Co jíst a co nejíst při průjmu. Vyzrajte na podrážděná střeva
Adéla Lišková
3. 10. 2017
Průjem může být symptomem nemoci či vedlejším účinkem léků, často však jen důsledkem toho, že jsme něco špatného snědli. Jak vyzrát na podrážděný žaludek? Poradíme vám, co jíst a hlavně co nejíst při průjmu.
Jídelníček při průjmu
S průjmem se často pojí nevolnost a tak mnoho lidí při něm nejí raději vůbec nic – ze strachu, aby jim nebylo ještě hůř. To je však chyba. Při průjmu už i tak hrozí ztráta důležitých živin a minerálních látek, takže jíst byste rozhodně měli. Ovšem neměli byste se přejídat – doporučují se malé porce každé 2 až 3 hodiny. A co tedy smíte jíst a co byste při průjmu naopak jíst neměli?
Co nejíst při průjmu – nadýmavá zelenina a luštěniny
Pokud trpíte průjmem, ze svého jídelníčku byste určitě měli vyřadit nadýmavou zeleninu, jako je brokolice, zelí, kapusta, ředkvičky, kedlubna či květák. Kvůli nadýmavostí se doporučuje vyvarovat se také všem druhům luštěnin (fazole, hrách, čočka, sójové boby a podobně).
Co jíst při průjmu – vařená zelenina
Zeleninu si při průjmu dopřát můžete, ovšem jen v tepelně upravené formě, nejlépe vařené (například v páře). Syrové zelenině se naopak úplně vyhněte – pro organismus je hůře stravitelná a navíc prakticky každý druh je alespoň trochu nadýmavý. Ze stejných důvodů se nedoporučuje ani sterilovaná zelenina.
Co nejíst při průjmu – ovoce
Při průjmu si dávejte pozor také na ovoce. Nekonzumujte nezralé ovoce a ani kyselé ovoce (kiwi, višně, angrešt, citrusové plody). Nevhodné jsou také druhy, které vám v žaludku nabobtnají (hroznové víno, švestky, třešně) a plody s malými zrníčky (lesní plody jako maliny, ostružiny a jahody).
Co jíst při průjmu – kompoty a šťávy
Pokud si přece jen chcete ovoce dopřát, vsaďte na stravitelnější kompoty či pyré z povoleného ovoce – například z meruněk či jablek. Relativně neškodné je také nastrouhané jablko či banán. Ovšem nejistější je vsadit na ovocné šťávy, kde vláknina ze slupek nebude zbytečně dráždit žaludek.
Co nejíst při průjmu – mléčné výrobky
Při střevních potížích buďte opatrní s mléčnými výrobky. Nemusíte je zcela vyřazovat, ovšem vyhněte se smetaně a smetanovým sýrům, šlehačce a popíjení samotného mléka. Zapovězené jsou rovněž plísňové a zrající sýry. Dopřát si naopak můžete nízkotučný tvaroh a tvarohové sýry, netučné tavené a tvrdé sýry a netučné jogurty.
Co jíst při průjmu – bílé pečivo
I když je celozrnné a tmavší pečivo obecně považováno za zdravější, při průjmu raději vsaďte na to bílé. „Zdravější“ tmavé a celozrnné druhy pečiva jsou méně vhodné kvůli obvykle vyššímu obsahu vlákniny, která dráždí trávicí ústrojí, navíc jsou tyto druhy hůře stravitelné. Ovšem vyhněte se kynutému pečivu a sladkému pečivu v podobě buchet, koblih či koláčů.
Syndrom dráždivého tračníku. Co dělat s bolestmi břicha, průjmy, zácpou a nadýmáním
Co nejíst při průjmu – tuky a syrová vejce
Při průjmu se snažte vyhýbat tučnému masu a uzeninám – volte raději lehké kuřecí, rybí či drůbeží. Obecně nekonzumujte příliš tuků, vynechte tedy i smažené potraviny, včetně smažených vajec. Vejce pak v žádném případě nekonzumujte syrová. Nevhodná jsou také ostrá koření, jako je čili, pepř, paprika či různé grilovací směsi.