Chyby při pečení. Jak na sražené těsto, spadlý korpus nebo nedopečený koláč?
Šárka Jirchářová
27. 4. 2020
Dala jste si práci s přípravou moučníku, ale nepovedl se vám? Známe příčiny obávaných katastrof a přinášíme vám tipy na jejich záchranu.
Co dělat, když se srazí těsto?
Sražené piškotové těsto
Hlavním důvodem, proč se srazí těsto, jsou suroviny s rozdílnými teplotami. Největší neplechu nadělají mléčné výrobky či vejce vytažené z lednice v kombinaci s moukou ze špajzu. Teplotní rozdíl může v tomto případě dělat až 30 stupňů. Pokud se vám těsto zdrcne, nemusíte ho ihned vyhazovat. Vmíchejte do něj lžíci mouky a půl lžičky prosátého kypřícího prášku. Těsto sice nebude ukázkové, ale na chuť bude po upečení dobré.
Sražené třené těsto
Rozdíl teplot vadí i třenému těstu, v jehož základu je utřené změklé máslo s cukrem. Po přidání studených vajec či mléka se může těsto snadno srazit i zkušenému pekaři. Abyste těsto zachránili, vsypte do těsta lžíci hladké mouky a ušlehejte mixérem dohladka. Poté přidejte ještě kypřící prášek v poměru 1 kypřík na 500 g mouky.
Sražené kynuté těsto
Také při přípravě kynutého těsta je důležité si všechny suroviny připravit předem, aby jejich teplota dosahovala nejlépe 25-35 stupňů. Dávejte pozor i na množství tekutin. Pokud přidáte do těsta až moc mléka, mouka ho nezvládne vpít a moučník se srazí. Proto mléko vždy přidávejte postupně a střídavě s moukou.
Těsto se může srazit až v troubě
I když se vám těsto podaří vyšlehat krásně dohladka, neznamená to, že máte vyhráno. Těsto se může srazit až v průběhu samotného pečení, a to kvůli nedostatečnému našlehání másla. Sražené těsto může být po upečení tuhé a mokré. Jak si v této situaci poradit? Pokud nechcete nepovedený moučník jíst, odkrojte nesražené okraje a použijte je na výrobu jiného dezertu se sypaným těstem.
Sraženém těstu můžete předejít
Pokud chcete, aby se vám moučník povedl, vyndejte si ingredience z lednice několik hodin dopředu. Když na přípravu zapomenete nebo nemáte moc času, můžete vejce na chvíli ponořit do horké vody. Máslo je možné nakrájet na menší kousky a vložit je na chvíli do mikrovlnky na program rozmrazování. Dávejte ale pozor na to, aby se máslo nerozpustilo.
Jak zachránit překynuté těsto?
Pokud těsto při pečení příliš nakyne, vypouklinu seřízněte a použijte na výrobu dalšího dezertu. Abyste příště překynutí zabránili, během nalévání těsta do formy dbejte na to, aby byl povrch na okrajích vyšší a uprostřed vznikl malý důlek.
Proč těsto po upečení klesne?
4 nejčastější důvody spadlého těsta
- Častým důvodem, proč padá korpus dortu ještě v syrovém stavu, je nevhodné zacházení s plechem či formou. Pokud s těstem bouchnete, vytlačíte z něj vzduchové bublinky, které drží těsto nadýchané. Nejohroženější jsou v tomto případě těsta se šlehanými vejci s cukrem do pěny.
- Dalším důvodem, proč spadne těsto, je příliš brzké krájení. Toužíte-li po nadýchaném koláči, nechte ho po upečení nejprve vychladnout na pokojovou teplotu a teprve poté nakrájejte a ochutnejte.
- Ještě než těsto do trouby vložíte, nahřejte ji předem na vyšší teplotu. Zároveň dbejte na to, abyste moučník pekli dostatečně dlouho.
- Pozor dávejte také na brzké otevírání dvířek trouby. Do těsta se může dostat studený vzduch, který způsobí spadnutí těsta.
Co dělat, když z trouby vyndáte nedopečené těsto?
Jak zachránit nedopečený koláč? Pokud je váš výtvor zvenku hotový nebo dokonce spálený, ale přitom je bábovka uvnitř syrová, nastavili jste troubu na příliš vysokou teplotu. Co nejdříve snižte teplotu o 20-30 stupňů a povrch koláče či bábovky zakryjte alobalem, abyste zabránili spálení povrchu. Pokud se i tak vršek spálí, můžete ho po dopečení seříznout.