Kvalitní balsamico ocení v kuchyni nejeden gurmán. Balzamikový ocet se dá použít do mnoha jídel a zároveň má i své léčebné účinky. Jak vyrobit balsamico a co může udělat balzamikový ocet pro naše zdraví?
Vinný ocet balsamico
Balsamico pochází z Itálie. Je to vinný ocet, který se vyrábí ze zahuštěného moštu hroznového vína odrůdy Trebbiano, který prochází velmi dlouhým procesem fermentace za přísných podmínek. Pravý a kvalitní vinný ocet balsamico nemá nic společného s levnými náhražkami, které se vyrábějí přidáváním různých aromat do obyčejného octa.
Pravý ocet balsamico navíc zraje v sadě asi pěti sudů, z nichž každý je vyroben z jiného druhu dřeva. Fermentace trvá více než 12 let a celému tomu složitému procesu také odpovídá jeho vysoká kvalita i cena.
Co dnes uvařit? 15 tipů na zdravý oběd, který je hned hotový
Recept na domácí balsamico
Pokud si chcete vyrobit vlastní ocet balsamico, určitě to jde a existují mnohé domácí recepty. Počítejte ale s tím, že to vždy bude jen náhražka a nikdy to nebude ono. Nejlepší balsamico, které zraje 12 let, rozhodně nenahradí. Na druhou stranu budete vědět, z jakých surovin jste si svůj nepravý vinný ocet balsamico vyrobili a nebudou v něm aromata, konzervanty a siřičitany.
Domácí balsamico se můžete například pokusit vyrobit tak, že svaříte hustou 100 % šťávu z červených hroznů (nedoslazovanou) s melasovým cukrem, šťávou z citrónu a jablečným octem (případně vinným octem). Hotovou směs pak uchovejte v lednici a používejte místo balsamico octa. Obdobně si můžete vlastní balsamico ocet vyrobit například také z černého rybízu, který svaříte s melasovým cukrem a octem, ale nezapomeňte směs nejprve scedit, abyste získali čistou hustou šťávu.
Použití balsamica
Ocet balsamico můžete používat všude tam, kam byste použili běžný ocet, ale i ke grilovanému masu, do ovocných krémových dezertů, do salátů, k mořským plodům, do dipů a marinád. Stačí ho opravdu troška, navíc je velmi zdravý.
Čím naplnit bagetu nebo bagel? Vyzkoušejte netradiční recepty
Balsamico a léčivé účinky
Ocet podporuje dobré trávení, správnou funkci střev a hubnutí, snižuje krevní tlak, hladinu krevního cukru a cholesterolu, příznivě ovlivňuje stav pokožky a podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému.