralé žluté, jedí je opice. Víc toho možná nevymyslíme. My vám řekneme 9 důvodů, proč bychom je kromě opic měli pravidelně začít jíst i my.
Neobsahují skoro žádný tuk
Čili ideální potravina pro dietáře.
Recept: Hrníčková banánová bábovka z pár základních surovin
Jsou přirozeným zdrojem vlákniny
O vláknině víme, že zasytí na opravdu hodně dlouho, takže banány zapojte do jídelníčku nejlépe ráno, abyste oddálili pocit hladu.
Jsou lehce stravitelné
Po banánech vám prostě nemůže být těžko, pokud jich nespořádáte půlku kamionu.
Recept na banánové řezy. Upečte si vynikající sladké pokušení
Jsou rychlým zdrojem energie
Dominantní živinou v banánech jsou sacharidy, z nichž polovinu tvoří jednoduché cukry schopné dodat energii téměř okamžitě.
Obsahují velké množství vitaminů a minerálů
Banány obsahují významné množství draslíku, hořčíku a vápníku, také menší množství železa, sodíku, fosforu a zinku. Z vitamínů jsou to zejména vitamíny řady B, provitamín A a malé množství vitamínu C.
Recept na banánový flapjack. Domácí müsli tyčinky z kvalitních surovin
Snižují krevní tlak
Díky obsahu draslíku a sodíku působí pozitivně na vysoký krevní tlak a s ním související onemocnění srdce.
Jsou prevencí proti osteoporóze
Draslík také pomáhá eliminovat vznik osteoporózy především u žen přijímajících v potravinách nadbytek soli.
Jsou vhodné při zažívacích potížích
Banány jsou vzhledem ke svému složení skvělým, dietním a lehce stravitelným jídlem po infekčních průjmech a při dalších chorobách trávicího traktu.
Recept na lívance s ricottou a banánem. Dopřejte si luxusní snídani
Na banánech si pochutnáte, nepřiberete po nich a ani vás nebude pálit žáha. Nejsou už banány vaše nejoblíbenější ovoce?