Menu
WomanOnly
Apetit

Čas letní pochoutky se blíží. Jak poznat kvalitní zmrzlinu?

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří a v oblibě ji mají děti i dospělí. Jak se ale vyznat v široké nabídce značek a vybrat si skutečně kvalitní výrobek?

Druhy zmrzlin

  • Vodová – kombinuje v sobě vodu, cukr a přírodní či umělá barviva. Ve vodové zmrzlině naopak nenajdete mléko ani tuk.
  • Ovocná – do ovocné zmrzliny se přidává minimálně 15 % ovocné složky a voda.
  • Sorbet – stejně jako u ovocné a vodové zmrzliny zde chybí tuk. Jedná se o kombinaci cukru a alespoň 25 % ovocné složky. Do sorbetu výrobci někdy přidávají i citrónovou šťávu, alkohol nebo další dochucovadla.
  • Mléčná – kromě cukru v ní najdete i mléčný tuk, kterého je minimálně 2,5 %.
  • Smetanová – nejtučnější druh zmrzliny obsahuje vždy alespoň 8 % mléčného tuku.

Jak poznat kvalitní zmrzlinu?

Záleží hlavně na tom, zda máte chuť na ovocnou zmrzlinu nebo na pochoutku s mlékem či smetanou. V prvním případě hledejte takovou, která obsahuje co nejvyšší podíl ovoce a naopak méně přidaného cukru. Pokud vám nevadí mléko a chcete si na zmrzlině skutečně pochutnat, kupte si pravou italskou zmrzlinu vyrobenou pouze z ovoce a smetany.

Hlavní znaky kvalitní zmrzliny

  1. Je vyrobená z co nejmenšího počtu surovin.
  2. Mléčná zmrzlina neobsahuje pouze syrovátku, ale i další mléčné složky.
  3. Ovocná zmrzlina obsahuje skutečné ovoce a ne jen ovocné šťávy.
  4. Netaje až příliš rychle. Pokud totiž zmrzlina začne tát ještě dříve, než ji vyndáte z obalu, jedná se o ošizenou zmrzlinu plnou vody
  5. Zmrzlina je hladká a jemná.
  6. přirozenou a nevýraznou barvu. Jasné a zářivé barvy jsou ukazatelem přítomnosti umělých barviv.
  7. Na zmrzlině neulpívá námraza.
  8. Poměr objemu a váhy zmrzliny by neměl být příliš velký. Pokud tomu tak je, zmrzlina je až příliš našlehaná a obsahuje hodně vzduchu.

3 tipy na recept na jahodovou zmrzlinu

Dávejte si pozor na točenou zmrzlinu

O točené zmrzlině si mnoho lidí myslí, že je vyrobená z čerstvých a kvalitních surovin. Opak je bohužel pravdou. Točená zmrzlina se vyrábí z práškové směsi a ne z čerstvých ingrediencí. Kvůli formě podávání se do ní navíc mohou velmi snadno dostat škodlivé bakterie.

Vytvořte si zmrzlinu sami doma

Pokud chcete mít jistotu, že si pochutnáte na skutečně kvalitní zmrzlině, připravte si ji doma. Většinou si vystačíte s pár surovinami a nebudete potřebovat ani zmrzlinovač.

Malinový sorbet

Ingredience:

  • 0,5 kg malin
  • šťáva z 1 limetky
  • svazek máty
  • 150 g tmavého třtinového cukru
  • 150 ml vody
  • 40 ml bílého rumu

Postup:

  1. Vodu zahřejte, nasypte do ní cukr a nechte ho rozpustit.
  2. Do cukrového sirupu přidejte mátu, přiklopte hrnec a nechte směs odpočívat v lednici alespoň hodinu.
  3. Mátu vyndejte a vymačkejte z ní do sirupu co nejvíce tekutiny.
  4. Maliny rozmixujte a smíchejte je s cukrovým sirupem.
  5. Přijde také šťávu z limetky a rum.
  6. Směs přendejte do zmrzlinovače nebo nalijte do krabičky a vložte do mrazáku. Pokud zvolíte druhou možnost, vyndejte sorbet každých 30 minut a směs promíchejte.

Recept na čokoládovou polevu na zmrzlinu. Doplní všechny příchutě

Vanilková zmrzlina

Ingredience:

  • 750 ml 40% smetany ke šlehání
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 10 žloutků
  • 220 g cukru krupice
  • špetka soli
  • dřeň z 1 vanilkového lusku

Postup:

  1. V hrnci smíchejte smetanu s mlékem a vanilkovou dření.
  2. Zapněte sporák na střední plamen, přiveďte směs těsně k bodu varu a poté stáhněte z plotny.
  3. V míse mezitím prošlehejte žloutky s cukrem a špetkou soli, dokud směs nezesvětlá.
  4. Za stálého míchání vlijte do žloutkové hmoty polovinu teplé smetanové směsi.
  5. Poté vlijte opět za stálého míchání tuto směs ke zbytku smetany v hrnci.
  6. Na středním plamenu směs stále míchejte a zahřívejte tak dlouho, dokud viditelně nezhoustne.
  7. Přibližně po 10 minutách by měla směs zhoustnout. Nyní krém přeceďte přes síto a nalijte do mixéru.
  8. Mixujte asi půl minuty do pěny a poté nalijte znovu do mísy. Zakryjte fólií a uložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
  9. Vychlazený krém můžete dát buď do zmrzlinovače nebo plastové krabičky a uložit do mrazáku.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Čas letní pochoutky se blíží. Jak poznat kvalitní zmrzlinu?