Lednice je nezbytným, avšak ne zcela univerzálním uchovatelem potravin. Kterým chladné prostředí škodí a proč?
1. Rajčata
Rajčata spousta z nás jistě do lednice ukládá, avšak málokdo ví, že příliš nízká teplota mění jejich strukturu, a po delší době dokonce i chuť.
2. Meloun
V teplém počasí načatý meloun bez chlazení dlouho nevydrží. Než ho ale dávat do lednice, je lepší ho sníst. V chladu totiž toto ovoce přichází o velmi cenné látky – antioxidanty.
3. Brambory
Brambory vlivem přílišné chladu hrubnou a jejich chuť se stává nepříjemně nasládlou.
4. Cibule
Cibule může v lednici zplesnivět. V lepším případě změkne a rozbředne.
Proč nedávat chléb do lednice, a přesto to děláme?
5. Káva
Dávat do lednice kávu by snad nikoho nenapadlo, ale pro jistotu – nezkoušejte to. Kávová zrna by přišla o svou chuť a navíc by absorbovala pachy z ostatních potravin.
6. Česnek
Česnek ve velkém chladu nejen měkne, ale může také vyklíčit.
7. Tvrdý alkohol
Tvrdý alkohol by se měl zásadně uchovávat při pokojové teplotě.
Jak uspořádat potraviny v ledničce a předejít plýtvání
8. Med
Rovněž med do lednice nedávejte. Zkrystalizoval by a zbytečně rychle zhoustnul.
9. HOT omáčky
Aby HOT omáčky zůstaly opravdu pálivé, místo do ledničky je schovejte do kredence.
10. Chleba
Pokud dáte do lednice chleba, jeho trvanlivost neprodloužíte, ba naopak – přílišným chladem se vysuší a ztvrdne.
Jak správně skladovat potraviny. Předcházejte zažívacím potížím
11. Bazalka
Poslední potravinou, která do lednice nepatří, je bazalka. Ta v příliš nízkých teplotách vadne a stejně jako káva absorbuje pachy dalších potravin.