Lidé trpící alergií na lepek nebo celiakií musí dodržovat bezlepkovou dietu. V poslední době je bezlepková dieta velmi populární i u lidí, kteří ji nepotřebují dodržovat z důvodu nemoci, ale kvůli hubnutí a aby se cítili lépe. Co smíte a nesmíte jíst při bezlepkové dietě? Kde nakupovat?
Co smíte a nesmíte?
ANO – zelenina, ovoce, brambory, rýže, kukuřice, luštěniny (čočka, hrách, fazole), pohanka, jáhly, maso, ryby, mléko, vejce, med, cukr, různá semínka a ořechy
NE – obiloviny (žito, ječmen, pšenice, oves) a veškeré výrobky z nich vyrobené (mouka, pečivo, knedlíky, těstoviny, strouhanka…, ale i špaldová mouka!) vločky, omáčky (kečup, majonéza, sojová, různé dresinky), uzeniny, paštiky, výrobky z mletého masa, instantní jídla a nápoje, kypřící prášek, pudinky, cukrovinky, zmrzlina
Jak nakupovat?
Trh dnes nabízí řadu bezlepkových výrobků. Pokud nekupujete čistě bezlepkové potraviny, tak musíte pozorně číst etikety.
Bezlepkové suroviny bývají na obalech označovány přeškrtnutým klasem.
Zaměřte se nejen na trvanlivost, ale i na složení, přítomnost „éček“, také zda není obal znehodnocen nebo jestli potraviny nemají plíseň. Bezlepkové potraviny nejsou levné, proto si promyslete, co budete v nejbližší době jíst a vařit. Také byste měli mít představu, kolik potravin potřebujete na delší dobu a to v případech, pojedete-li někam třeba na chatu.
Jak se stravovat mimo domov?
Nebojte se jíst v restauracích. Raději se však poraďte s šéfkuchařem, které jídlo smíte a které ne. Případně aby vám připravili jídlo přímo na míru. Avšak dnes je již několik restaurací, kaváren, cukráren a pekáren, kde najdete bezlepkové jídlo.Existují dokonce i školní jídelny, které vaří mimo jiné i bezlepkové jídlo.
Bezlepková dieta jako módní hit?
Řada známých osobností drží bezlepkovou dietu, někdo ze zdravotních důvodů musí, jiní se po ní cítí lépe. Drží ji naše písničkářka Radúza, Victoria Beckham, Miley Cyrus nebo Gwyneth Paltrow. Vědci však nezjistili, že by bezlepková dieta byla dobrá na hubnutí nebo byla zdravá.
Bezlepkové nerovná se automaticky zdravé!
Avšak v čem vidí vědci důvod, že se po bezlepkovém cítíme lépe je to, že potraviny bývají čerstvé a přímé (přírodní a bez velkých úprav).