Alkalická strava: uveďte své tělo do rovnováhy
Šárka Jirchářová
11. 6. 2018
Překyselení organismu jde ruku v ruce s únavou, pomalým trávením a nejrůznějšími nemocemi. Příznivci alkalického stravování se snaží o vyrovnaný příjem kyselých a zásaditých potravin, který má zajistit dobré trávení a optimální fungování celého lidského těla. Alkalická strava má však své zásady, které je třeba dodržovat.
Co je alkalická strava a jak nám pomáhá?
Alkalická strava se snaží o udržování vyrovnaného příjmu kyselinotvorných a zásadotvorných potravin, které zajistí pravidelný a stálý přísun vitaminů a minerálů. Kromě stravy pomáhá udržet potřebnou rovnováhu pohyb, dostatečný pitný režim, dobrá nálada a vyhýbání se stresu. Udržováním acidobazické rovnováhy zpomalíme stárnutí buněk, posílíme obranyschopnost a prodloužíme délku svého života.
Alkalické stravování pomáhá řešit:
- Nadváhu
- Astma
- Alergie
- Migrény
- Bolesti kloubů
- Žaludeční vředy
- Akné
- Vypadávání vlasů
Acidobazickou rovnováhu ovlivňuje:
- Celkové množství sacharidů, bílkovin, tuků a vlákniny ve stravě
- Množství a poměr minerálních látek v těle
- Způsob úpravy potravin
- Množství přijaté potravy za celý den
Jak na odkyselení organismu? Stačí dodržovat 5 pravidel zdravého životního stylu
Vliv kyselinotvorných potravin na naše tělo
Pokud se vychýlíme z rovnováhy a budeme konzumovat převážně kyselinotvorné potraviny, zatížíme tím trávení a můžeme čekat i negativní dopad na chod celého našeho organismu. Odpadní látky z těla se vylučují prostřednictvím ledvin, jater, tlustého střeva, plic a kůže. Tyto orgány zvládnou každý den vyloučit pouze určité množství škodlivin a zbytek se postupně hromadí v našem těle. Nadbytek kyselinotvorných látek porušuje acidobazickou rovnováhu, snižuje hladinu kyslíku v krvi a zpomaluje tak metabolismus a proces trávení. To může mít za následek i nárůst hmotnosti.
Dejte zelenou zásadotvorným potravinám
Optimální poměr mezi zásadotvornými a kyselinotvornými potravinami by měl být 80:20. Výhodné je ke každému jídlu přiložit také porci čerstvé zeleniny nebo ovoce. Zvlášť, pokud si dáváte maso nebo mléčný výrobek. Je už jen na vás, zda dáte přednost rajčatům, okurce, ředkvičkám nebo zeleným salátům. Ke svačinám jsou ideální jablka, hrušky a během letních měsíců pak jahody, maliny a borůvky, které skvěle doplní bílý jogurt nebo tvaroh.
Zdroje zásadotvorných potravin:
- Čerstvá zelenina
- Čerstvé ovoce
- Ořechy
- Luštěniny
- Celozrnné výrobky
- Čistá voda
Kyselinotvorné potraviny, kterým je lepší se vyhnout nebo je omezit:
- Červené maso
- Zpracované maso a uzeniny
- Výrobky z bílé mouky
- Tučné mléčné produkty
- Sladkosti
- Alkohol
- Sladké nápoje
- Káva
Alkalická strava a rakovina
V případě překyselení se můžeme potýkat s únavou, trávicími problémy, přibíráním na váze a oslabením imunitního systému. Právě snížení obranyschopnosti nahrává vzniku dalších onemocnění. Vědec a nositel Nobelovy ceny Dr. Otto Warburg zjistil, že 95 % všech druhů rakovin je výsledkem dlouhodobého překyselení organismu. Rakovinné buňky navíc prý nejsou schopny přežít v zásaditém prostředí. Pomocí alkalické stravy se můžete ochránit nejen před rakovinou, ale také cukrovkou, osteoporózou a dalšími civilizačními chorobami, jejichž vzniku nahrává právě překyselení organismu.
Jak odkyselit organismus? Dejte si detoxikaci a změňte jídelníček
Alkalická strava Dr. Jančura a MUDr. David Frej
Alkalickým stravováním se zaobírají výživoví poradci, nutriční terapeuti i lékaři. Podle Davida Freje se naše strava skládá především z kyselinotvorných potravin, čemuž přispívá obliba ve fast foodech, zpracovaných potravinách a cukrovinkách. Našim cílem by proto mělo být nastolení určité rovnováhy. Do jídelníčku bychom proto měli zařadit kořenovou, brukvovitou, listovou a cibulovou zeleninu. Skvěle proti překyselení fungují také citróny, limetky, kajenský pepř a kapie.
Zásaditá strava recepty
Zajímá vás zásadotvorná strava a recepty, které vám pomůžou k nastolení acidobazické rovnováhy? Máme pro vás tipy na 2 rychlá jídla a jeden očišťující nápoj.
Detoxikační voda
Ingredience:
- 1 citrón
- čerstvý zázvor – cca 4 cm
- ½ okurky
- hrst čerstvých mátových listů
- voda
Postup:
Zázvor oloupejte a citrón s okurkou pořádně opláchněte. Všechny suroviny pokrájejte, vložte do nádoby a zalijte čistou vodou. Popíjením detoxikační vody začněte hned po ránu a pokračujte v průběhu celého dne.
Křupavý salát
Ingredience:
- listový salát
- polníček
- rukola
- baby špenát
- ředkvičky
- okurka
- rajčata
- citrónová šťáva
- olivový olej
- pepř
Postup:
Veškerou zeleninu opláchněte, saláty natrhejte, ředkvičky, okurku a rajčata nakrájejte na malé kousky a vložte do misky. Salát těsně před podáváním pokapejte citrónovou šťávu a olivovým olejem.
Chia pudink s jahodami
Ingredience:
- 3 lžíce chia semínek
- 100 ml mandlového mléka
- jahody
Postup:
Chia semínka nasypte do misky, zalijte mandlovým mlékem a pořádně promíchejte. Přikryjte a nechte v chladu alespoň 2 hodiny, než chia semínka nabobtnají. Jakmile má směs pudinkovou konzistenci, omyjte a nakrájejte čerstvé jahody a dezert s nimi ozdobte.