Výrobci potravin budou mít od roku 2016 povinnost detailně rozepisovat složení všech výrobků. Pro nás jako spotřebitele to znamená, že dostaneme více informací o výrobcích, které kupujeme. Výhody z toho plynoucí se pokusíme shrnout.
Nekupujte zajíce v pytli
Dosud bylo výživové značení povinné jen v případě, že výrobci na obalech používali tzv. výživová nebo zdravotní tvrzení, případně pokud byly potraviny obohaceny o vitamíny, minerální látky nebo se jednalo o doplněk stravy. Od prosince 2016 bude nutriční označování až na pár výjimek povinné na všech potravinách.
Další novinka, která je s tímto krokem spojená, se týká velikosti písma, které musí být vysoké 1,2 mm nebo 0,9 mm v závislosti na velikosti obalu. Změny se dotýkají i nejrůznějších zkratek, které budou v surovinovém složení zcela nepřípustné. Na první pohled nám musí být jasné, co můžeme od výrobku očekávat.
Konec jablečným tyčinkám bez jablek
Nově bychom se také neměli setkat s potravinou, která nás naláká obrázkem nějaké suroviny, ale ve skutečnosti obsahuje jen její náhražku. Například obrázek jablka na obalu müsli tyčinky může výrobce použít jen tehdy, pokud je ve výrobku skutečné jablko nebo přírodní jablkové aroma. Ve složení musí být navíc uvedeno množství zdůrazněné složky.
Díky povinnosti uvádět detailní surovinové složení se častěji setkáme s palmovým tukem nebo kokosovým tukem. Obsahují ho různé oplatky, polevy nebo trvanlivé pečivo. Tyto složky jsou zdrojem pro zdraví nepříliš vhodných nasycených mastných kyselin, ve výrobě mnoha potravin jsou ale nezbytnou součástí.
Palmový a kokosový tuk v omezeném množství
Pokud máte zájem o výrobek, v jehož složení jeden z těchto tuků najdete, podívejte se do tabulky výživových údajů. Převažuje-li ve složení výrobku výrazně podíl nenasycených mastných kyselin, bez obav ho dejte do košíku. Čím větší je podíl nasycených mastných kyselin, o to více byste měli konzumaci této potraviny omezit.
Výrobky, které obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, určitě zařaďte do jídelníčku. Denně bychom měli zkonzumovat 2 g omega 3 a 10 g omega 6 mastných kyselin. Je vhodné proto zvýšit spotřebu ryb, vlašských ořechů, řepkového a lněného oleje nebo kvalitních margarínů.