Dukanova dieta: poznejte 6 receptů z povolených potravin
Redakce
7. 6. 2017
Dukanova dieta je typ redukční diety. Dieta je založena na rozdělení do čtyř fází. V každé z nich máte povolené a zakázané potraviny.
Povolené potraviny pro dukanovu dietu
- Fáze
– trvá 2-10 dnů, jsou povoleny pouze potraviny, jako je libové maso, vnitřnosti, drůbež bez kůže, ryby, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, libové šunky, koření, bylinky. Nutné sníst 1,5 polévkové lžíce ovesných otrub, které regulují vyprazdňování.
- Fáze
– se dodržuje, dokud se nepřiblížíte k požadované váze, přidává se k jídlu i zelenina. Střídají dny bílkovinné a dny s bílkovinami a zeleninou. Opět se nezapomíná na otruby každý den.
- Fáze
– můžete k výše uvedenému jídelníčku přidat i jedno ovoce denně, dva krajíce celozrnného chleba a 40 gramů sýru. Jeden den v týdnu musíte mít čistě bílkovinný. Každý den se jí i otruby. Za každý shozený kilogram musíte tuto fázi držet 10 dní, abyste zamezili jo-jo efektu.
- Fáze
– poté jíte, co chcete, ale jednou týdně musíte dodržet proteinovou dietu (povolené potraviny z první fáze). Každý den byste měli chodit nejméně 20 minut pěšky a stále jíst ovesné otruby. Tato fáze trvá navždy.
7 nejšílenějších diet našeho století. Zkuste předstírat, že jíte
Recepty pokrmů vhodných při Dukanově dietě
Chléb ala Kalas
1., 2. a 3. fáze
Ingredience:
4 lžíce pšeničných otrub,
8 lžic ovesných otrub,
3 celá vejce,
2 lžičky kypřícího prášku,
1/2 lžičky skořice,
4 lžíce mletého tvarohu,
1 lžíce sladidla.
Postup přípravy:
Otruby semeleme na mouku. Přidejte vejce, prášek na pečení, tvaroh, sladidlo a skořici. Vše mixovat. Připravte pečící formu – dejte pečící papír a vyložte těsto do formy. Formu vložte do předem zahřáté do 200° C trouby a pečte cca 35-40 minut.
Kuřecí špíz
- a 3. fáze
Ingredience:
2 kuřecí prsa
3 papriky (žlutá,zelená,červená)
1 větší cibule
250g žampionů
Postup přípravy:
Kuřecí maso nakrájet na větší kostky, okořenit (sůl, pepř, kari, paprika) zamíchat a dát shladit. Mezitím si všechny přísady nakrájíme na kostky, žampiony na půlky a pak napýcháváme na špejle. Dáme na grill nebo do trouby a pečeme 30-35 minut ve 180 stupních.
Pomazánka
1., 2. a 3. fáze
Ingredience:
3 vejce
1 střední cibule
1,5 polévkové lžíce nízkotučného tvarohu
1 malá lžička hořčice
sůl, pepř, granulovaný česnek
kopr, petržel listy
Postup přípravy:
Uvařit vejce a nakrájet na malé kostičky. Cibuli také nakrájet na drobné kostičky a smíchat s vejci. Přidat tvaroh a hořčicí – promíchat. Na konci přidat nasekaný kopr a petrželku a okořenit. Nechat v ledničce na několik hodin.
Hovězí vývar
– 2. a 3. fáze
Ingredience:
500 g hovězího masa
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 cibule
4 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
1 hřebíček
sůl, polévkové koření, 2 lžíce sekané petrželky
Postup přípravy:
Maso očistíme, omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme očištěnou zeleninu, cibuli, koření, mírně osolíme a přivedeme k varu. Poté teplotu zmírníme a zvolna vaříme asi hodinu. Vývar přecedíme, dochutíme polévkovým kořením a nalijeme do talířů. Posypeme nasekanou petrželkou.
Palačinky
- a 3. fáze
Ingredience:
2 vejce
1 lžíce kukuřiční škrobě nebo kukuřičné mouky
130 ml mléka (1/2 skleničky)
špetka soli
1 lžička kypřicího prášku
2-3 lžičky tekutého sladidlaNáplň:
200-250 g nízkotučného tvarohu
1 vejce (lepší je přidat pouze žloutek)
2-3 lžičky tekutého sladidla
vanilkové aroma (nebo jiné)Poleva:
kakao
mléko
sladidlo
Postup přípravy:
Všechny ingredience důkladně promícháme. Nalíváme na horký teflon a smažíme na mírném ohni. Převrátit na druhou stranu. Je přípustné dávat jednu kapku olivy na smaženi.
Do usmažených palačinek dáváme připravený tvaroh a ještě jednou krátce smažíme po obou stranách. Polevu připravujeme krátce před jídlem (2-3 lžíce kakao a několik kapek mléka).
Jarní salát
- a 3. fáze
Ingredience:
rajčata
okurky
ředkvičky
paprika
bílý jogurt (max. 1,5% tuku)
hořčice
Postup přípravy:
Vše nakrájíme na kostičky, vsypeme do mísy a přidáme jogurt a hořčici podle potřeby.