Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Držíte jaterní dietu? Známe povolené recepty, na kterých si pochutnáte

Adéla Lišková

Adéla Lišková

4. 5. 2018

Jaterní dieta nepatří k dietám, jejichž primárním účelem je zhubnout – jejím účelem je hlavně regenerace jater, které dostávají zabrat jak při špatném životním stylu, ta i při mnoha onemocněních. Co při jaterní dietě jíst? Přinášíme povolené recepty, na kterých si i přesto pochutnáte.

Jaterní dieta – mononukleóza a jaterní onemocnění

Jaterní dieta je většinou nařízena lékařem, a to typicky při některém z onemocnění jater nebo po jeho prodělání. Je doporučována také při mononukleóze, ačkoli se stále vedou spory o to, zda má v tomto případě nějaký pozitivní účinek. Naordinovat si jí můžete rovněž sami jakožto očistu, pokud cítíte, že vaše játra na tom nejsou kvůli vašemu špatnému životnímu stylu nikterak slavně.

Jídelníček při jaterní dietě

Nejdůležitější zásadou jaterní diety je, že se nesmíte ani dotknout alkoholu, jehož zpracovávání játra nadměrně zatěžuje. Vyhnout byste se dále měli:

  • tučnému masu a mléčným výrobkům a obecně tukům vůbec
  • uzeninám, paštikám a konzervovaným výrobkům
  • kořením a omáčkám jako kečup, majonéza apod.
  • ořechům a semínkám, ovoci s malými zrníčky
  • nadýmavé a aromatické zelenině
  • sladkostem a kynutému pečivu

Jaterní dieta: recepty na hlavní jídlo

Brambory plněné masem

Budete potřebovat: 80 g libového masa, 600 g brambor, kmín, sůl, olej, petrželku.

Maso nakrájejte na kousky, osolte a poduste, poté jej rozemelte a smíchejte s nasekanou petrželkou. Oloupané brambory rozkrojte na polovinu a vydlabejte, následně jej naplňte masovou směsí. Vymažte zapékací misku olejem, vložte brambory a poduste.

Kuře na zázvoru

Budete potřebovat: 300 g kuřecích řízků, 50 g cibule, olej, 100 g rajčat, zázvor, mletou sladkou papriku, petrželku, šafrán, sůl.

Na oleji v teflonové pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte koření, osolené řízky a rajčata nakrájená na měsíčky a vše uduste do měkka. Nakonec přidejte nakrájenou petrželku.

Kapr v cibuli

Budete potřebovat: 300 g kapra, 20 g oleje, 150 g cibule, 5 g cukru, 20 g rajského protlaku, petrželku, sůl, citronovou šťávu.

Osolte naporcovaného kapra a na oleji osmažte na kolečka nakrájenou cibuli. K cibuli přidejte koření, protlak, cukr, zakápněte citronovou šťávou a krátce povařte. Nakonec přidejte kapra a pečte v troubě do měkka. Nakonec přidejte nakrájenou petrželku.

Fazolky v bešamelu

Budete potřebovat: 300 g fazolí, 20 g oleje, 20 g hladké mouky, 0,2 l nízkotučného mléka, 100 g nízkotučného bílého jogurtu, sůl.

Nakrájené fazole zbavené vláken dejte do slané vody a uvařte do měkka. Z oleje a mouky si vyrobte jíšku, kterou zřeďte mlékem. Tu pak osolte a přidejte jogurt. Nakonec přidejte fazolky a vše prohřejte.

Jaterní dieta recepty – moučník

Tvarohové knedlíky

Budete potřebovat: 0,4 kg měkkého tvarohu, 40 g strouhanky, 80 ml nízkotučného mléka, 80 g krupice, jedno vejce, trocha soli.

Tvaroh utřete s vejcem a mlékem, trochu osolte a smíchejte se strouhankou a krupicí. Z hmoty si udělejte váleček a zabalte ho do namočené a vyždímané utěrky (konce upevněte provázkem). Knedlík poté na zhruba 15 min položte do vroucí vody. Podávejte jej nakrájený na kolečka, třeba s ovocnou omáčkou.

Ohodnoťte tento článek:
3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Držíte jaterní dietu? Známe povolené recepty, na kterých si pochutnáte