Avokádo v kuchyni. Proč jej zařadit do jídelníčku a tipy na snadné a rychlé recepty
Šárka Jirchářová
4. 5. 2020
Exotické avokádo je plné živin, skvěle chutná a hodí se do slaných i sladkých receptů. Poradíme vám, jak zpracovat avokádo tak, aby chutnalo celé rodině.
Seznamte se s avokádem
Plody avokáda rostou na stromě zvaném avokádovník neboli hruškovec přelahodný. Ačkoliv chutná jako zelenina a jako zeleninu ho v kuchyni zpracováváme, z botanického hlediska se jedná o ovoce. A kde má avokádo původ? Jeho domovinou je oblast středního Mexika, kde roste už více než 5 tisíc let. Aztékové nazývali avokádovník „varlatovým stromem“ a přisuzovali mu afrodiziakální účinky. Toto tropické ovoce si můžete vypěstovat i sami doma z pecky, ale v našich klimatických podmínkách nikdy nebude plodit. Do ČR se dováží nejčastěji z Izraele, Španělska a Afriky.
Avokádo je plné zdraví prospěšných látek
Avokádo obsahuje vysoké množství zdravých tuků (20-25 %) a jen minimum sacharidů. Ve 100 gramech dodává 700 kJ, což je 3x více energie než v případě jablka. Vysoké energie se ale nemusíte bát, obsažené tuky jsou složené především z mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Výhodou avokáda je také vysoký obsah vitaminu E, vitaminů skupiny B, karotenoidů, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, zinku a železa. V avokádu se nachází silný antioxidant glutathion, který vyniká protirakovinnými účinky a schopností chránit mozek a celou nervovou soustavu. Pravidelná konzumace avokáda prospívá očím, mužské prostatě, srdci a cévám.
Je avokádo toxické?
Mezi lidmi koluje mýtus, že je nezralé avokádo jedovaté. V avokádu se sice nachází toxická látka persin, ta však pro člověka není nijak nebezpečná. I přesto, že se v minulosti objevilo několik případů alergických reakcí, nikdy nešlo o otravu. Otrava avokádem naopak hrozí u všech druhů zvířat. Proto avokádo nikdy nedávejte ochutnat psům, kočkám, papouškům ani hospodářským zvířatům.
Jak avokádo skladovat?
Plody avokáda si z obchodu většinou přinesete nezralé. Proto je třeba ho při pokojové teplotě nechat dozrát po dobu 1-5 dní. Avokádo nikdy neskladujte v lednici, teploty nižší 6 stupňů Celsia mu totiž mohou uškodit. Narazit můžete i na plody s označením „ready to eat“, které jsou zralé a určené k přímé konzumaci.
Zralé avokádo poznáte podle toho, že je na omak pružné. Nesmí být příliš tvrdé ani naopak rozměklé s hnědými skvrnami na povrchu. Dužina má být po rozkrojení nazelenalá až nažloutlá s krémově máslovitou konzistencí. Při nákupu dávejte pozor i na to, zda není plesnivé avokádo nebo potlučené.
Nejoblíbenější recepty z avokáda
Snad nejznámějším pokrmem je mexické guacamole, které slouží jako dip nebo pomazánka. A jak ochutit avokádo do guacamole? Použijte citrónovou šťávu, sůl, česnek, chilli papričku a rajčata. Pro zjemnění můžete přidat také jogurt nebo smetana. Někteří lidé guacamole rádi dochucují čerstvým koriandrem.
Avokádo můžete použít místo másla k namazání pečiva. Nakonec stačí dužinu jen posolit a opepřit a vynikající svačinka je na světě. Velmi často se avokádo používá k výrobě zdravých pomazánek, dipů, zálivek do salátu nebo jako ingredience do výživného a sytého smoothies. Nepoužívá se však pouze do studené kuchyně, oblíbené je také vařené avokádo. Z avokáda je možné připravit čokoládové brownies nebo obě půlky avokáda naplnit různými ingrediencemi a zapéct v troubě. Vše je ale třeba dělat rychle, protože dlouhá tepelná úprava avokádu příliš nesvědčí.
Avokádo – recept na guacamole
Ingredience:
- 2 zralá avokáda
- 1 stroužek utřeného česneku
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžička citrónové šťávy
- 0,5 jemně nasekané červené cibule
- 0,5 jemně nasekané chilli papričky
- 0,5 středně velkého rajčete nasekaného na kostičky
- čerstvý koriandr
Postup:
- Avokádo rozkrojte, odstraňte pecku a dužinu vydlabejte do mísy. Pořádně rozmačkejte vidličkou.
- Cibuli, česnek, chilli papričku, rajče, citrónovou šťávu, koriandr i sůl přidejte k dužině.
- Promíchejte a podávejte s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masu.
Recept na avokádovou pomazánku. Vpusťte si do kuchyně trochu exotiky
Recept na avokádový pudink
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 velký banán
- 1 lžička medu
- 1 lžička holandského kakaa
- 2 lžíce mléka (může být i rostlinné)
Postup:
- Z avokáda vydlabejte dužinu a rozmixujte ji společně s banánem, trochou mléka, medem a holandským kakaem. Použít můžete klasický nebo tyčový mixér.
- Pudink můžete jíst jen tak nebo ho použít jako polevu na palačinky či lívance.
Recept na avokádovou omáčku na těstoviny
Ingredience:
- 3 zralá avokáda
- 250 g cherry rajčat
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
- pepř
- čerstvá bazalka
- citrónová šťáva
Postup:
- V mixéru rozmixujte dužinu z avokád, česnek, bazalku, olej, sůl a pepř.
- Přidejte trochu citrónové šťávy a promíchejte.
- Vzniklou omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami, přidejte nakrájená rajčátka a ozdobte čerstvou bazalkou.
Jak zachovat rozkrojené avokádo čerstvé? 6 tipů na bezpečné uskladnění
Recept na zapečené avokádo s vejcem a chorizem
Ingredience:
- 1 avokádo
- 2 vejce
- 1 nožička choriza
- trocha nasekané petrželky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 2 krajíce chleba
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Avokádo rozpulte a z obou polovin vydlabejte část dužiny.
- Rozklepněte vejce a žloutek oddělte od bílku.
- Do jedné poloviny avokáda vložte žloutek a postupně přidávejte tolik bílku, kolik se do půlky avokáda vejde. Pravděpodobně ho nepoužijete celý.
- Vejce v avokádu osolte a opepřete. To samé opakujte i s druhou polovinou avokáda.
- Na pečící plech umístěte obě poloviny avokáda. Aby se nepřevrátily, obložte je pomuchlaným pečícím papírem.
- Vložte do trouby na 15-20 minut, dokud není vejce hotové.
- Mezitím na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a do křupava na něm osmažte na kousky pokrájené chorizo. Jakmile bude hotové, odložte ho do ubrousku a nechte okapat přebytečný tuk.
- Na pánvi rovněž opečte plátky chleba.
- Půlky avokáda podávejte s chorizem a opečeným chlebem.
Dobrou chuť!