Rychlá a levná večeře, kterou zná snad každý student. Pro její přípravu jsou potřeba jen tři základní suroviny, avšak nic vám nebrání vyhodit si z kopýtka a různými způsoby ji vylepšit. Jak na smažený chleba ve vajíčku a čím toto jednoduché jídlo pozvednout o příčku výš?
Jak na chleba ve vajíčku?
Je to jednoduché – plátky chleba namočíme do rozkvedlaného vajíčka a osmažíme na oleji dozlatova. Vhodný je především starší chléb, pokud se tedy pár plátků ne zrovna čerstvého chleba potřebujete zbavit, neváhejte a toto jídlo si připravte. Podávejte ho například s kečupem či hořčicí, cibulí a kyselou okurkou.
Postup přípravy
- V pánvi rozpálíme olej na smažení. Je ho potřeba dostatek, zhruba 1cm vrstva.
- Vejce si rozkvedláme v hlubokém talíři a osolíme špetkou soli.
- Plátky chleba namočíme do vajec a dáme smažit do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stranou dozlatova. Ozdobíme plátky cibule, nakrájenou kyselou okurkou a hořčicí nebo kečupem.
Čím chleba ve vajíčku vylepšit?
Cibule, kyselé okurky, kečup a hořčice jsou naprostá klasika. Nicméně chleba ve vajíčku lze připravit také se sýrem, který můžeme nastrouhat rovnou rozkvedlaných vajec, nebo jím plátky chleba poklást ke konci smažení. Do vajíček lze vmíchat také nadrobno nasekanou šunku, popřípadě se šunkou podávat již osmažený chleba ve vajíčku.
Klasický český chleba je zároveň možné nahradit toustovým chlebem a osmažit ho dle receptu výše, nebo si udělat sladký francouzský toust. V neposlední řadě lze chleba připravit na způsob knedlíků s vajíčkem – nakrájet na kostičky, osmahnout na oleji či másle a zalít osoleným rozšlehaným vajíčkem. K dochucení v tomto případě bohatě postačí černý pepř, popřípadě čerstvá petrželka.