Zázvor byl pro své léčivé účinky a svou sladce pikantní chuť pěstován již ve středověké Indii a Číně. Do Evropy byl zázvor přivážen jako luxusní zboží a platilo se za něj zlatem. Proto není divu, že se i v dnešní moderní době těší velké oblibě a v kuchyni ho používá čím dál tím více lidí. Naučte se s námi i vy poznat jestli je zázvor kvalitní a čerstvý, nebo proč ho zařadit do svého jídelníčku.
Do marinád i limonády
Využívanou částí zázvoru je jeho kořen, nebo přesněji řečeno oddenek. Můžeme ho do pokrmů přidávat buď čerstvý, nebo ho usušit a následně umlít a až posléze s ním dochutit připravované jídlo. Zázvor má využití v celé řadě světových kuchyní a nejčastěji se používá do masitých pokrmů, marinád na zvěřinu, ale také k výrobě likérů a limonád.
Jak poznat čerstvý zázvor?
Již v obchodě můžete podle několika indícií poznat, zda je nabízený zázvor opravdu čerstvý, nebo jestli už v přepravce leží druhý týden. O čerstvosti napoví jeho zdravá svěží hnědostříbrná barva, ale také to, že se zázvor lehce leskne. Pokud je zázvor vysušený a matný, raději se porozhlédněte v jiném obchodě!
Doma si svůj výběr můžete ověřit tím, že zázvor rozkrojíte a přičichnete si k němu. Pokud voní po citrusech a jeho dužina je světle žlutá, pak jste měla šťastnou ruku a nekoupila jste zajíce v pytli!
Léčivé účinky zázvoru
Jak už bylo řečeno, zázvor je v tradiční indické medicíně využívám již celá staletí a právě z Indie se rozšířil do celého světa. Účinné látky obsažené v jeho oddencích totiž pozitivně ovlivňují naše zažívání a zmírňují tak pálení žáhy, pocit těžkosti, či plynatost. Zázvor také potlačuje příznaky spojené s kinetózou, která způsobuje nevolnost při jízdě autem, nebo autobusem.
Extrakt zázvoru také vykazuje protizánětlivé účinky, takže je vhodným doplňkem stravy při léčení odřenin, či popálenin. Navíc je zázvor účinné přírodní afrodisiakum! Zkuste si i vy okořenit svůj milostný život trochou zázvoru.
Jak vypěstovat zázvor?
Chcete-li pěstovat zázvor, ponechte čerstvý oddenek na světla a ve vlhku, tak aby začal klíčit. Poté zasaďte naklíčený zázvor do hlíny a umístěte ho na místo, kam dopadá hodně slunečních paprsků. Rákosovitá subtropická rostlina vám pak vyroste přes léto na zahradě až do výše 1,2 metru! Pro vás bude ovšem opět důležitý jen zázvorový oddenek.