Amarant a jeho využití v kuchyni. Které recepty můžete vyzkoušet?
Taťána Kročková
12. 7. 2020
Znáte amarant? Tato bezlepková pseudoobilovina se těší velkému zájmu pro svůj cenný nutriční obsah. Co amarant obsahuje a jak nám může zpestřit jídelníček? Těšit se mohou zejména bezlepkáři! A přidáváme i 3 skvělé recepty s amarantem, které můžete vyzkoušet.
Co je amarant
Amarant neboli laskavec je rostlina pocházející ze Střední Ameriky, kde ji pěstovali a konzumovali už staří Aztékové a Inkové. Dnes je považována za superpotravinu a řadí se k pseudoobilovinám, obdobně jako třeba quinoa, pohanka nebo jáhly. Rodu laskavec existuje mnoho druhů, jedná se o jednoletky, z nichž se konzumují semena – malá drobná načervenalá zrníčka. Zrníčka amarantu si můžete uvařit jako přílohu, ale melou se také na mouku nebo se z nich vyrábějí amarantové vločky.
Amarant – pěstování a využití
Rostlina laskavec se dá pěstovat bez problémů. Má ráda světlo a teplo. Dříve se u nás laskavec, čirok a podobné rostliny používaly především jako krmivo pro hospodářská zvířata. Teprve poslední dobou se v souvislosti se zájmem o zdravý životní styl a alternativní stravovací směry rozšířil záběr konzumovaných pseudoobilovin, především však také díky rozmachu bezlepkové diety. Amarant lepek neobsahuje. Můžete jej tedy bez obav konzumovat i tehdy, pokud ze zdravotních důvodů držíte doživotní bezlepkovou dietu.
Amarant vypadá podobně jako červená quinoa. Konzumují se hlavně jeho zrníčka, ale v některých zemích se využívají také listy amarantu, které se upravují stejně jako listová zelenina. Amarant má i podobný obsah živin jako quinoa. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů a právem patří mezi velmi nutričně cenné potraviny. Cení se především pro svůj opravdu vysoký obsah bílkovin a železa, proto je velice vhodný pro vegany a vegetariány. Co všechno tedy můžeme v amarantu najít?
Co obsahuje amarant?
V amarantu se nacházejí kvalitní bílkoviny, které tvoří esenciální aminokyseliny. Amarant má dvakrát tak vyšší obsah bílkovin, než známé obiloviny obsahující lepek. Dále se můžeme spolehnout na opravdu bohatý obsah vitamínů a minerálů – vitamínu B2, vitamínu E a hlavně vysoký obsahu železa, vápníku i hořčíku. Z tuků obsahuje amarant skvalen, který je významným antioxidantem. Skvalen je také známý tím, že se zevně využívá k aplikaci na pokožku proti vráskám, k regeneraci pokožky a k celkovému omlazení. Pokud se vám tedy podaří sehnat amarantový olej, můžete si jej nanášet přímo na obličej. Skvalen obsahuje například také arganový olej.
Arganový olej jako elixír na vaši pleť. Co umí a jak ho používat?
Amarantové vločky a další produkty z amarantu
Amarantové vločky seženete ve zdravé výživě. Mohou být součástí zdravé snídaně, stačí je obvykle pouze v misce přelít vroucí vodou nebo horkým obilným mlékem, nechat pod pokličkou dojít a dochutit dle vlastního uvážení. Určitě je také možné amarantové vločky smíchat s jinými bezlepkovými vločkami, například rýžovými vločkami nebo jahelnými vločkami. Dají se také přidávat do jogurtu nebo do polévky. Z amarantových vloček lze připravit i výživnou náplň do zeleninových jídel, například s nimi můžete naplnit lilek určený k zapečení v troubě, anebo je použít při přípravě dušených plněných paprik.
Amarantovou moukou se dá zahustit omáčka či polévka a může se také přidat do koláče či jiného moučného jídla v kombinaci s jinou moukou, ať už s klasickou špaldovou moukou, nebo bezlepkovou směsí. Existuje také pufovaný amarant, který můžete jen tak chroupat, nebo si ho přidávat do pudinku či jogurtu. Pufovaná zrníčka amarantu bývají i součástí extrudovaných bezlepkových chlebíčků.
Jak uvařit amarant?
Zrníčka amarantu propláchneme ve velmi úzkém sítu, protože by nám díky své malé velikosti propadla do dřezu, a poté je dáme v kastrolku uvařit, třeba společně s rýží nebo pohankou. Uvařit amarant není složité – vaří se stejně jako quinoa nebo rýže v kastrolu s vodou. Je však potřeba včas doplnit vyvařenou vodu, aby se vám amarant nepřipálil. Vždy je lepší amarant kombinovat ještě s jinou obilovinou a spíše si jej do jídla jen přidávat. Výborný je také v salátu.
Amarant: Recepty na bezlepkové i ostatní dobroty
Amarantová buchta – hrníčková bábovka bez lepku
Připravíme si:
- 3 – 4 lžíce kakaa
- 1 balíček pravého vanilkového cukru
- 1/2 hrnku mandlového či jiného kvalitního rostlinného oleje
- 1 hrnek rýžového nebo sojového mléka
- 1,5 hrnku bezlepkové mouky Jizerka
- 0,5 hrnku amarantové mouky
- 3 ks domácích vajíček
- 1 balíček bio prášku do pečiva nebo trochu vinného kamene
- 1 hrnek třtinového cukru
- trochu amarantových vloček
- kokosový tuk na vymazání formy
Postup:
Všechny suroviny na bábovku smícháme dohromady, zvlášť si rozmícháme vajíčka v mléce a prášek smícháme s moukou. Vytvoříme vláčné těsto, které nalijeme do vymazané a amarantovými vločkami vysypané formy na bábovku. Polovinu bábovky můžeme udělat světlejší, do druhé půlky přimícháme kakao, anebo buchtu rovnou uděláme celou kakaovou. Bezlepkovou bábovku pečeme cca 45 minut na 180 °C. Po upečení ji vyklopíme, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. Takto připravenou bábovku mohou osoby s nesnášenlivosti lepku, s alergií na lepek nebo i na laktózu a bílkovinu kravského mléka.
Pečený lilek plněný amarantovými vločkami – veganský a bezlepkový recept
Připravíme si:
- 100 g amarantových vloček
- 2 ks lilku
- olivový olej
- černé nebo zelené nasekané olivy bez pecek
- růžová himalájská sůl
- čerstvá bazalka, saturejka, rozmarýn nebo další podobné bylinky dle vlastního výběru
- čerstvě namletý pepř
- 4 rajčata
Postup:
Vločky spaříme v misce a pod pokličkou necháme dojít, rajčata a bylinky pokrájíme a všechno promícháme s kořením, solí a pepřem. Touto směsí plníme připravené lilky v zapékací míse – podélně rozkrojené s vydlabaným středem a podlité olejem a vodou. Lilky přikryjeme a necháme zprudka péct v troubě na 200°C po dobu 30 minut. Postupně lilek kontrolujeme a můžeme teplotu trouby ubrat, nebo lilek vytáhnout malinko dříve. V poslední fázi pečení lze přidat veganský sýr na rozpečení. Tento pokrm podáváme například s vařenými bramborami.
Amarantové sušenky s kakaem
Připravíme si:
- 200 g amarantu nebo amarantových vloček
- 100 g špaldové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 75 g rozpuštěného másla či jiného, například čistě rostlinného tuku
- 10 g kvalitního kakaa
- 1 domácí vejce
- mletá skořice
Postup:
Vajíčka nejprve ušlehejte s cukrem a máslem, mezitím si uvařte amarant ve vodě, anebo spařte amarantové vločky tak, aby změkly. Vše smíchejte dohromady spolu s kakaem, moukou a klidně můžete přidat třeba i trochu skořice. Pevné těsto nechte vychladnout a ztuhnout v lednici. Druhý den Můžete z těsta tvořit malé placičky a klást je na pečící papír nebo na vymazaný a vysypaný plech. Sušenky upečte v troubě na 150°C po dobu 15 – 20 minut podle jejich tvaru a velikosti. Dávejte pozor, abyste je nespálili.