Amur je druh kaprovitých ryb původem z východní Asie, z oblasti povodí řeky Amur a Čínské lidové republiky. Postupně byl uměle rozšiřován do někdejšího Sovětského svazu a později i do Československa, kde byl poprvé vysazen v 60. letech minulého století za účelem likvidace rákosí.
Dnes je amur velmi oblíbenou rybou, kterou lze udělat na mnoho způsobů. Vyberte si z našich receptů a připravte si pečeného amura na zelenině, smaženého vánočního amura, kterým bez problému nahradíte o něco tučnějšího kapra, nebo jej rychle a jednoduše opečte na pánvi a polijte citronovým máslem.
Šťavnatá ryba s nízkým obsahem tuku
Amur má bílé, křehké maso s minimem tuku. Oceňována je především jeho rychlá a snadná příprava, výborná chuť, šťavnatost a dobrá stravitelnost. V obchodech lze narazit jak na amura vcelku, tak na filety nebo podkovy.
Mezi vhodné způsoby přípravy patří pečení, smažení i grilování. Amura před tepelnou úpravu můžeme, ovšem nemusíme nakládat do marinády.
Je libo filé z tresky? Recepty v troubě, na pánvi i na grilu
Amur s citronovým máslem
Známé přísloví říká, že v jednoduchosti je krása. A tento recept na amura s citronovým máslem jej jen potvrzuje. Stačí trocha oleje, máslo, šťáva z citronu, čerstvá petrželka a výborné a lehké jídlo je na světě.
Ingredience:
- 2 filety či podkovy z amura
- 2 lžičky oleje
- 2 lžíce másla
- šťáva z citronu
- petrželka
- sůl
Postup:
- Filety nebo podkovy z amura z obou stran osolíme a orestujeme na rozpáleném oleji.
- Připravíme si citronové máslo. Máslo rozehřejeme, smícháme s citronovou šťávou a dobře promícháme.
- Amura dáme na talíře, pokapeme citronovým máslem, posypeme sekanou petrželkou a podáváme například s vařenými novými brambory.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut
Pečený amur se zeleninou
Amur si stejně jako jiné ryby velmi dobře rozumí se zeleninou, tudíž s tímto receptem rozhodně chybu neuděláte. Můžete použít jak filety nebo podkovy, tak rybu vcelku, která se na zapékání skvěle hodí.
Ingredience:
- 2 filety či podkovy z amura / 1 menší amur
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cuketa
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- hladká mouka na obalení
- olej na smažení
- sůl, pepř
Postup:
- Rybu z obou stran osolíme, obalíme v hladké mouce a zprudka osmažíme v rozpáleném oleji.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Rajčata, cuketu a česnek nakrájíme na kousky a dáme ji do zapékací mísy. Ochutíme mletou paprikou, kmínem, solí a pepřem. Zakápneme olivovým olejem a dobře promícháme.
- Na zeleninovou směs položíme amura, podlijeme trochou vody a pečeme nezakryté 25–35 minut.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45–60 minut
Recepty na kapra: Šest jídel, která chutnají nejen na Vánoce!
Smažený vánoční amur
Amur je známý jako dražší a chutnější alternativa kapra s menším množstvím drobných kostí. Vyzkoušejte letos netradičního vánočního amura, který se stejně jako kapr hodí k bramborovému salátu, vařeným bramborám i bramborové kaši.
Ingredience:
- 2 podkovy či filety z amura
- hladká mouka
- strouhanka
- 2 vejce
- sůl
- olej na smažení
Postup:
- Amura z obou stran osolíme a obalíme v trojobalu – nejprve v mouce, poté v rozkvedlaném vejci a strouhance.
- Smažíme v dobře rozpáleném oleji dozlatova. Necháme okapat na ubrousku a podáváme, například s tradičním vánočním salátem nebo čímkoliv jiným, co máme rádi.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 20 minut