Celer je v našich kuchyních často opomíjenou zeleninou, nutno však říci, že zbytečně. Má příjemnou chuť a je plný množství zdraví prospěšných látek a vitamínů.
Celer řapíkatý má v kuchyni řadu využití. Hodí se jak do studené kuchyně, tak do teplé. Vyzkoušejte s námi několik ověřených a chutných receptů.
Lehký a zdravý salát
Ingredience: celer řapíkatý, dvě jablka, 150 g zakysané smetany, 60 g majonézy, 100 g rozinek, 100 g slunečnicových semínek, sůl, pepř.
Z řapíku odstraňte listy, omyjte ho a nadrobno nakrájejte. Z jablek odstraňte jádra, nakrájejte na slabé půlměsíčky a vložte do mísy k celeru. Přidejte majonézu, smetanu, rozinky a ořechy a důkladně promíchejte. Podle chuti můžete osolit či opepřit. Uchovávejte v chladu. Salát se podává k pečenému masu či jen jako lehká svačinka.
Tvarohová pomazánka s mrkví a celerem: Lehká večeře plná vitaminů
Vyrobte si šťávu
Ingredience: celer, mrkev, jablko, rajče, sůl, citrón.
Všechny ingredience dejte do odšťavňovače, pokud máte kvalitní mixér, i ten postačí, ale je pak třeba šťávu přecedit. Podle chuti přidejte citrón či sůl.
Celer řapíkatý je ideální při dietě, má nízký obsah kalorií a je vynikajícím zdrojem vitamínu C, B a vlákniny. Posiluje činnost ledvin a snižuje množství stresových hormonů, čímž uklidňuje nervy.
Zapečený celer
Ingredience: celer řapíkatý, citrón, 150 g strouhaného tvrdého sýra, 50 g másla, sůl, pepř.
Omytý celer, zbavený listů, nakrájejte na tyčinky a povařte je v osolené vodě s pár kapkami citrónu. Po změknutí vkládejte do zapékací mísy. Přidejte máslo, podle chuti osolte a opepřete, posypte sýrem a v předehřáté troubě nechte zapékat asi 20 minut.