Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

Fobie z jídla. Víte čeho všeho se lidé bojí?

Jana Albrechtová

Jana Albrechtová

17. 2. 2018

Fobie je součástí života každého z nás. Někdo se bojí myší, druhý pavouků a třetí třeba vajec nebo lžící. Jídlo pro většinu z nás znamená mnoho. Někdo jídlo miluje, někdo jí jenom, aby žil, druhý aby mu rostly svaly, někteří nejedí vůbec jen proto, aby byli štíhlí, a pak jsou tady ještě tací, kteří se určitých druhů potravin prostě bojí.

Úzkosti a deprese konzumace jídla

Podle odborníků nejde u fobií z jídla pouze o obyčejnou nechuť. Lidé skutečně trpí po jejich konzumaci silnými úzkostmi, depresí a mohou se dokonce projevit i fyzickými příznaky. Ačkoli se vám možná následující fobie budou zdát směšné, směšné rozhodně nejsou, alespoň ne pro lidi, kteří těmito fobiemi trpí.

Acerbofobie: Fobie z kyselých potravin

Nemůžete se ani podívat na grep? Zkřiví se vám celý obličej, když jen zahlédnete citron? Jestli jste se teď otřepali hnusem, s největší pravděpodobností trpíte acerofobií. Jedná se zkrátka o strach z kyselých chutí. Nemusí být pro to vysvětlení, řada lidí neví, proč takovými fobiemi trpí. Může to souviset například i se vzpomínkami na dětství.

Ovofobie: Strach z vajec

Po zjištění, že může mít někdo strach z kyselých potravin, vás jistě už ani nepřekvapí, že někdo může mít strach z vajec. A víte, kdo ze známých lidí trpěl ovofobií? Alfred Hitchcock. Alfred Hitchcock měl vůbec tak trochu komplikovaný vztah s jídlem. Nejvíce se však bál vajec, konkrétně bílku, protože neměl žádné dírky. Na druhou stranu byl však Hitchcock velmi statečný, když se rozhodl natočit Ptáky, co myslíte?

Turofobie: Strach ze sýru

Umíte si představit jíst pizzu bez sýru? Řada lidí ano, a kdyby náhodou před nimi přistála pizza se sýrem, měli by nutkání zvracet. Jak se vyvine nechuť k sýru? U řady lidí to souvisí se vzpomínkami, ve kterých figuroval sýr. Třeba spolužák konzumující odporně páchnoucí sýr, sýr smradlavý jako ponožky. Třeba takový výtečný lanýžový sýr má podobné aroma. Kdo ze známých lidí má turofobii? Například taková Katy Weston, která parmazán považuje za nejhorší sýr ze všech.

Carnofobie: Strach z masa

Tato fobie vás zřejmě nepřekvapí. Řada lidí nejí maso, ať už se jedná o vegany či vegetariány, někteří lidé se vyhýbají syrovému masu, protože se bojí parazitů. Řada lidí odmítá maso vůbec ucítit, chce se jim z jeho aroma a pohledu na něj doslova zvracet. Nejčastěji tato fobie souvisí se zvyšováním povědomí o právech zvířat a o tom, jak se se zvířaty zachází na jatkách.

Koutaliafobie: Strach ze lžící

Ne, fakt si ty fobie nevymýšlíme. Dokonce fobií ze lžící trpí Liam Payne ze skupiny One Direction. Nevadí mu držet lžíci, ale nedokáže jíst s jinou lžící než se svojí. Jak k této fobii přišel? Ano, hádáte správně, souvisí to opět s dětstvím. Ještě když chodil do školy, nebyl zrovna nejhodnějším žákem a za trest musel mýt ve škole nádobí. Právě to, co v tom školním dřezu viděl, ho vedlo k otázkám, co všechno lidi dokáží se lžícemi udělat. Byl to prý prostě hnus a raději si ani příběh těch lžící nedomýšlel.

Mageirocofobie: Strach z vaření

Ne ne, nepleťte si nechuť se strachem. Strach z vaření je opravdu strach z vaření. Co mageirocofobii může způsobovat? Například strach z toho, že uvaříte něco, co se nebude dát jíst, že lidem bude z vašeho jídla špatně, že při vaření sebe sami poraníte. Někteří lidé mají třeba jen strach dělat dezerty, jiní polévky nebo vařit pro větší skupinu lidí.

Mageirocofobií trpíte možná i vy

Možná i vy máte mageirocofobii, jelikož psychologové přišli na to, že magirocofobici jsou i lidé, kteří rádi studují recepty v kuchařkách či na internetu, ale doma i přesto vaří pořád tatáž jídla.

Cibofobie: Strach z jídla

Je to určitá porucha příjmu potravy, stejně tak jako anorexie či bulimie, jenomže u cibofobie jde spíše o jídlo jako takové. U anorexie či bulimie jde však o to, co udělá jídlo s tělem, složení pokrmu nemocné moc nezajímá. Strach z jídla může vypadat i tak, že se lidé až přespříliš bojí sníst třeba jogurt den po datu spotřeby, mohou se bát, že pokrm, který připraví, bude nedovařený a tak jej buď převaří anebo připálí. Jiní lidé zase nemohou vidět, když někdo něco nedojí, proto je taková večeře v restauraci pro ně noční můrou. Fobie se může časem i zhoršovat, a to až do takové míry, že se lidé začnou jídlu vyhýbat úplně.

Phagofobie: Fobie z polykání

Jestliže některé fobie z jídla učiní váš společenský život trochu komplikovanější, co potom taková phagofobie? Nezačne-li se člověk s phagofobií léčit, nejenže ztratí hodně na váze, ale může to vést k řadě dalších zdravotních komplikací. Jak se strach z polykání u lidí vyvine? Mnoho lidí u nichž je diagnostikována phagofobie, v životě zažili nějaké traumatické příhody, které u nich phagofobii vyvolaly. Je také velmi těžké tuto fobii vyléčit.

Chcelfobie: Fobie ze žvýkání žvýkaček

Věděli jste, že strach ze žvýkání žvýkaček má například Oprah Winfrey? Někteří lidé nejenže sami žvýkačky nežvýkají, protože to považují za nechutné, ale nemohou se dívat ani na ostatní, jak žvýkají.

A co takové Oprah na žvýkačkách vadilo?

I její fobie má spojitost s dětstvím, kdy její babička odkládala kouličku žvýkačky na nábytek všude okolo, a poté si ji vrátila zpět do pusy. To už se asi zdá nechutné většině z nás, ne však těm, kteří to normálně dělají. A co když někdo přilepí žvýkačku za ucho? Už pomalu začínáte přicházet těm fobiím na kloub?

Xylophobia: Strach z dřevěných věcí

Jak dřevo souvisí s jídlem, ptáte se? Hodně. Někteří mají fobii z nanuků či párátek. Nevadí jim třeba destička na krájení, ale vadí jim ten pocit dřevěného dřívka proti zubům. Nanuk může být chutný jak chce, ale je-li tam dřevěné dřívko, lidé s xylofobií raději odmítnou.

Arachibutyrofobie: Strach z arašídového másla

Jasně, alergici na arašídy se arašídového másla přirozeně bojí. Ale jsou i jiní, kteří se bojí ještě možná víc. Znáte ten pocit, když se vám lepkavé arašídové máslo přilepí na patro? A teď z vás budou jistě dva tábory, které budou tvrdit, že přesně ten pocit milují, druhý tábor poví, že toto na ořechových máslech tak nenávidí a možná se vyrojí i třetí tábor, který řekne, že přesně tohoto arašídového „betonu“ na patře se bojí, že mají arachibutyrofobii a mají strach, že se zadáví.

Brumotactillofobie: Fobie z dotýkání se potravin

Jedná se o mírnější formu obsedantně kompulzivní poruchy a nejčastěji jí trpí malé děti, třebaže někteří lidé z brumotactillofobie nikdy nevyrostou. Je to taková ta potřeba oddělovat například zeleninu jednu od druhé – smícháváte dohromady kukuřici a hrášek? Potom by člověk s brumotactillofobií zrníčko po zrníčku hrášek i kukuřici od sebe oddělil tak, aby se oba druhy zeleniny jeden druhé nedotýkaly.

Thermofobie: Fobie z tepla

Thermofobie se netýká pouze jídla na talíři, ale obecného strachu z tepla. Může se tak jednat o strach z horkého letního dne, z teplé vody ve vaně a z horkých pokrmů či nápojů.  Většinou se jedná o velmi silné úzkosti, které bývají způsobené traumatickým zážitkem z dětství, jako je popálení. Stačí jen, pokud se dítě v dětství dotklo rozpálených dvířek trouby anebo horké konvice. Na thermofobie se ukázaly být velmi účinné tradiční terapie a metody zvládání stresu.

Ohodnoťte tento článek:
3,7
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Fobie z jídla. Víte čeho všeho se lidé bojí?