Bramborový guláš neboli buřtguláš zná pravděpodobně úplně každý. Ačkoliv jej vaříme hlavně tehdy, když se v naší spíži nacházejí jen základní ingredience, neměli bychom jeho kouzlo podceňovat – bramborový guláš je velmi chutné jídlo, které uspokojí i mlsné jazýčky. Připravte bramborový guláš s klobásou nebo sojovým masem a uvidíte, že sklidí úspěch.
Bramborový guláš s klobásou
Součástí klasického bramborového guláše je uzenina. Ideální je použít kvalitnější klobásu, kterou také uvádíme v našem receptu, ale dobrou službu udělá i obyčejný buřt, jenž tomuto pokrmu koneckonců propůjčil jméno.
Ingredience:
- 800 g brambor
- 2 klobásy
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky majoránky
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Cibule nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji.
- Klobásy nakrájíme na kolečka nebo kostičky, přihodíme je k cibuli a pár minut restujeme.
- Zasypeme kmínem a mletou sladkou a pálivou paprikou. Dáváme pozor, abychom koření nespálili. Nakonec přisypeme také hladkou mouku.
- Přilijeme zhruba litr studené vody a přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky a prolisovaný česnek. Přivedeme k varu.
- Bramborový guláš vaříme, dokud brambory nezměknou. Dochutíme ho solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s chlebem nebo jen tak.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina
Veganský bramborový guláš
Ne každý si na uzenině v bramborovém guláši pochutná. Jste vegan, vegetarián či jen neholdujete uzeninám? V tom případě si připravte bramborový guláš bez masa. Jednoduše použijte sojové nudličky, které jídlu dodají bílkoviny a adekvátně zasytí.
Ingredience:
- 800 g brambor
- 200 g sojových nudliček
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky majoránky
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Sojové nudličky uvaříme podle návodu a vodu slijeme.
- Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodíme uvařené sojové maso a restujeme. Po chvíli přisypeme mletou pálivou a sladkou papriku, kmín a hladkou mouku, abychom vytvořili zásmažku.
- Přilijeme zhruba litr studené vody. Přidáme oloupané a nakrájené brambory, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Vaříme do změknutí brambor.
- Hotový veganský bramborový guláš dochutíme pepřem, solí a majoránkou. Podávat jej můžeme s pečivem i jen tak.
Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina