Stravujete se na dovolené zdravě? Dobroty a aktivity z populárních destinací?
Redakce
25. 8. 2017
Představujeme tradiční jídla oblíbených prázdninových lokalit a aktivity vhodné pro pobyty mimo domov. Zdravý životní styl nemusí být těžké udržet ani na dovolené!
Exotické potraviny, nebo spíše jiné než lokální, jsou pro Čechy leckdy prospěšné. Nabízejí pestrou stravu plnou vitaminů a živin, která v jídelníčcích s převahou bílé mouky a cukru žalostně chybí.
„Cizokrajná jídla jsou často zdrojem prokazatelně zdraví obnovujících surovin – například aktuálně populární kurkumy, ale také dalšího koření, jako je skořice, zázvor, pálivé papričky, hromady rajčat, česneku, fazolí a dalších,“ poukazuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.
Klasická česká kuchyně nepatří právě k nejzdravějším, zatímco středomořská nebo asijská překypuje zeleninou, ovocem, kvalitními sýry i oleji. Možnost zahrnout do svého stravovacího plánu od každého něco, patří k pozitivním vlivům současné globalizace.
„Například mořské plody a řasy obsahují velké množství jódu, který je zásadní pro správnou funkci štítné žlázy, a Čechům jako středoevropanům často chybí,“ potvrzuje trenérka fitness centra pro ženy Contours Markéta Brožová.
A jaké pochutiny a zábavu spalující kalorie si v jednotlivých zemích přes léto vybírat?
Řecko: vítejte v ráji oliv a sýru feta
V této oblíbené dovolenkové destinaci vládnou zeleninové saláty, vinný list (list vinné révy sterilovaný a plněný rýží), ryby a mořské plody, extra panenský olivový olej a luštěniny.
„Řecká kuchyně je velmi variabilní, chutná i zdravá. Jedná se o středomořskou stravu plnou rajčat, oliv, cukety, česneku a ovčích a kozích sýrů. Maso Řekové často připravují pomocí dušení a oblíbené mají skopové, drůbeží a samozřejmě ryby. V jídelníčku také převládají různé saláty, které vám přijdou vhod v teplých dnech. Zeleninový salát se sýrem feta klidně zastoupí celý oběd,“ popisuje odbornice na výživu Monika Bartolomějová.
Řekové jsou zvyklí bohatě a v pozdních hodinách večeřet. Po setmění se celá rodina schází u jednoho stolu a dopřává si hned několik chodů. Každé jídlo je zážitkem ve stylu hodování.
Která řecká jídla ladí se zásadami zdravého stravování?
- Souvlaki – opečené maso na špízu (nejčastěji vepřové nebo skopové) s pita chlebem nebo ideálně se salátem.
- Stifado – dušené, nejčastěji skopové, maso, připomínající český guláš.
- Gyros – kořeněné maso opékané na rožni (vepřové nebo skopové) v pita chlebu, doplněné zeleninou a lehkou omáčkou tzatziki.
- Dolmades – vinné listy plněné rýží, někdy i v kombinaci s mletým masem. Podávají se teplé nebo studené.
- Gemista (Yemista) – pečené rajče plněné rýží, funguje jako výborná příloha k rybě nebo dušenému masu.
- Gigantes – velké bílé fazole v tomatové omáčce.
V turistických destinacích je také plno možností pohybových aktivit. Ostrovy Lefkada a Kos jsou zaslíbené rekreačnímu potápění, mezi ostrovními obyvateli panuje láska k plachtění. Na jachtě dosáhnete romantických zákoutí a pláží, kam žádné cesty nevedou.
„Za půl hodiny potápění s dýchacím přístrojem spálíte až 238 kalorií, při šnorchlování vydáte kolem 180 kalorií, protáhnete celé tělo a posílíte svou kondici,“ doplňuje Markéta Brožová.
Jak vybírat olivový olej. Které údaje na etiketě by nás měly nejvíce zajímat?
Itálie: jezte s mírou a vychutnávejte
Italskou kuchyni zbožňuje celý svět. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří pizza, těstoviny nebo křupavá rozpečená bagetka. Co je na takovém jídelníčku zdravého?
„Slavné italské těstoviny sami Italové nejedí ve velkých porcích. Buď jim předchází předkrmy v podobě oliv, kvalitních salámů nebo tenké plátky bagetky potřené směsí z olivového oleje, česneku a pokrájených rajčat, anebo zastávají podobnou funkci jako v Česku polévka, kdy po malé porci těstovin následuje talíř s masem, i rybím, a rozmanitou zeleninou, grilovanými houbami nebo bruschettou,“ popisuje Monika Bartolomějová.
Podle nutriční specialistky Italové dbají na kvalitu surovin. Nevadí jim připlatit si za prověřené produkty a jídlu věnují hodně času. Potrpí si také na potravinovou soběstačnost a k dováženým produktům přistupují s nedůvěrou. Znají původ svého jídla a navíc vědí, jak jej připravit, aby maximalizovali chuť a nutriční hodnotu.
Stolování Italů spočívá v malých porcích a mnoha chodech. Není tomu tak vždy, ale na oslavách nebo při nedělních obědech jsou zvykem až čtyři chody (předkrm, primo – polévka, těstoviny nebo rýže, secondo – maso a ryba, contorno – zelenina, dolci – sladká tečka).
„Italové málokdy mezi hlavními jídly svačí, když ano, dávají si převážně dobré espresso a ovoce. Většinu jídel uzavírá talíř s kousky sýra, ořechy nebo ovocem – broskvemi, švestkami, hrozny, hruškami, meruňkami, fíky nebo třešněmi. Dorty a další sladkosti jsou vyhrazeny pro zvláštní příležitosti a svátky,“ upřesňuje Monika Bartolomějová.
Slavná pizza se podle Bartolomějové v Itálii konzumuje hlavně při víkendových setkáních s přáteli. Tenké těsto je obloženo pouze sýrem a zeleninou, takže obsahuje potřebné živiny i vlákninu. Její energetická hodnota však nedosahuje takových rozměrů jako v Česku oblíbené napodobeniny pizzy s kečupem.
Která italská jídla ladí se zásadami zdravého stravování?
Nemůžete šlápnout vedle. Těstoviny s hutnými omáčkami, jak je připravují lidé napříč světadíly, nejsou v Itálii tolik běžné. Mnohem častěji narazíte na zdravější varianty založené „pouze“ na olivovém oleji, bazalce, spoustě zeleniny a malém množství masa. V Itálii také naleznete nejlepší lokální rajčata a buvolí mozarellu.
Zkuste například:
- spaghetti aglio, olio e peperoncino
- salát Caprese – sýr mozarella, rajčata, lístky bazalky, olivový olej
- těstoviny s bazalkovým pestem
- jakékoli mořské plody se zeleninou
S trochou nadsázky je možné říct, že nejoblíbenějším sportem Italů jsou procházky po přímořských kolonádách a centrech měst, často spojené s večerním nakupováním (obchody mívají v letní sezoně otevřeno i v noci).
„Snad ve všech italských letoviscích kolem jezer a moře si můžete vypůjčit kolo a objevovat památky v okolí. Výborná je také pěší turistika a plachtění. A samozřejmě se nabízí plavání, kterým spálíte díky odporu vody tak třikrát více energie než pohybem na suchu, pokud však chcete hubnout, snažte se plavat aktivně a minimálně 30 minut, ideálně ve vodě s teplotou nad 28 stupňů,“ uvádí fitness trenérka Markéta Brožová.
Chorvatsko: pozor na smažené „dobroty“
Chorvatsko se mezi Čechy stále drží na špici nejoblíbenějších destinací. Průzračný Jadran, skalnaté i písčité pláže a výborná středomořská kuchyně jsou nesmírná lákadla. Dobrá zpráva je, že místní nabídka tradičních dobrot nejenom že skvěle chutná, ale také si ji při správném výběru můžete dopřávat bez výčitek svědomí!
„Mezi speciality chorvatské kuchyně patří tradiční sušená šunka s ovčím sýrem a olivami. Pro místní kuchyni je rovněž typické jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, což je speciální železný poklop, který nechybí téměř v žádné větší chorvatské domácnosti. Mezi speciality potom patří nejrůznější mořské plody v podobě krevet, ústřic nebo široká škála druhů ryb,“ vyjmenovává Monika Bartolomějová.
Která chorvatská jídla ladí se zásadami zdravého stravování?
- Pršut – dalmatská šunka z vepřové kýty, která se podobně jako naše domácí uzené máčí nejprve ve speciálním roztoku, v jehož složení nechybí česnek, mořská sůl, koření. Poté se pověsí do udírny. Často se podává jako předkrm. „Nejezte k pršutu příliš velké množství chleba, což velmi často svádí. Tato sušená šunka není bez kalorií, ale pokud se vyhnete ‚bílému okraji‘ (tuku), nemusíte se o svou linii příliš bát,“ radí Bartolomějová.
- Škampi na buzaru – mořští ráčci, kteří se připravují na olivovém oleji s orestovanou cibulkou, sekanými rajčaty, petrželkou a česnekem, podlité bílým vínem.
- Brodet od riba – hustá dalmatská rybí polévka ideální jako sytá večeře.
- Rizoto – nejčastěji s plody moře.
- Chobotnice pod pekou – kromě dušené chobotnice osahuje také zeleninu jako rajčata a brambory.
Během dovolené určitě také narazíte na čevabčiči nebo plejskavici – chystané ze směsi mletého masa. U těchto pokrmů velmi záleží na způsobu jejich přípravy. „Pokud se upravují na grilu, klidně si je dopřejte, určitě se ale vyhněte plackám a šiškám, které se válejí v oleji a jsou evidentně smažené,“ upozorňuje Bartolomějová.
Výborným dopravním prostředkem a fyzickou aktivitou v Chorvatsku je cyklistika. Při jízdě po pobřeží objevíte skryté pláže, které budete mít jen pro sebe, a když se vám koupání omrzí, můžete si udělat krásný výlet po malebných vesničkách s unikátní architekturou ve vnitrozemí. Za půl hodiny jízdy na kole spálíte přes 240 kalorií.
„Dále se nabízejí tenis nebo minigolf. Vyzkoušet můžete také atraktivní vodní sporty nebo dokonce rybolov, na ten je však potřeba mít vyřízené povolení k rekreačnímu rybolovu,“ doplňuje Markéta Brožová.
Česko: mějte svačinky k vodě nachystané…
V českých kempech a občerstveních žádná zdravá jídla obvykle nenajdeme… Obligátní klasikou bývá smažený sýr s hranolky, párek v rohlíku, langoš a další „dobroty“ koupané v oleji. Zdravé svačinky si proto raději připravte už doma.
„Pokud vyrazíte na koupaliště nebo na výlet, ideální jsou boxy s pokrájenou zeleninou nebo ovocem. Jablka jsou neocenitelná svou tvrdší konzistencí, takže odolají i velmi vysokým teplotám. Stejně vděčné je sušené ovoce, které však vybírejte výhradně nesířené a nedoslazované. Ořechy a semínka bez soli jsou zase výborným zobáním plným zdravých tuků, minerálních látek a bílkovin,“ doporučuje Monika Bartolomějová.