Kuřecí a těstoviny, to opravdu není Itálie. Jakých dalších prohřešků se Češi dopouštějí při vaření italských jídel?
Spoustu pokrmů, které si doma vaříme nebo si je dáváme v restauraci, považujeme za „italské“. Při pohledu na některé z nich by však Italům ve skutečnosti vstávaly vlasy hrůzou. Které to jsou?
1. Omáčka
Omáčka k těstovinám je jedním z těch případů, kdy méně je více. Češi to s ní však občas trochu přehánějí, a tak pro samá rajčata už těstoviny ani nevidíme. Množství omáčky a těstovin by mělo být vyvážené.
2. Vaření od oka
Těstoviny by měly být uvařené „al dente“. To ale není nějaký speciální způsob úpravy, jsou to prostě klasicky dobře uvařené těstoviny. Aby vaše špagety byly opravdu „al dente“, musí se vařit přesně vymezenou dobu. V tomto ohledu se proto striktně držte instrukcí na obalu. Dobře chutnat však mohou jen kvalitní těstoviny, značku tedy vybírejte pečlivě.
3. Spaghetti bolognese
V naší zemi velmi oblíbenou kombinaci boloňské omáčky a špaget byste na jídelníčku kvalitní italské restaurace nenašli. Těžká rajčatová omáčka s mletým masem si totiž se špagetami moc nerozumí, hodí se spíše k lehkým vaječným těstovinám.
Recept na bologneskou omáčku. Vyzkoušejte skvělou italskou pochoutku
4. Balsamico
Tento ocet, který se poprvé objevil v italské Modeně, zraje v temných sudech pět, ale také i padesát let. Proto pravé balsamico není zrovna nejlevnější. Italové s ním tedy moc neplýtvají, ale jen trošičkou dochucují například vařené maso.
To se ale nedá říct o příslušnících našeho národa, který ho nalijí do salátů, na těstoviny a všude, kde se dá. V našich obchodech však většinou koupíte náhražky, které toho mají více společného s vinným octem než s balsamicem.
5. Česnek
Stejný problém mají Češi i s česnekem. Příliš mnoho česneku však přebije chuť všeho ostatního včetně samotných těstovin. Je to však právě jejich chuť, která by měla být v jídle tím hlavním.
6. Olivový olej
Stejně jako levné balsamico, tak i levný olivový olej za moc nestojí. Láhev kvalitního olivového oleje, který by se Ital nebál při vaření použít, zřídka pořídíte za méně než tři stovky. Ani cena ovšem není stoprocentním vodítkem, důležité je především sledovat původ oliv.
7. Kuře a těstoviny
Těstoviny polité omáčkou s kuřecím masem si v našich restauracích můžete objednat zcela běžně. Ital by s vámi ale na takový oběd rozhodně nezašel. V jejich kraji totiž potkáte kuřecí maso spolu s těstovinami maximálně v tortellini.