Tři čtvrtiny mořských ryb obsahují plastové částice, uvádí aktuální studie publikovaná vydavatelstvím Frontiers in Marine Science. Kontaminace může být zásadní hrozbou pro lidské zdraví, protože ryby jsou součástí potravinového řetězce a mohou se dostat až na talíř běžného konzumenta. V ČR tvoří podíl rybího masa jen 13 % celkové spotřeby masa, volba spotřebitelů však nejčastěji padá na ryby mořské, zejména lososa a tresku. Údaje vyplývají ze statistik největší tuzemské databáze potravin Kaloricketabulky.cz.
Češi jedí ryby málo
Z průzkumu webového rádce pro zdravý životní styl vyplynulo, že přibližně polovina Čechů (45 %) konzumuje ryby dvakrát měsíčně, čtvrtina (27 %) je má na talíři dvakrát týdně a jen 6 % si je dopřeje víc než třikrát týdně. Rybí maso tak tvoří pouze 13 % celkové spotřeby masa v ČR. „Ryba na talíři je u nás stále spíš vzácností. Čtyřikrát častěji si Češi dopřejí kuřecí a dvakrát častěji vepřové maso. Rybí maso považují hlavně za dietní a vhodné při redukci hmotnosti. Nejvyšší spotřeba je v lednu a únoru, tedy v měsících, kdy nejvíce lidí dodržuje dietní režimy,“ uvádí Tomáš Pětivoký, zakladatel služby Kaloricketabulky.cz.
Když už rybu, tak z moře
Jedničkou mezi čerstvými rybami je pro tuzemské domácnosti losos (54%), druhou nejoblíbenější je treska (23%), která jejíž spotřeba každoročně roste. Nejoblíbenější rybu mezi sladkovodními druhy, konkrétně pstruha, si dopřejí Češi až jako třetí možnost, pouze v 11 procentech případů. Minimálně se na talířích Čechů objevuje kdysi oblíbený kapr (5%), který se tak stal už jen sváteční pochoutkou.
„Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vitamínů, jódu a selenu. Ideální je mít ryby na jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Více než například formou úpravy, by se ale lidé měli zabývat původem. Vybírat si ryby lovené před těmi, co jsou chované v sádkách,“ říká Kryštof Veber, profesionální silový a kondiční trenér.
Nejoblíbenější ryby Čechů v roce 2017:
- losos – 54%
- treska – 23%
- pstruh – 11%
- makrela – 8%
- kapr – 4%
Z průzkumu dále vyplynulo, že Češi si rádi mořské ryby dopřávají i v konzervách, především tuňáka. V této formě je zkonzumováno až 90 procent tuňákového masa, čerstvý steak si oproti tomu dopřeje jen 5 procent. Z tuňákových konzerv lidé nejčastěji připravují pomazánky a je také oblíbenou přísadou zeleninových salátů.