Menu
WomanOnly
Hubnutí

Dieta v létě: 4 potraviny, kterým byste se měla v horku vyhýbat

Adéla Beranová

Adéla Beranová

19. 6. 2015

Se stoupajícími teplotami může být dodržování diety stále složitější.  Uvolňují se mravy, módní úlety jsou skoro žádané, ale opouštění zdravého životního stylu je vysoce nežádoucí. Jakým pochoutkám se vyhýbat obloukem a které jsou naopak výhodné? Záleží i na jejich tepelném efektu na organismus.

Horka, která v létě souží naše těla nepůsobí dobře ani na udržování váhy a už vůbec nepomáhají při hubnutí. Existují navíc potraviny, které tento efekt ještě zhoršují. Zahřívají naše tělo i zevnitř a to pak v narušené tepelné rovnováze nefunguje správně.

Kořeněné jídlo

Kořenění jako zázvor, skořice, chili papričky nebo kari je obecně velmi oblíbené v indické kuchyni, ale pro dietu je více než nežádoucí. Organismus se po takové dávce chutí přirozeně zahřívá a to může narušit celou vaši termoregulaci, která je v létě více než kdy jindy potřebná. Rozkolísání způsobí zpomalení metabolismu a tedy i hubnutí.

Jak zrychlit metabolismus? 4 prohřešky, kterými ho zpomalujeme

Ne-vegetariánské jídlo 

Tepelný efekt proteinů je daleko horší než karbohydrátů a tuků. Zpracování proteinů vyžaduje o 25 – 30 procent delší dobu než zpracování karbohydrátů. Vyhýbejte se proto konzumaci červeného masa, krevet, kalamár i kuřecího masa.

Mango 

Tohle tropické ovoce plné antioxidantů není v létě při dietě úplně ideální. Způsobuje stejně jako výrazné koření zahřívání organismu a tedy i komplikovanější hubnutí. Mango si proto v létě dejte raději jen jednou za čas, a to ráno.

Proč nepít kafe? Známe 11 škodlivých dopadů kofeinu

Čaj a káva

Tanin a kofein obsažené v čajích a kávě jsou stimulanty, ale zároveň působí močopudně. Zbavují tělo tekutin a to způsobuje opět rychlejší zahřívání. Takže byste se měla vyhýbat většímu množství těchto nápojů a nahradit je spíš čistou vodou.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Dieta v létě: 4 potraviny, kterým byste se měla v horku vyhýbat