Co je nejlepší na kocovinu. Triky, s kterými se nemusíte bát rána
Roman Čelechovský
9. 8. 2016
„Už nikdy nebudu pít!“ přísaháte po těžkém poledním probuzení. Pozdě! Nyní si musíte sníst, co jste si večer vypila.
Nebojte, nebudeme vám chytře radit, že pokud se chcete kocovině vyhnout, je nejlepší abstinovat. Nutno ale podotknout, že každý lidský organismus bojuje s alkoholem jinak, takže nejen naše rady jak na kocovinu musíte brát s rezervou.
A jak na to?
Dejte si malé pivo
Možná vám to přijde jako mýtus, ale vyprošťovák funguje: pivo obsahuje kvalitní vodu, která na váš dehydrovaný organismus působí jako balzám. Navíc je v pivu velké množství minerálů, což je přesně to, co vaše tělo po několikahodinovém strádání potřebuje. Dále vám pivo utlumí chuť těla na další alkohol.
Ovšem musíte vypít jen klasickou, čirou desítku. Vyhněte se všem vícestupňovým, těžkým a pšeničným pivům: ta by vás vrátila do stavu, kde jste ještě před pár hodinami byla. A navzdory zaručeným tipům nepijte pivo černé: je v něm spousta cukru a ten v kocovině způsobuje bolest hlavy.
A ještě jedna věc: vyprošťovák funguje pouze v případě, že vypijete jen jedno pivo.
Voda, spousta vody
S výjimkou méně stupňovitých piv (desítka a méně) způsobují alkoholické nápoje dehydrataci. Ta s člověkem zamává už v případě, kdy je člověk fit, natož když je člověk zničen delším pitím alkoholu.
Na dehydrataci zaručeně pomáhá velké množství vody. Čím více, tím lépe.
Zkuste citronádu
Pokud máte pocit, že vám voda nepomáhá, zkuste organismus zavodnit lepším prostředkem: domácí citronádou.
Vezměte větší nádobu a hoďte do ní několik kostek ledu. Rozřízněte dva citróny a všechny čtyři půlky vymačkejte do nádoby. Zalejte litrem a půl studené minerálky. Přidejte bezový sirup, zamíchejte a pak už jen dochucujte, až vám bude citronáda připadat ne moc kyselá, ale ani moc sladká.
Pití takto připravené citronády u normálního jedince způsobuje až otravně časté močení, ale pro váš dehydrovaný organismus je tohle přesně to, co potřebujete.
Polévka
Jak jinak, bez ní to nejde… Můžete zkusit tradičně ověřenou česnečku. Ovšem čím dál oblíbenější jsou klasické, úplně obyčejné bujóny v kostkách: jednak jsou rychlé na přípravu a obsahují celou řadu mastných kyselin, které vaše zbídačené tělo ocení.
A když ještě přidáte do polévky nějaké těstoviny, uděláte pro sebe jedině dobře.
Ovšem absolutní výhra je, pokud máte v okolí čínskou nebo vietnamskou restauraci: ty vaří polévky, jež díky svému složení, jako jsou zelenina, houby, maso, vajíčka apod., jsou učiněným balzámem na kocovinu. A asi není náhodné, že tento poznatek se nezávisle na sobě objevil ve více zemích světa.
Zkuste se pořádně najíst
Spousta lidí, trpící kocovinou, je soužena nechutenstvím zvaným žaludek na vodě. Takoví jedinci se nemůžou na jídlo ani podívat a mají pocit, že pokud by pozřeli jediné sousto tuhé stravy, běželi by okamžitě na záchod.
Jenomže žít z polévky celý den nelze, a pokud se pořádně nenajíte, vaše tělo vám to začne sečítat: nevolnost z hladu je častým doprovodným jevem všech kocovin.
Takže se zkuste najíst. Ideální je plátek kvalitnějšího masa nebo tepelně upravená vajíčka. A i když po polknutí prvního sousta myslíte na to, že tohle asi je vaše poslední jídlo v životě, věřte, že kvalitní živiny jsou přesně to, co váš organismus potřebuje.
Kefír
Mnohými doporučovaný je kefír či jiný kysaný mléčný nápoj. Obvykle má účinek takový, že vaše zažívání dá do latě, nebo vám alespoň pomůže se všeho co nejdříve zbavit.
Pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu
Válení se v posteli nám mnohdy připadá jako jediná možnost, jak situaci zvládnout. Pokud se ale přemůžete a půjdete se třeba proběhnout ven, uvidíte, že se vám velmi rychle uleví. Tělo začne alkohol velmi rychle zpracovávat a vlivem pohybu se začnou vyplavovat endorfiny, hormony štěstí, které pomohou překonat nepříjemné prožitky spojené s kocovinou.
Kafe ne
Velkým mýtem je káva po alkoholickém dýchánku. Vaše tělo je při kocovině dehydratované a káva má především odvodňující účinky. Navíc rozproudí krev, čímž může nepříjemné pocity způsobené ještě nezpracovaným alkoholem prohloubit.