Fazole adzuki patří mezi nejoblíbenější fazole. Prdět po nich nebudete
Taťána Kročková
14. 12. 2021
Fazole adzuki jsou velmi oblíbené fazolky k přípravě mnoha jídel i s inspirací ve východní kuchyni. Jaké vitamíny a minerály obsahují a čím jsou jedinečné? Říká se o nich totiž, že tolik nenadýmají jako ostatní luštěniny. Je to pravda?
Co jsou fazole adzuki a jaký je jejich původ
Fazole adzuki nemají nic společného s našimi českými fazolemi pěstovanými na zahrádkách. Tyhle adzuki totiž pocházejí z Východu, přesněji řečeno z Asie, kde se vyskytují hlavně v oblasti Himalájí. Jedná se o jednoletou rostlinu nazvanou vigna hranatá (Vigna angularis), která plodí malé fazolky. Adzuki jsou o dost menší než naše fazole a jejich nejčastější barva je fialová, ale známe i různě barevné varianty.
Adzuki se pěstovaly už ve starověku a využívaly se také k léčbě dle tradiční čínské medicíny a dle staroindických textů. Dá se říct, že fazolky adzuki jsou nejznámější a nejoblíbenější východní plodinou hned po staré známé sóji.
Co obsahují fazole adzuki
Fazole adzuki jsou významným zdrojem vápníku, hořčíku a vitamínů skupiny B. Obsahují také železo. Mají i dost vlákniny a bílkovin, ale jsou velmi dobře stravitelné. Právě proto jsou poměrně dost oblíbené u všech věkových skupin, nenadýmají a jejich příprava je velmi rychlá a snadná.
Podle tradiční čínské medicíny jsou vynikajícím lékem na veškeré potíže v oblasti ledvin. Hodí se tedy ke konzumaci hlavně v zimním období – zahřívají, dodávají potřebnou energii a nezatěžují vnitřní orgány. V zimě jsou ledviny nejnáchylnější k prochlazení a infekcím, čemuž konzumace adzuki úspěšně zamezuje.
Adzuki můžeme jíst i na jaře, řádně pročistí tělo a výborné jsou i naklíčené. Fazole obvykle nenecháváme klíčit, ale právě adzuki se ke klíčení skvěle hodí. Společně s fazolkami mungo patří mezi oblíbené klíčky pocházející z Číny a Japonska.
Fazole adzuki a jejich použití v kuchyni
Fazole adzuki mají široké použití v kuchyni. Buďto jimi můžeme nahradit naše klasické fazole a připravit si z nich například zeleninový guláš, fazolovou pomazánku, přidat je do polévky, nebo se i skvěle hodí do salátu a mnoha zeleninových jídel, ať už s rýží nebo těstovinami.
Zajímavostí je, že v tradiční asijské kuchyni se fazole adzuki používají sladké. A to zejména v podobě červené pasty, která se přidává do mnoha jídel. Další možností je konzumace naklíčených fazolek adzuki nebo se z nich také připravuje nápoj podobný čaji. Hodí se ale i k přípravě různých cukrovinek nebo se vaří s červenou rýží.
Recept: Fazole adzuki v rizotu (vegan)
Připravte si ( pro 2 osoby):
- 1 sáček mraženého zeleného hrášku
- 2 středně velké mrkve
- ½ běžného balíčku fazolek adzuki
- česnek, 1 středně velkou cibuli
- majoránku
- sůl dle vlastní volby
- rostlinný olej
- 1 veganskou smetanu (sójovou, mandlovou, rýžovou)
- ½ běžného balíčku jasmínové rýže
- lžíci kukuřičné mouky nebo rýžové mouky
- čerstvou zeleninu dle vlastního výběru
Postup:
Vyzkoušejte následující recept s fazolkami adzuki a přidejte si je do zeleninového rizota. Maso shánět nemusíte, bude to vegetariánské jídlo. Fazolky se dají uvařit poměrně rychle, protože jsou drobné, ale určitě si je přes noc namočte, ráno slijte vodu, a poté je uvařte v nové vodě. Zvlášť si připravte zelený hrášek, který nechte rozmrazit a lehce jej převařte. Pokrájejte a osmažte cibulku s majoránkou, trochou utřeného česneku a solí na oleji, přidejte nastrouhanou mrkvičku a nechte dusit. Poté přidejte uvařený hrášek, zalijte veganskou smetanou a za stálého míchání řádně poduste. Nakonec přidejte i uvařené a scezené fazolky. Můžete lehce zapražit jemnou kukuřičnou moukou.
Hotovou směs rozmíchejte v hrnci s uvařenou jasmínovou rýží, přimíchejte pokrájenou červenou papriku, rajčata, ředkvičky nebo lístečky rukoly.
Tento pokrm je bezlepkový, vegetariánský a veganský.