Čirok se poslední dobou těší velké pozornosti. Rohlíky z pšeničné mouky už totiž dávnou nejsou jedinou možností, jak se najíst. Různé obiloviny, ze kterých se mele mouka, nás mohou nejen nasytit, ale zpravidla obsahují cenné množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Nejinak je tomu i s čirokem, který navíc patří k bezlepkovým plodinám. Ne každý si totiž může dopřát klasické obiloviny obsahující – pro někoho zdraví škodlivý – lepek. Co o čiroku víme a v jaké podobě jej nejlépe můžeme konzumovat?
Čirok pro celiaky, dříve krmivo pro hospodářská zvířata
Čirok dvoubarevný neboli obecný (Sorghum bicolor, vulgare) byl dříve oblíbenou pícninou, dnes se opět dostává do módy a z čirokové mouky se připravuje celá řada bezlepkových produktů. Protože čirok neobsahuje lepek, stává se přirozenou bezlepkovou plodinou, která může oživit jídelníček při bezlepkové dietě. Řadí se k potravinám jako jsou amarant, quinoa nebo jáhly – proso. Čirok náleží k lipnicovitým rostlinám a vyskytuje se ho hned několik druhů. Původně se pěstoval v Africe – vyhovuje mu totiž horko a sucho, a dokáže dlouho vydržet bez vody. Ale například ve 20. letech 20. století byl populární plodinou a pícninou také u nás, než jej ve větší míře nahradila kukuřice.
V současné době se u nás čirok pěstuje například na ekologické farmě v jihomoravských Velkých Hostěrádkách, kde se následně také z čiroku mele mouka.
Zdroj: Shutterstock
Čirok – co obsahuje a čím nám může obohatit jídelníček?
Čirok obsahuje hodně vlákniny, nemá lepek a spolehnout se můžeme také na nízký glykemický index – což ocení cukrovkáři, dále také vysoký obsah vitamínů, minerálů a protizánětlivé vlastnosti. Čirok obsahuje vitamíny skupiny B, železo, hořčík, selen, mangan a zinek – a také nějaké rostlinné proteiny, například aminokyselinu leucin. Jako náhrada klasických obilovin ve stravě se jeví jako ideální.
Z cukrového čiroku se vyrábějí sladkosti, sirupy a alkohol, například čirokové pivo. Technický čirok zase slouží k výrobě rohoží a smetáků, čirok súdánský se odjakživa využíval jako krmivo pro hospodářská zvířata, nejčastěji v podobě šrotu. V kuchyni má nejlepší uplatnění čirok zrnový – využívají se zrníčka čiroku, nebo se melou na krupici a mouku.
Díky protizánětlivým účinkům se čirok také doporučuje při autoimunitních chorobách, zánětech střev a také jako strava při onkologickém onemocnění.
Jak poznat autoimunitní onemocnění a pomůže úprava jídelníčku?
Čirok v kuchyni – jak využít čirok?
Čirok se nejčastěji používá ve formě mouky nebo krupice. Je tedy vhodný k přípravě kaší, těstovin nebo jako přísada do bezlepkového pečiva a k zahušťování omáček nebo polévek. Nejčastěji se prodává ve zdravých výživách jako mouka, anebo jako přísada bezlepkových sušenek. Pokud budete chtít něco upéct z čirokové mouky, určitě si čirokovou mouku smíchejte s dalším druhem mouky – bezlepkové mouky, anebo klasické mouky, dle vaší potřeby a preference. Vyzkoušet můžete třeba i pražený čirok.
Čiroková mouka by se měla raději míchat s jinou moukou v takovém poměru, aby čirok tvořil ve směsi maximálně jednu třetinu. Potraviny s čirokem, například sušenky, jsou tmavší načervenalé barvy. Vyzkoušet čirok můžete na sladké i slané pečení, například i na palačinky, lívance, do koláče, anebo si můžete upéct čirokový chleba. Čirok má poměrně neutrální chuť a dostatek výživových látek k tomu, aby plně nahradil mouku, kterou třeba konzumovat z nějakého důvodu nemůžete, anebo aby vám zajímavým způsobem obohatil jídelníček.
Před časem se na trhu objevil čirok, který obsahoval více než povolenou míru toxických látek, proto se některé produkty s čirokem ze zdravých výživ stahovaly z prodeje. Zřejmě se jednalo o chybu pěstitelů. Díky pravidelným a pečlivým kontrolám by však k ničemu takovému nemělo docházet, proto se nemusíte konzumace čiroku z kvalitních zdrojů u nás v žádném případě obávat.
Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké lepkové i bezlepkové varianty volit do různých jídel?
Jak uvařit čirok?
Čirok můžete vařit stejným způsobem jako třeba rýži, jáhly, quinou, amarant nebo slzovku. Semínka propláchneme ve vodě, dáme do kastrolu, zalijeme vodou tak, aby hladina vody převyšovala zrníčka čiroku a pozvolna uvaříme po delší čas. Někdo také doporučuje čirok před vařením namočit přes noc podobně jako luštěniny, ale není to nutné, čirok se uvaří i bez namáčení – i když za delší dobu. Vhodné je čirok například kombinovat s dalšími bezlepkovými plodinami, například s celozrnnou rýží. Obdobně se vaří také quinoa.
Recept – sušenky bez lepku s čirokem
Připravíme si
½ kostky Alsanu nebo jiného rostlinného margarínu
100 g čirokové mouky
100 g třtinového cukru
1 lžička vinného kamene nebo bezlepkového prášku do pečiva
200 g bezlepkové mouky Jizerka
100 g pohankových nebo jahelných vloček
nasekané kousky vlašských oříšků a rozinek
trocha mleté skořice nebo perníkového koření
1 strouhané jablko
hrnek rýžového nebo jahelného mléka
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Dle konzistence těsta a vlastních preferencí můžeme variabilně experimentovat s přísadami. Z těsta tvoříme malé placičky nebo pomocí tvořítka na sušenky vykrajujeme tvary, které klademe na vymazaný a vysypaný plech, anebo na pečící papír. Sušenky upečeme a poté skladujeme bez přístupu vzduchu, aby neztvrdly.
Tipy na vegetariánské a veganské recepty: Obědy jednoduše, levně a zdravě!