Brambory ve slupce jako příloha i hlavní chod. Vyberte si z 5 receptů
Michaela Šilháčková
9. 5. 2021
Brambory jsou velmi vděčným jídlem. Odmítne je jen málokdo, při jejich přípravě navíc můžete popustit uzdu své fantazii. Hodí se jako příloha i rychlý hlavní chod a jsou nízkokalorické, tudíž se jich nemusíte vzdávat ani při hubnutí.
Existuje celá řada možností, jak brambory připravit. Ať už si vyberete jakoukoliv z nich, pamatujte, že zdravější jsou brambory vařené ve slupce. Proč tomu tak je? Zjistěte, proč se vyplatí brambory neloupat, a vyzkoušejte naše oblíbené recepty.
Proč jsou brambory vařené ve slupce zdravější?
Odpověď je jednoduchá – v bramborách vařených ve slupce se uchová více zdraví prospěšných látek. Předně jde o vitamin C, jehož jsou brambory významným zdrojem. V bramborách, které uvaříme ve slupce, ho zůstane až 90 %, zatímco v oloupaných bramborách jen kolem 80 %. Množství vitaminu C dále klesá při opětovném ohřání brambor, a to až na 40 %.
Další důvod, proč jsou brambory vařené ve slupce zdravější, má co do činění s obsahem draslíku. Z oloupaných brambor se draslík při vaření vytrácí, kdežto v bramborách vařených ve slupce jeho množství zůstává vysoké. Draslík je přitom důležitým minerálem, jenž zodpovídá za správné fungování srdce a nervové soustavy, umožňuje pohyb svalů a podporuje trávení. Je proto škoda se o něj prostým oloupáním brambor připravovat.
Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu
Vařit v páře, nebo ve vodě?
Více zdraví prospěšných látek si brambora uchová také v případě, že ji vaříte v páře. Je to sice trochu zdlouhavější než vaření ve vodě, nicméně z hlediska obsahu minerálů a vitamínů se chvilka čekání vyplatí.
K vaření brambor v páře potřebujete jen hrnec a pařáček. Do hrnce napusťte asi 3 cm vody, přidejte trochu soli a vložte pařák s neloupanými bramborami. Vařte přiklopené pokličkou.
Doba potřebná pro uvaření neloupaných brambor ve vodě je 15 až 40 minut (dle jejich velikosti a stáří), příprava v páře trvá o něco déle. Během vaření do brambor občas píchněte vidličkou, abyste zjistili, zda již nejsou hotové.
Jaké brambory jsou vhodné k vaření ve slupce?
K vaření ve slupce jsou nejvhodnější brambory typu A (tzv. salátové), které se obvykle používají do salátů nebo jako příloha. Ve slupce můžete uvařit také brambory typu B (tzv. přílohové), ty však po uvaření trochu moučnatí a při loupání se mohou rozsypávat.
Pro vaření ve slupce se nehodí pouze brambory typu C, používané k přípravě kaší, těst, bramboráků, placek nebo hranolek. Ty je před vařením vždy lepší oloupat.
Jak snadno oloupat brambory vařené ve slupce?
Loupání slupky z uvařených brambor není zrovna zábavné. Pokud však vyzkoušíte jednoduchý trik, zbavíte se jí během pár okamžiků.
Před tím, než dáte brambory vařit, slupku po celém obvodu nařízněte. Uvařenou bramboru pak snadno „svléknete“ jedním tahem.
Recepty z brambor ve slupce
Jak nejlépe uvařit nebo upéct brambory ve slupce? Inspirujte se našimi recepty, podle kterých si snadno připravíte brambory ve slupce jako přílohu i jako hlavní chod.
Brambory ve slupce můžete uvařit v osolené vodě i v páře. Vždy vařte stejně velké brambory, aby změkly současně.
1. Vídeňský bramborový salát
Klasický bramborový salát je výborné, leč tučné jídlo, proto dáváme přednost této lépe stravitelné variantě. Nezapomeňte, že pro přípravu vídeňského (či jakéhokoliv jiného) bramborového salátu je nejlepší použít brambory typu A.
Ingredience:
- 1 kg brambor typu A
- 1 červená cibule
- 250 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 4 lžíce bílého vinného octa
- 8 lžic slunečnicového oleje
- sůl, pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, ještě teplé oloupejte a nakrájejte na plátky tlusté asi půl centimetru. Vývar zahřejte, promíchejte s octem a olejem a dochuťte solí a mletým pepřem. Zalijte nakrájené brambory a opatrně promíchejte. Tekutina se smísí se škrobem z brambor a postupně zhoustne.
Cibuli nakrájejte na kolečka nebo nadrobno a vmíchejte ji k bramborám. Je-li to třeba, přidejte ještě trochu soli nebo pepře. Nechte salát asi půl hodiny uležet v pokojové teplotě a podávejte jako přílohu nebo předkrm.
2. Tymiánové brambory pečené ve slupce
Brambory pečené ve slupce jsou jednoduchou a zároveň vynikající přílohou zejména k tučnějším druhům masa. Dochuťte je tymiánem a připravte si jedinečný chuťový zážitek.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 6–8 lžic oleje
- sušený tymián
- celý nebo drcený kmín
- sůl
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory důkladně omyjte a nakrájejte podle libosti – na plátky, na kostky nebo na měsíčky. Promíchejte je s olejem, kmínem, tymiánem a solí. Pečte na pečicím papíře 30 až 40 minut. Tymiánové brambory ve slupce podávejte jako přílohu k masu, nebo si je dejte s oblíbeným dipem.
3. Brambory na loupačku s tvarohem
Klasika, která mezi recepty na brambory vařené ve slupce nesmí chybět. Brambory na loupačku s tvarohem jsou vynikající přílohou k hovězímu nebo vepřovému masu, mohou však představovat i hlavní chod. Pokud sáhnete po novým bramborách, je úspěch předem zaručen.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 500 g měkkého tvarohu
- 5 lžic mléka
- 4 lžíce másla
- pažitka
- sůl
Postup:
Nové brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Tvaroh smíchejte se solí a mlékem. Před podáváním brambory můžete oloupat, u nových brambor to však není nutné. Hotové brambory rozdělte na talíře, přidejte kousek másla a tvarohovou směs. Ozdobte pažitkou a servírujte.
4. Brambory ve slupce zapečené se sýrem a smetanou
Kombinace sýra, zakysané smetany a brambor pečených ve slupce je prostě božská. Použít můžete jakýkoliv oblíbený tvrdý sýr. Ideální jsou sýry výraznější chuti, například čedar nebo parmezán.
Ingredience:
- 6 velkých brambor
- 6 lžic másla
- 12 lžic zakysané smetany
- 6 lžic tvrdého sýra
- pažitka
- sůl, pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory ve slupce uvařte ve vodě nebo v páře téměř doměkka. Následně je nařízněte a vydlabejte. Dužinu dejte do misky, lehce rozmačkejte vidličkou a smíchejte s máslem, zakysanou smetanou a zhruba polovinou strouhaného sýra. Dochuťte solí a pepřem.
Naplňte brambory připravenou směsí a pečte 15 minut. Poté je posypejte zbylým sýrem a dejte zpět do trouby na zhruba 5 minut, dokud se sýr nerozteče a nezezlátne. Ozdobte nasekanou pažitkou a podávejte jako přílohu nebo hlavní chod.
5. Nové brambory ve slupce s česnekovo-bylinkovým máslem
Nové brambory ve slupce jsou vynikající univerzální přílohou. Vyzkoušejte je příště s česnekovým máslem, které si snadno připravíte doma.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 100 g másla
- 4 stroužky česneku
- půl lžičky petrželky
- půl lžičky pažitky
- půl lžičky tymiánu
- sůl
Postup:
Nové brambory uvařte ve slupce. Máslo nechte změknout a smíchejte ho s nasekanými bylinkami, solí a prolisovaným česnekem. Ještě horké brambory s máslem promíchejte a podávejte jako přílohu.
Dobrou chuť!