Uzeniny jsou jednou z nejhorších potravin, kterou můžete zařadit do svého jídelníčku. Nejen, že přispívají k rychlému přibírání na váze, ale vědecké výzkumy je neomylně spojují také se zvýšeným rizikem infarktu a dokonce potratu!
Proč nám uzeniny tak chutnají
Uzeniny jsou rychlým řešením nejen k večeři, ale třeba i k obědu, svačině či dokonce snídani. Namazat paštiku na chleba, ohřát párky v mikrovlnce nebo ujídat kolečka salámu nestojí skoro žádné úsilí.
Navíc většině lidí moc chutnají. Na tom mají zase podíl výrobci, kteří pomocí množství přidaných látek vylepšují chuť a vyvažují ji k dokonalosti.
Závislost na uzeninách si lze vytvořit poměrně snadno. Čím víc uzeniny jíte, tím víc na ně máte chuť. Dobrá zpráva je, že jakmile je omezíte, sníží se i potřeba je vyhledávat.
7 důvodů, proč nejíst uzeniny
Přes varování všech odborníků a vědců patří Češi k největším konzumentům uzenin na světě. Je to i nejspíš důvod smutného rekordu ve výskytu rakoviny tlustého střeva.
Výzkumy také ukázaly spojitost uzenin a nádorů močového měchýře nebo dokonce plic!
Americké studie navíc potvrzují, že v uzeninách a obzvlášť třeba v párcích bývá spousta listerií, což jsou bakterie přispívající k riziku potratu.
Spousta tuků obsažených v uzeninách rozhodně nijak vašemu zdraví nebo dokonce pokusům o hubnutí nepomůže. Mimo tuků jsou uzeniny bohaté na soli, a to dokonce i ty kvalitnější výrobky. Navíc v nich najdete i množství dusičnanů, které prokazatelně způsobují rakovinu.
Na závěr musí přijít řeč i na zvýšenou hladinu cholesterolu, na které mají uzeniny velký podíl.
Jaká rizika zvýšený cholesterol má, si můžete přečíst zde.
Uzeniny a hubnutí se nekamarádí
Energetická hodnota uzenin není rozhodně zanedbatelná, hlavně kvůli vysokému obsahu tuku a soli. Stačí sníst 5 deka uheráku nebo jen kousek klobásy a máte svůj denní příděl tuku vyčerpaný. A to se nebavíme o tom, že sníst i 100 g uzenin není vůbec žádný problém.
Mimo vysoký obsah tuků mají masné výrobky i velký podíl soli, která má za následek zadržování vody v těle. Kvůli tomu znesnadňuje hubnutí a způsobuje zdravotní problémy, včetně zvyšování krevního tlaku.
Jak vybírat uzeniny
Pokud si život bez uzenin nedokážete představit, vybírejte alespoň kvalitní výrobky a omezte množství.
Je potřeba sledovat nejen energetickou hodnotu, ale také obsah tuků, bílkovin, soli a vody. Některé uzeniny obsahují spíš mouku, sojové bílkoviny, škroby a kořenící směsi a trochu vody k tomu, místo čistého masa.
Podíl svaloviny by měl být v uzeninách od 80 %, čím více, tím lépe. Soli by neměl výrobek obsahovat víc než 2,5 %. Do takových uzenin se vyplatí investovat, vaše zdraví za to stojí!